Akademisyenlerden Sisi'ye Mektup

Mısır’da ölü bulunan İtalyan öğrenci Giulio Regeni’yle ilgili, 90'dan fazla ülkeden 4 bin 600 akademisyenin imza koyduğu, Mısır Cumhurbaşkanı esSisi’ye hitaben yazılan mektup yayımlandı.

Mısır’da ölü bulunan İtalyan öğrenci Giulio Regeni’yle ilgili 90'dan fazla ülkeden 4 bin 600 akademisyenin imza attığı, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’ye hitaben yazılan mektup yayımlandı.

İngiliz The Guardian gazetesinde yayımlanan mektupta, Regeni’nin işkence gördüğüne dair belirtiler olduğuna dikkat çekilerek, 'Mısır'ın yetkili makamlarını Ocak ve Şubat 2016’da ülkedeki kaybolma, işkence ve gözaltında ölüm vakalarınına yönelik bağımsız ve tarafsız bir soruşturma ile işbirliğine gitmeye davet ediyoruz' denildi.

Cambridge Üniversitesi’den bir grup akademisyenin öncülük ettiği çağrıya, 90’dan fazla ülkeden 4 bin 600 akademisyen imza attı.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'ye hitaben kaleme alınan mektupta, ülkede keyfi tutuklamaların, kayıp vakalarının ve karakollarda işkencenin arttığına işaret edildi.

Akademisyenlerin mektubunda, Uluslararası Af Örgütü'nün tespitlerine göre Mısır İçişleri Bakanlığı ile Savunma Bakanlığına bağlı organların Regeni’nin maruz kaldığına benzer işkenceleri her yıl yüzlerce kişiye rutin olarak uyguladığı da aktarıldı.

Kahire'de 25 Ocak Devrimi'nin 5. yıl dönümünde kaybolan İtalyan genç Regeni, Kahire-İskenderiye çöl yolunda ölü bulunmuştu. Regeni, Cambdrige Üniversitesi’nde doktora öğrencisiydi.

Regeni'nin nasıl öldüğüne dair İtalya Başbakanı Matteo Renzi ve Dışişleri Bakanı Gentiloni, Mısırlı mevkidaşlarıyla birtakım görüşmeler yapmış ve bu doğrultuda İtalyan güvenlik uzmanlarından oluşan bir ekip Kahire'ye gönderilmişti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile