HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, AK Parti'nin, hakkında dosya bulunan milletvekillerini dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili Anayasa değişikliği teklifi konusunda, 'Bunun kendisi zaten darbe anlamına gelir. Anayasanın istediğiniz maddesini askıya alıp, onun yerine yapmak istediğiniz darbe sürecine uyan geçici değişikliklerle ülkeyi yönetmeye kalkarsanız bu tam da darbe hukuku anlamına gelir' dedi.
Mecliste gazetecilerin sorularını yanıtlayan Baluken, AK Parti'nin dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği teklifinin 'demokrasinin dokunulmazlığı' ile ilgili olduğunu belirterek, 'Saray ve AKP cenahı, HDP'li milletvekillerinin dokunulmazlıkları üzerinden konuyu gündemleştirmek istiyor. Mevcut öneriyi, bağlamından kopararak topluma sunmaya çalışıyorlar ama bizim açımızdan tablo son derece nettir. Saray, AKP hükümetine yaptırdığı bu hamleyle birlikte Türkiye'de demokrasinin dokunulmazlığını ortadan kaldırmak istiyor. Bu, 7 Haziran'dan sonra devreye konan darbe sürecinin Meclise uzanmasıdır. Halkın, Meclisin iradesine Saray eliyle yapılan darbe sürecinin getirilmek istendiği aşamayı gösteriyor.' ifadesini kullandı.
Muhalefet partileri ve iktidar partisi içinde demokrasiyle ilgili kaygısı olan milletvekillerinin tutumunun önemli olacağına değinen Baluken, kendileri açısından böyle bir anlayışı kabul etmelerinin mümkün olmadığını bildirdi.
Baluken, 'Yapılacak geçici anayasa düzenlemesi yürürlüğe girerse bu parlamentonun Saray tarafından rehin alınması durumunu yaşama geçirmiş olacak. Bundan sonra Meclis, Sarayın şubesi haline gelmiş olacaktır. Diktatörlüğe gidecek yolda Sarayın Meclisi işlevsizleştirmeye yönelik çok bilinçli gündem işletmesi vardı. Bu teklifle birlikte Saray, Parlamentoyu tamamen külliyenin şubesi, temsilciliği haline getirmek istediğini ortaya koymuş oluyor.' dedi.
Getirilen düzenlemede tüm dosyaların anayasaya ve TBMM İçtüzüğü'ne aykırı şekilde, öngörülen mekanizmalar py-pass edilerek, Genel Kurulda bir oylama üzerinden ele alınması durumunun söz konusu olduğunu anlatan Baluken, İçtüzük'te dokunulmazlıklarla ilgili sürecin nasıl işletilmesi gerektiğinin açık olduğunu, hazırlık komisyonu oluşması, Karma komisyonunun dosyaları inceleme süreci, milletvekillerinin savunma hakkını ihlal eden eşi benzeri görülmemiş, darbe süreçlerinde görülebilecek yol ve yöntem önerdiğini iddia etti.
-'Erdoğan'ın Hitler'den kopyaladığı...'
Baluken, AK Parti'nin, teklifin kamuoyu tarafından tartışılmasını önlemeye çalıştığını savunarak, 'Teklifin içeriği son derece nettir. Yapılacak hukuksal düzenleme geriye işlemez. Teklif geçmiş olsa bile geçmişe dönük fezlekelere sadece bir kez uygulanmak koşuluyla hayata geçirilmeye çalışılırsa, böylesi bir hukuki süreç işletilirse bu en temel evrensel hukuk kuralının AKP ve Saray tarafından ayaklar altına alınması anlamına gelir. Biz aslında bunu tarihten de biliyoruz. Bu Hitler döneminde başvurulan parlamentoyu feshetme yöntemiyle aynıdır. Milletvekillerinin tamamıyla ilgili siyasallaşmış yargı süreçlerini işletme isteği, Erdoğan'ın Hitler'den kopyaladığı ve günümüze uyarlamaya çalıştığı yöntemdir. Yurttaşlıktan çıkarma dahil birçok konuda Nazi Almanyası'nın, Hitler döneminin uygulamalarını hayata geçirme çabasındadır.' diye konuştu.
Teklifin, 'Anayasa'nın 83. maddesini askıya alarak geçici düzenlemeyle Sarayın isteği doğrultusunda hukukta yeri olmayan değişikliği öngördüğünü' ileri süren Baluken, 'Bunun kendisi zaten darbe anlamına gelir. Anayasanın istediğiniz maddesini askıya alıp, onun yerine yapmak istediğiniz darbe sürecine uyan geçici değişikliklerle ülkeyi yönetmeye kalkarsanız bu tam da darbe hukuku anlamına gelir.' ifadesini kullandı.
-'Bu hamur daha çok su kaldırır'
Baluken, teklifle ilgili tavırlarının sorulması üzerine, konuyu henüz parti organlarında ele almadıklarını belirterek, yetkili organların konuyla ilgili gerekli değerlendirmeleri yapacağını bildirdi.
'Bu hamurun daha çok su kaldıracağını düşünüyorum' diyen Baluken, teklifin 316 milletvekiliyle verilmesinin de anayasaya aykırı olduğunu, parti gruplarının dokunulmazlıklarla ilgili grup kararı alamayacaklarını, tartışma yürütemeyeceklerini savundu. İktidar partisinin İçtüzük ve anayasayı çiğneyerek teklifi grup kararı şeklinde Meclise getirdiğini belirten Baluken, 'Bu kendi iradelerinden çok, Saray'ın bir dayatması şeklinde görülüyor. Ben olası bir gizli oylamada, tablonun çok daha farklı şekillenebileceğine inanıyorum.' dedi.
Baluken, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Almanya'da yaptığı konuşmada özerklikle ilgili açıklamalarının sorulması üzerine de şunları kaydetti:
'Öyle bir açıklaması yok. Biz de şaşırdık. Kendisiyle iletişim kurduğumuzda öyle bir açıklamanın olmadığını söyledi. Demokratik özerklik projesi, HDP'nin 24. Dönem'de TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonuna verdiği, bütün Türkiye için mevcut sorunların aşılmasını öngören idari ve siyasi projedir. (Demokratik özerklikle çözüm olmaz, özerklik çözüm getirmez) şeklindeki bir haberin kendisi baştan sona çarpıtmadır. Şu olmuş olabilir; (Özerklik idaresini topla tankla, kentleri virane hale getirmekle sonuç almaya çalışmak doğru olmaz) demiştir.'
AK Parti'nin Dokunulmazlıklarla İlgili Anayasa Değişikliği Teklifi
HDP Grup Başkanvekili Baluken:'Bunun kendisi zaten darbe anlamına gelir. Anayasanın istediğiniz maddesini askıya alıp, onun yerine yapmak istediğiniz darbe sürecine uyan geçici değişikliklerle ülkeyi yönetmeye kalkarsanız bu tam da darbe hukuku anlamına gelir'