AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun ve 38 milletvekili arkadaşının imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan önergede, 13 Mayıs 2014 Salı günü Manisa'nın Soma ilçesinde, Soma Linyitleri İşletmesine ait ve özel sektörce işletilen maden sahasında ülkenin karşılaştığı en büyük maden kazasının meydana geldiği anımsatıldı.
Milleti elim bir üzüntüye boğan bu kazanın nedenlerinin detaylı bir şekilde araştırılması gerektiği vurgulanan önergede, şu ifadeler kullanıldı:
"Tüm dünyada olduğu gibi madencilik sektörü ülkemizde de önemli bir sektördür. Yüksek oranda istihdam sağlama özelliğine sahip olması ve enerji sektörümüz başta olmak üzere, ekonomimize büyük oranda katma değer sağlaması açısından vazgeçilmez sektörlerimizden biridir. Madencilik ve özellikle de yer altı kömür madenciliği, kendine has üretim tekniği ve iş güvenliği açısından birçok sektöre göre farklılıklar göstermektedir. Yeraltı madenciliği, gerek teknoloji gerekse iş güvenliği açısından son yıllarda büyük gelişmeler göstermiş bir sektördür. Bütün bu gelişmelere rağmen yeraltı kömür madenciliğinde riskler minimize edilmesine rağmen, ortadan tamamen kaldırılması işin doğası gereği mümkün olamamaktadır. Ülkemizde de bu riskleri ortadan kaldırmak veya minimize etmek amacıyla sektördeki gelişmelere bağlı olarak birçok mevzuat değişikliği ve sıkı denetimler yapılmaktadır.
22 Ekim 1984 tarihli ve 18553 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Maden ve Taş Ocakları İşletmelerinde ve Tünel Yapımında Alınacak İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Önlemlerine İlişkin Tüzük ile bu sektöre yönelik önemli bir mevzuat değişikliği yapılmıştır. Bu tarihten 20 yıl sonra, 21 Şubat 2004 tarih ve 25380 sayılı Resmi Gazete ile Yeraltı ve Yerüstü Maden İşletmelerinde Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelik 3 Aralık 1992 tarihli 92/104/EEC sayılı Avrupa Birliği Direktifi esas alınarak hazırlanmıştır."
TBMM'de 23. Dönemde, Bursa Milletvekili Altan Karapaşaoğlu başkanlığında Madencilik Sektöründeki Sorunların Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulduğu belirtilen önergede, şunlar kaydedildi:
"Komisyon, 2010 yılı Mayıs ayında raporunu tamamlayarak Meclisimize ve kamuoyuna sunmuştur. Komisyonun çalışmaları ve önerilerini dikkate alan TBMM, 20 Haziran tarih ve 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nu kabul etmiştir. Ayrıca, bu kanuna dayanarak ve Avrupa Birliği direktifleri doğrultusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız 19 Eylül 2013 tarihli ve 28770 sayılı Resmi Gazete'de Maden İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği yeniden yayınlamak suretiyle yürürlüğü girmiştir.
Kazanın meydana geldiği ocağın bu yıl mart ayı içerisinde, en son yönetmelikler çerçevesinde yapılan denetimlerinde mevzuata aykırı bir durum olmadığı ifade edilmesine, ocağın en son üretim tekniklerine sahip olduğunun belirtilmesine rağmen, elim kaza meydana gelmiştir. Meydana gelen elim kazanın tüm boyutlarıyla araştırılması ve her yönüyle aydınlatılması büyük önem taşımaktadır. TBMM'ye bu konunun araştırılmasında büyük görev düştüğü kanaatindeyiz. Bu nedenle TBMM'de Soma'da meydana gelen kazanın araştırılması için komisyon kurulmasını saygılarımla arz ederiz."
Ak Parti, Soma'daki Maden Faciasının Araştırılmasını İstedi
AK Parti, Soma'daki maden faciasının araştırılması için TBMM Başkanlığı'na Meclis Araştırma Önergesi sundu.