Akademisyen Özdemir Açiklamasi 'Hatay, Fay Hatlarindaki Durumdan Etkilenecek Bir Konuma Sahip'

Akademisyen Özdemir Açiklamasi 'Hatay, Fay Hatlarindaki Durumdan Etkilenecek Bir Konuma Sahip'

Iskenderun Teknik Üniversitesinde görevli akademisyen ve insaat mühendisi Sitki Alper Özdemir, fay hatlarindaki artçi depremlerle enerjinin açiga çikmasiyla birlikte depremsellik durumuyla karsi karsiya kalindigini belirterek, fay hatlarinda olusabilecek herhangi bir kirilmanin Hatay’i etkileyecegini söyledi.

Jeolojik olarak en aktif deprem kusagi üzerinde yer alan Türkiye’de; Kuzey Anadolu Fay Hatti, Dogu Anadolu Fay Hatti ve Bati Anadolu Fay Hatti olmak üzere 3 büyük fay hatti bulunuyor. Bu büyük faylardan olan Dogu Anadolu Fay Hatti, 6 Subat’ta kirilarak büyük bir yikim getirmisti. Asrin felaketinin yil dönümüne 1 ay kadar kisa bir süre kala insanlar artçi depremler nedeniyle korkusunu yenebilmis degil. Hatay Iskenderun Teknik Üniversitesinde görevli akademisyen Sitki Alper Özdemir, Hatay ve bölgede yasanabilecek muhtemel büyük depremlerle ilgili açiklamalarda bulundu.

"Fay hatlarindaki enerjinin açiga çikmasiyla Türkiye depremsellik durumuyla karsi karsiya"

Türkiye’nin cografi konumu itibariyla fay hatlari üzerinde kurulu bir ülke olduguna deginen insaat mühendisi Özdemir, yüzyillar boyunca yurdun dört bir tarafinda depremin etkisini sürekli olarak hissettirdigini belirterek, "Fay hatlarindaki enerjinin açiga çikmasiyla Türkiye depremsellik durumuyla karsi karsiya kaliyor. AFAD’in en son hazirladigi deprem risk haritasina göre Türkiye’nin deprem etkisinde olabilecegini ve riskin yükseldigi noktalardaki fay hatlarindaki stresin arttigi görülüyor. En son bunu 6 Subat’taki depremlerde gördük. Bundan sonra fay hatlarindaki mevcut durumlari görerek yapilasmalara yön vermek üzere afet risklerini bertaraf etmemiz gerekiyor" dedi.



"Hatay sehri, bölgede yasanabilecek muhtemel depremlerin yaklastigina dair sinyaller veriyor"

Hatay’da tekrar deprem olma ihtimali hakkinda konusan insaat mühendisi Özdemir, Adana bölgesindeki fay hatlarinda yükselen stres durumu olduguna dikkat çekerek, "Hatay, Kahramanmaras’taki depremin oldugu fay hatti olan Dogu Anadolu Fay Hatti’nin güneyinde yer alir. Dolayisiyla Adana bölgesinde yasanabilecek bir deprem Hatay’i etkileyecek. Arabistan levhasinda olacak deprem yine Hatay’i etkileyecek. Ölü deniz fay hattinda gerilmeye bagli deprem oldugunda Hatay’i yine etkileyecek. Hatay sehri, bölgede yasanabilecek muhtemel depremlerin yaklastigina dair sinyaller veriyor. Hatay, fay hatlarindaki durumdan etkilenecek bir konuma sahip" ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile