AK Partili Elitaş: Türkiye, sivillerin konuştuğu demokratik bir sistem olmalı

Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un bir televizyon programında iç politikaya dönük sarf ettiği sözlerini AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da

Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un bir televizyon programında iç politikaya dönük sarf ettiği sözlerini AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da eleştirdi. Genelkurmay başkanlarının siyasi polemiklere meydan verecek şekilde görüş beyan etmelerinin doğru olmadığını ifade eden Elitaş, "Türkiye, sivillerin konuştuğu demokratik bir sistem olmalı." dedi.

TBMM'de gazetecilerle sohbet eden Elitaş, Başbuğ'un sözlerine ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, "Sayın Genelkurmay Başkanı'nın söylediklerinin içine girmiyorum. Genelkurmay başkanlarının siyasi bir polemiğe meydan verecek şekilde görüş beyan etmelerinin doğru olmadığını düşüyorum. Siyasetçilerin muhatabı siyasetçilerdir. Siyasetçiler o konuda gerekli cevaplarını verirler. Genelkurmay Başkanı Türkiye'nin dış güvenliğinden sorumlu bir kurumdur." sözlerini kaydetti.

Elitaş, Genelkumay Başkanı'nın yargı ile ilgili sözleri için ise "Genelkurmay Başkanı sadece kendi mesleki konularında MGK'da görüşlerini dile getirirler." diye konuştu. AK Partili Elitaş, Başbuğ'un 'AK Parti'yi ve Güleni Bitirme Planı'nı polisin verdiği yönündeki iddiasına ilişkin de "Onu da MGK ile paylaşması gerekir." diye cevap verdi.

'Genelkurmay Başkanı sadece orada mı konuşmalı?' sorusuna ise şöyle dedi: "Genelkurmay başkanlarının konuşacağı yerler bellidir. Genelkurmay'ın bağlı olduğu kurum, kurular ve konuşacağı mekan bellidir."

'Neden görevi bırakırken bu görüşleri dile getiriyor?' sorusunu AK Parti Grup Başkanvekili, "Tek cümleyle ne zaman nerede ne konuşacağı bellidir. MGK'da bu görüşlerini hükümet yetkililerine beyan eder. Siyasi organ da bu konu ile ilgili kararını alır." diyerek cevapladı.

Elitaş, Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un mevzi konusunda 'Bu tartışma artık bitsin' şeklindeki açıklamasını "Yani onun hakemliği de Genelkurmay Başkanı'na düşmemesi gerekir. Hakem millettir. Bunun polemik konusu yapılması siyasetin ne kadar kısır olduğunu göstergesi." şeklinde değerlendirdi.

Ergenekon ile ilgili eleştirilerinin hatırlatılması üzerine, "Yargının kararlarına saygı duymak gerekir." dedi.

Genelkurmay Başkanı'nın daha önce de Dursun Çiçek'e ait 'Islak İmza' için fotokopi ve kağıt parçası, lav silahlarına ise boru' şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine Elitaş, "O zaman bütün açıklamaları konusunda itiraz etmiştim. Daha önceki demeçlerinin yanlış olduğunu ifade etmiştim. Türkiye sivillerin konuştuğu demokratik bir sistem olmalı." diye konuştu.

Başbakan'ın Gediktepe'ye yaptığı ziyaretin Genelkurmay'ın web sitesine isim verilmeden, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun sınır karakollarındaki ziyareti isim verilerek konmasına ilişkin Elitaş, "Bunlar basit polemiklerdir. O polemikler ile Türkiye siyasetinin gündemini belirlemenin önemi yoktur." yorumunu yaptı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile