Merkezi Van'da bulunan Akademisyenler Derneği Başkanı Prof. Dr. Musa Gençcelep, yaptığı yazılı açıklamada, 4 Ocak 2013 tarih ve 28518 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Yabancı Dil Sınavı'nın birçok aksaklığı beraberinde getirdiğini iddia etti.
Sınava, 330 bin kişinin üzerinde bir katılım olduğunu belirten Gençcelep, şunları ifade etti:
"Sınava, 290 bin kişi İngilizce'den katıldı.
Sınavın daha makul yapılması gerekiyor. Sınav süresinin kısaltılması, metinlerin uzunluğu ve yazı puntolarının küçültülmesi, sınava girenlerin konsantrasyonunu olumsuz etkilemiştir. Sınav, bu şekliyle yabancı dil bilgisini ölçmekten uzak oldu. Sınavı başarmaya yönelik yapılan dil çalışmaları, yabancı dil öğrenmeye ve akademik hayata katkısı çok az. Şimdiye kadar yapılan dil sınavlarının sonuçlarından ve sınava girenlerin değerlendirmelerinden de bu anlaşılmakta. Adaylar klasik yabancı dil bilgilerinden ziyade, ayrıntılar ve istisnalarla meşgul edilmekte."
Akademisyenlerin, bilim alanına harcaması gereken zamanı, dil sınavı için harcadığını ifade eden Gençcelep, akademisyenlerin bilim alanıyla ilgili olmayan zor bir sınava tabi tutulduğunu savundu.
Gençcelep, "Tıp fakültesini yeni bitiren öğrenciler, TUS sınavı öncesinde karşılarında ÖSYM tarihinin en zor sınavını buluyor ve YDS'de başarılı olamıyor. Yabancı dile ait makul ve kullanılabilecek bilgiyi ölçmeye yönelik, YDS İngilizce bölümünün yeniden ele alınması gerekiyor. Ayrıca soru metinlerinin kısaltılması, yazı puntolarının büyütülmesi ve sürenin 180 dakika olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Muhabir: Sıtkı Yıldız / Şener Toktaş
Yayıncı: Berin Arslan Çetin
Akademisyenler Derneği'nin Yds Tepkisi
Akademisyenler Derneği Başkanı Prof. Dr. Musa Gençcelep, "Adaylar, klasik yabancı dil bilgilerinden ziyade, ayrıntılar ve istisnalarla meşgul edilmektedir" dedi.