Akaryakitta Tek Fiyat 15 Mayis'ta Pompaya Yansiyacak

Akaryakitta Tek Fiyat 15 Mayis'ta Pompaya Yansiyacak

Petrol Ürünleri Isverenler Sendikasi (PÜIS) Kayseri Bölge Baskani Ibrahim Polat, Enerji Piyasasi Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafindan alinan kararla benzin ve mazotta katkili yakit olarak geçen ürünlerin tek fiyat üzerinden satilacagini ve bu durumun vatandasa yarayacagini söyledi.

Alinan kararla katkili yakitlarin tek ürün olarak görülecegini ve tek fiyat üzerinden satilacagini söyleyen PÜIS Kayseri Bölge Baskani Ibrahim Polat, “Enerji Piyasasi Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) geçtigimiz günlerde aldigi kurul karari ile birlikte katkili yakitlarla katkisiz yakitlarin fiyatlarinin tek uygulanmasina yönelik bir karar verdi. Bu kararla birlikte su anda sadece mazot ve benzine uygulanacak. Esasinda ürünün çesitliligi devam ediyor ama fiyat politikasi olarak mazot tek fiyat, sonrasinda da benzin tek fiyat olarak uygulama olacak. 15 Mayis itibari ile de yürürlüge girecek. Bu aralarda da benzin, motorin ve LPG’de bir düsüs gerçeklesiyor. Çünkü döviz kurunda geriye dogru bir etkilesim var. Brent petrol de zirveye çikmisti, 92 dolarlar seviyesine gelmisti ama su anda 87 dolar civarlarinda. Brent petrol ve döviz kurunun etkisi ile birlikte de yakit fiyatlari da bu gidisle düsmeye devam edecek. EPDK’nin kurul kararina bizim etki etmemiz ya da karismamiz mümkün degildir. Çünkü bu onlarin kendi içerisinde aldigi bir karardir ama ayni zamanda da su sekilde olmaya basladi; bu katkili yakitlarin arasinda 3-5 kurus bir fark oluyordu. EPDK bunlarin hepsini tek ürün olarak gördügü için yani benzini ve mazotu tek ürün olarak gördügü için ikisinde de farkli ürünü satabilirsin ama ayni fiyat üzerinden satacaksin diye bir kurul karari yayinladi. Bize de buna uymak düser” dedi.

Polat, alinan kararin sirketlere degil ama vatandasa yarayacagini söyleyerek, “Bu karar akaryakit saticilarinin, büyük sirketlerin isine esasinda yaramadi. Çünkü bu katkili yakitlarda bir emek var. Yani insanlarin bu yakitlari çikarabilmek için performans yakit olarak gördügü, enjektör, partikül temizleyici için olan bu katkili yakitlarin bir maliyeti vardir. Bu maliyetler esasinda sadece o 3-5 kurusla yansitiliyordu pompaya. Çok büyük farklar da yoktu. 5 kurusu geçen bir fark yoktu. Ayni fiyati uygulama politikasina gelince kar durumundan biraz daha mahrumiyet olacaktir. Bu durum da vatandasin isine yaradi. Bu gidisle islerin açilmasi ve döviz kuru ve brent petrolün gerilemesi ile fiyatlar bir düsüse geçti” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile