Memecan, Avrupa Konseyi Türk Delegasyonu'nda düzenlediği basın toplantısında, AKPM Genel Kurulu'nda dün oylanarak kabul edilen Türkiye siyasi denetim raporunu değerlendirdi.
Raporun son 10 yılın gelişmelerini iyi ve doğru şekilde yansıtmasının önemli olduğunu vurgulayan Memecan, "Biz başından beri Fransız Sosyalist ve önyargıları olan bir raportörü bu noktaya getirebilmek için çok uğraştık. 10 senede Türkiye'nin katettiği yolun rapora girmesini sağladık. İnsan hakları, demokrasi, hukukun üstünlüğü alanındaki gelişmeler girebildi" dedi.
-"Lüzumsuz ve kulaktan dolma şeyler de rapora girdi"
Türkiye Raportörü Fransız Senatör Josette Durrieu'yü eleştiren Memecan, raporun çok geniş ve gereksiz ayrıntılarla dolu olduğunu söyledi.
Memecan, "269 tane paragraf var. Bir izleme sonrası diyalog raporu için anormal kapsamlı ve gereksiz kapsamlı. Bunun içinde Türkiye'nin enerji politikası ve dış ilişkileri de var. Bu kadar kapsamlı olunca, birkaç doktora tezi olabilecek rapor. Böyle olunca bir sürü lüzumsuz ve kulaktan dolma şeyler de rapora girdi" yorumunu yaptı.
-"Raporun bütününde olumlu hava vardı"-
Memecan, AKPM raporunun bütününe bakınca tablonun olumlu olduğunu ve dünkü sunumun çok daha iyi geçtiğini kaydetti.
Konuşmalarda Türkiye'nin birçok alanda geliştiği ve bölge için örnek teşkil ettiğinin vurgulandığına değinen Memecan, "Daha önceki denetim sonrası raporlarla kıyaslandığında onlardan da olumlu bir hava vardı" dedi.
Memecan, geçen hafta Avrupa Parlamentosu'nda görüşülen Türkiye raporundaki negatif havanın AKPM'de bulunmadığını belirtti.
-"El Kaide aktivisti mi diyeceğiz-"-
AKPM raporunda PKK'lılar için "aktivist" ifadesinin kullanılmasını sert dille eleştiren Memecan, şunları söyledi:
"Teröriste terörist diyememe gibi bir zafiyet ve iki yüzlülük var. Daha önce raporlarda 'İslami terörist' geçtiği zaman siyasi komisyonda 'İslami terörist demeyin. İslam ile terörist yan yana geldiğinde İslam'a leke oluyor- dediğimde, 'Hayır teröriste terörist diyeceğiz' diye ayaklananlar, PKK terörizmi üstelik etnik veya dine atfedilmeyen bir terörist organizasyon, buna nedense daha hoşgörülü davranmayı tercih ediyorlar. Eğer terörist lafı kullanmayacaksak bundan sonra El Kaide aktivisti mi diyeceğiz-"
Memecan, raporun tümünü bir kelime üzerindeki tartışmaya indirgemenin haksızlık olduğunu dile getirerek, "Tabii ki bu kelime 'terörist' olmalıydı. Ama raporun birçok yerinde buna atıf var. Geneline baktığımız zaman Türkiye için çok olumlu bir mesaj vardı. Biz bu mesajı, Avrupa Birliği üyeliği konusundaki çalışmalarımızda da rahatlıkla kullanabiliriz" şeklinde konuştu.
Çözüm sürecinin rapora yansımasını çok olumlu bulduğunu belirten Memecan, AKPM'de PKK'ya yönelik estirilen olumlu havanın çözüm sürecinden kaynaklandığı söyledi.
Memecan, "Çözüm sürecini destekliyorum. Teröristlerin dağdan inmesini ve normal hayata katılmasını çok önemsiyorum" dedi.
-"Raportörün çocukluk travması"-
Fransız raportör Durrieu'nün "çocukluk travması yaşadığını ve bunu raporuna yansıttığı" görüşünü dile getiren Memecan, şunları kaydetti:
"'Benim annem babam direnişçiydi; o yüzden elinde silah olsa bile kimse bana direnişçiye terörist dedirtemez' diyor. Sana kimse bunu dedirtemiyorsa içinde böyle bir konudaki rapora, raportör olmaman gerekirdi."
Muhabir: Ömür Üzelce
Yayıncı: Ogün Duru
Ak Parti Milletvekili Memecan, Akpm'nin Türkiye Raporunu Değerlendirdi Açıklaması
AK Parti Sivas Milletvekili Nursuna Memecan, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nde kabul edilen Türkiye raporunun genel anlamda olumlu olduğunu ancak raporda "teröriste 'terörist' diyememe gibi bir zafiyet ve iki yüzlülük" bulunduğunu söyledi.