Alaboyun, "Türkiye zorunlu askerlik uygulamasından bir an evvel vazgeçerek yerine çağdaş ve demokratik ülkelerde olduğu gibi askerliğin kariyer bir meslek olarak yapıldığı tamamı gönüllülerden oluşan yeni bir yapılanmaya gitmelidir." dedi.
Afyonkarahisar’daki mühimmat deposunda meydana gelen patlamada 25 askerin şehit olmasının ardından, başlayan tartışmalara AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun da dahil oldu. Alaboyun, yaptığı açıklamada, "Son yıllarda yaşadığımız terör olayları ve en son Afyonkarahisar’daki mühimmat deposundaki patlamalar Türkiye Zorunlu askerlik uygulamasını masaya yatırılmasını zorunlu kılmaktadır. Türkiye zorunlu askerlik uygulamasından bir an evvel vazgeçerek yerine çağdaş ve demokratik ülkelerde olduğu gibi askerliğin kariyer bir meslek olarak yapıldığı tamamı gönüllülerden oluşan yeni bir yapılanmaya gitmelidir." diye konuştu.
Demokratikleşme ve şeffaflaşmaya rağmen, ordu ve askerlik konularının konuşulmasının hala tabu olduğu bir ülke konumunda olunduğunu aktaran Alaboyun, sözlerine şöyle devam etti: "Bu tabu nedeniyle üniversitelerimizde ordunun yapısı, askerlik, terörle mücadele gibi konularda akademik temelde çalışmalar yapılamamakta uzmanlaşma oluşmamaktadır. 28 NATO ülkesi içersinde Türkiye, Yunanistan, Norveç ve Danimarka’nın zorunlu askerlik uygulaması bulunmaktadır. Norveç ve Danimarka askere aldığı kişileri askerlikle alakası olmayan alternatif servislerle askerlik görevini tamamlatmaktadır. NATO ülkeleri içerisinde zorunlu askerliği en katı uygulayan ülkeler Türkiye ve Yunanistan’dır. Türkiye’de zorunlu askere alma ile sosyal katmanlar arasında her geçen gün bir uçurum oluşmaktadır. İnsanımız askerliği ‘her Türk gencinin yapması gereken bir vatan borcu’ olarak görmesine rağmen bu borç daha çok alt gelir gurubu insanlar tarafından ödendiğini görmekteyiz. Maddi durumu iyi olanlar neredeyse her 10 yılda bir çıkarttığımız paralı askerlik uygulaması ile askere gitmemektedirler." Türkiye içinde bulunduğu coğrafyayı ve terörle mücadele ettiği topografyayı dikkate alarak askeri yapılanmasını yeniden ve hızlı bir şekilde ele alınması gerektiğini vurgulayan Alaboyun, “Kara Kuvvetleri ağırlıklı bir yapıdan Hava ve Deniz kuvvetlerine ağırlık veren, sayısal bakımdan değil, nitelik bakımından hareket kabiliyeti ve vurucu kapasitesi yüksek, yüksek teknolojiden yararlanan, tamamı askerliği kariyer meslek olarak seçmiş olan gönüllülerden oluşan bir yapılanmaya ihtiyaç vardır. Terörle mücadele konusunda o topografya ve arazi şartlarına adapte olabilecek, gönüllü, yöre insanı ile insani ilişler içinde olan terörle mücadele ekiplerinin o yörede uzun süreli kalışları sağlanmalıdır. Bu kişilere birçok sosyal haklarda pozitif ayrımcılık yapılmalı, ayrıca demokrasi, insan hakları ve ülkenin değerleri açısından çok iyi eğitilmelidirler.” şeklinde konuştu.
Profesyonel orduya geçiş için atılan adımları da değerlendiren Alaboyun, Türkiye’de uzman çavuş ve uzman erbaş alımı gibi yasal değişikliklerle profesyonel orduya geçiş yönünde önemli adımlar atıldığını, ancak bu uygulamalar zorunlu askerliği ortadan kaldıracak planlı bir yapılanmanın parçası olarak değil de o günün konjoktürel ihtiyaçlarına dönük uygulamalar olduğunu kaydetti.
Uzman Erbaş alımında müracaatların sayısını artırmak için askerliği yapmış olma şartı kaldırılması gerektiğine dikkat çeken Alaboyun, sözlerine şöyle son verdi: "Halihazırda 46 bini subay, 100 bini astsubay, 70 bini uzman çavuş ve erbaş, 50 bini sivil personel olmak üzere 246 bin kişilik bir profesyonel kadro kullanılmaktadır. Kararlı bir duruş ve bir takım düzenlemelerle zorunlu askerlik tamamen kaldırılabilecek bir altyapı oluşmuştur. Gönüllülerden oluşan profesyonel orduya geçiş sürecinde harcamalar da kısmı artışlar olmuşsa da, daha sonra sistemin oturması ile ABD dahil birçok NATO ülkesinde savunma harcamaları ve personel giderleri aşağıya çekilmiştir."
Ak Partili Alaboyun'dan 'zorunlu Askerlik Kalksın' Teklifi
AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, Afyonkarahisar'daki patlamadan sonra zorunlu askerlik uygulamasının masaya yatırılması gerektiğini söyledi.