Akaryakıt şirketleri bayi transferi için 1 milyar dolar harcadı

Akaryakıt dağıtım şirketleri ile bayiler arasındaki sözleşmelerin yenilenmesi sektör oyuncularına pahalıya patladı. Opet Yönetim Kurulu Başkanı Fikret

Akaryakıt dağıtım şirketleri ile bayiler arasındaki sözleşmelerin yenilenmesi sektör oyuncularına pahalıya patladı. Opet Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk, bu yüzden dağıtım şirketlerinin 1 milyar dolar masraf yapmak zorunda kaldıklarını vurgularken, sadece kendi harcamalarının 250 milyon doları bulduğunu söyledi. Öztürk, "Bu işten en karlı çıkanlar ise bayiler oldu." dedi.

Opet Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk, Koç Holding Enerji Grubu Başkanı ve Opet Yönetim Kurulu Üyesi Erol Memioğlu ve Opet Genel Müdürü Cüneyt Ağca, düzenledikleri basın toplantısı ile şirketlerinin 2010 yılını değerlendirerek, 2011 yılı hedeflerini paylaştı. Akaryakıt sektörüyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan şirket yetkilileri, intifa sözleşmelerinin yenilenmesinden dert yandı. Hükümet, 18 Eylül 2010'a kadar akaryakıt dağıtım şirketleriyle bayiler arasındaki intifa sözleşmelerinin 5 yıllığına yeniden düzenlenmesini istemişti. Bunun üzerine başlayan süreçte şirketler, gözde bayileri; yeri ve işlem hacimlerine göre 300 bin dolar ile 3 milyon dolar arasında değişen tutarlarda transfer etmişti. Konu, medyaya da 'Futbolcu fiyatına bayi transferi' şeklinde yansımıştı.

Fikret Öztürk, uygulamada zaman sıkıntısı yaşandığını belirterek, buna rağmen kendilerinin bu süreci en iyi yöneten şirket olduklarını savundu. Öztürk, "Bu süreçte en başarılı şirket olduk. Pazar payımızı ve istasyon sayımızı artırdık. 5'e yakın da istasyon satın aldık." dedi. Diğer şirketlerinde bu süreçten kendilerinin karlı çıktığı yönünde açıklamalar yaptığının aktarılması üzerine, "Zaten sonuçlar 2011 ilk üç ayında EPDK raporlarına yansıyacak. O zaman daha net göreceğiz. Sonuçta herke bir anda kazanamaz. Biri kazanır biri kaybeder. 18 Eylül sürecinde Opet pazar payını yüzde 1 artırdı. Bu 180 bin metreküpe akaryakıta denk geliyor." dedi. Öztürk, 2011 yılında şirket satın almayı düşünmediklerini belirtirken de "Şirket satın alacağımıza bayi transfer ediyoruz." ifadesini kullandı.

2010'U 10 MİLYAR LİRA CİROYLA KAPATACAK

Öztürk, uluslararası piyasada ham petrol fiyatlarının düştüğü dönemde bile şirketlerin indirim yapmadığı eleştirilerine karşılık, "İndirim olunca haber yapmıyorsunuz." siteminde bulundu. "Siz indirim yapın, manşete taşıyalım." teklifine ise "Petrolün fiyatı yüzde 50 düşse pompa ücretlerine yüzde 12 yansıyor. Çünkü petrol satılan ücrette yüzde 24 pay ediniyor. Büyük bir kısmı sabit olan vergilerden oluşuyor." diye karşılık verdi.

Şirket olarak son 5 yıldır büyümeye devam ettiklerini vurgulayan şirketin genel müdürü Cüneyt Ağca, 2009 yılında akaryakıt pazarındaki yüzde 16,6'lık pazar payını bu yıl yüzde 17,1'e çıkardıklarını söyledi. 2011 yılında ise yüzde 18'lik pazar payına ulaşmayı hedeflediklerini aktardı. Bu yılı 10 milyar TL civarındaki ciro ile kapatacaklarını, önümüzdeki yıl bu rakamı 10,5 milyar liraya çıkaracaklarını ifade eden Ağca, "Dünyada global ekonomik krizin etkilerinin devam ettiği, ülkemizde de sektörümüzde önemli gelişmelerin yaşandığı 2010 yılı Opet için büyüme ve yeni başarılara imza attığı bir yıl oldu." diye konuştu.

MARMARA'DAKİ DEPOSUNU ULUSLARARASI TİCARETTE KULLANIYOR

Türkiye genelinde 836 Opet ve 389 Sunpet istasyonuna sahip olan OPET'in madeni yağda pazar payı ise yüzde 13. İzmir Aliağa'da kurulacak yeni madeni yağ fabrikası, tek vardiyada yıllık 75 bin ton üretim kapasitesine sahip olacak. Tüpraş Aliağa rafinerisi yanında kurulacak fabrika, rafineri ve limanı ile direkt bağlantılı olarak çalışacak. Şirket, depolama kapasitesi bakımından sektörün önde gelenleri arasında. Opet'in depolama kapasitesi, 2010 yılı itibariyle 1 milyon 161 bin metreküpe ulaştı. Şirket, Marmaraereğlisi, Mersin, Kocaeli, İzmir ve Giresun'da 5 terminale sahip.

En büyük terminali Marmara'da. 780 bin metreküp kapasiteye sahip bu terminalde kendi ihtiyacı dışındaki kısmını özellikle uluslararası akaryakıt şirketlerine kiralıyor. Fikret Öztürk, Türkiye'de faaliyet gösteren diğer akaryakıt dağıtım şirketlerinden farklı olarak sahip oldukları 700 bin metreküplük depo aracılığıyla uluslar arası ticaret yaptıklarını söyledi. 30-40 tonluk küçük gemi ve tankerlerle aldıkları petrolü 100-150 tonluk büyük gemilerle ABD ve Singapur gibi ülkelere gönderdiklerini kaydetti. Uluslararası ticareti iyi okumak için de Londra ve Singapur'da ofis kurduklarını da aktardı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile