Ak Partili Vekiller Anayasa Değişiklik Paketini Değerlendirdi

Ak Partili Vekiller Anayasa Değişiklik Paketini Değerlendirdi

Anayasa Komisyonu üyesi Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Konya milletvekilleri Ayşe Türkmenoğlu ve Hüsnü Tuna, pazartesi günü mecliste görüşülmeye başlanacak Anayasa Değişikliği paketi hakkında bilgi verdi

  Anayasa Komisyonu üyesi Adalet ve Kalkınma Partisi ( AK Parti ) Konya milletvekilleri Ayşe Türkmenoğlu ve Hüsnü Tuna , pazartesi günü mecliste görüşülmeye başlanacak Anayasa Değişikliği paketi hakkında bilgi verdi .
AK Parti Konya İl Başkanlığı ' nda düzenlenen basın toplantısında konuşan İl Başkanı Ahmet Sorgun , Türkiye ' de 150 yıldır Anayasa konusunda değişiklikler yapıldığını ancak bugüne kadar sivil inisiyatif kaynaklı bir değişikliğin söz konusu olmadığını belirterek , " Şu an 1982 Anayasası yürürlükte . Bugüne kadar 16 kez değişiklik yapılmış ve 80 civarında madde değiştirilmiştir . Ancak bir bütün halinde değişiklik söz konusu olamamıştır . Şu an bir bütün olarak değiştirme imkanı bulamadığımız için bizde bir kısmı hakkında değişikliği gündeme getirdik . Ancak muhalefetin , ' Anayasaları kurucu meclisler değiştirebilir ' açıklaması bizleri üzmüştür . Biz bu sözü tartışmaya bile değer bulmuyoruz " dedi .
Anayasa Komisyonu üyesi AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu ise Anayasa ' daki çok önemli maddelerin değiştirilmesini gündeme getirdikleri için mutlu ve heyecanlı olduklarını ifade ederek , " Biz isterdik ki , bu darbe Anayasası ' nın tamamını değiştirelim . Bu konuda halkımızın da büyük desteği ve arzusu var . 2007 yılında bu konuyla ilgili taslak metini hazırlamıştık ancak ülke gündemi buna izin vermemişti . Şu an muhalefetin bu değişiklikle ilgili en çok kullandığı eleştiri bir uzlaşmayla bu anayasa değişikliğinin yapılması konusunda . Şu an partimiz ve halkın bu konuda büyük bir uzlaşması var ancak muhalefet bu uzlaşmaya yanaşmıyor . Kimse halkın iradesinin tecelli etmesine engel olamaz . Değişiklik paketi komisyonumuzdan çıktı ve Pazartesi saat 13 . 00 ' te meclis kurulunda görüşülmeye başlanacak . 27 ' si esas 3 ' ü geçici madde olmak üzere 30 maddede değişikliği öngören paketimizin genel kurulda uzlaşmayla kabul edileceğine inancım tam " şeklinde konuştu .
Anayasa Komisyonu üyesi AK Parti Konya Milletvekili Hüsnü Tuna , Türkiye ' nin adil yargılanmayla ilgili iyi bir sicile sahip olmadığını vurgulayarak , " Türkiye hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ' nde ( AİHM ) toplam 20 bin dava dosyası var . 2009 sonu itibariyle bunların 2 bin 295 ' i hakkında karar verilmiş . Bu kararlardan 2 bin 17 ' si hak ihlalleri konusunda Türkiye aleyhine çıkmış . Bu kararların bin 14 ' ü ise adil yargılanma hakkından mahrum bırakılmayla ilgili alınmış . Burada suçlu aslında Türkiye değil tarafsız ve bağımsız olmayan yargı sistemidir . Biz yargının tarafsız ve bağımsız hale gelmesi için çalışıyoruz . Anayasa Değişikliği paketi içinde Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu kararlarının yargıya taşınabilmesi konusu da var . Ayrıca geçici 15 . maddeyi kaldırarak darbecilerin yargılanmasının önünü açacağız . Paketin meclisten 2 hafta içinde geçeceğini tahmin ediyorum " şeklinde konuştu .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile