Akbank, Yeni Dönem Strateji Ve Hedeflerini Kamuoyuyla Paylasti

Akbank, Yeni Dönem Strateji Ve Hedeflerini Kamuoyuyla Paylasti

Akbank, 2023 yilinda Türk ekonomisine 962 milyar TL’si nakdi olmak üzere 1 trilyon 201 milyar TL kredi destegi sagladigini açikladi. Banka, deprem bölgesine katki saglamak adina, EBRD’den 90 milyon dolara kadar ve IFC’den 60 milyon dolar ve 10 milyon euro tutarinda fonlama sagladi.



Akbank, yeni dönem strateji ve hedeflerini kamuoyuyla paylasti. 2023 yilinda Türk ekonomisine 962 milyar TL’si nakdi olmak üzere 1 trilyon 201 milyar TL kredi destegi saglayan banka, KOBI’lere nakdi kredi destegini bir yilda yüzde 49 artirarak 134,4 milyar TL seviyesine getirdi.

Yeni dönem strateji ve hedeflerini paylasan Akbank Genel Müdürü Kaan Gür, "Bugün, geçmisten gelen mirasimizla, vizyonumuzu ve beklentilerimizi üzerine insa ettigimiz çok saglam bir temele sahibiz. Bu vesileyle öncelikle, vizyoner liderlikleriyle Akbank’i bu noktaya tasiyan Akbank Yönetim Kurulu Baskani Suzan Sabanci ve Akbank Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Hakan Binbasgil’e en içten sükranlarimi sunuyorum" diyerek sözlerine basladi.



Bu temelin üzerinde bankayi çok daha iyi noktalara tasimayi hedeflediklerini altini çizen Gür, "Bu dogrultuda Akbank, en büyük banka olmak için yola çikti. Müsterilerimizin teveccühü ile bu amacimiza rahatlikla ulasacagimiza yürekten inaniyorum" dedi.



“Akbank, bütünüyle bu topraklarin, Türkiye’nin bankasi”

Gür, sözlerine söyle devam etti: "Akbank, ülkesine duydugu adanmislikla, yatirimlarini Türkiye’nin gelecegine yapan bir banka. Yüzde yüz Türk sermayeli; bütünüyle bu topraklarin, Türkiye’nin bankasi. Tüm faaliyetlerinde ülkemize ve tüm paydaslarimiza karsi sorumlulukla ilerliyor. Bunun bir yansimasi olarak da Türk ekonomisinin temel taslarindan biri konumuna ulasmis bulunuyor. Bugün Akbank, Borsa Istanbul’a kote sirketler arasinda, ilk 20 firma arasinda. 2023 yilsonu itibariyle yüzde 55 yabanci payiyla banka hisseleri arasinda en yüksek yabanci payina sahip. BIST 30 hisseleri arasinda ise 3. sirada yer aliyor."

“2023’te Türkiye ekonomisine 1 trilyon 201 milyar TL destek sunduk”

Bankanin 13 bin kisilik güçlü ve yetkin ekibiyle Türkiye’ye sundugu degeri zenginlestirmeye devam ettigini söyleyen Gür, "2023 yilinda da Türk ekonomisine 962 milyar TL’si nakdi olmak üzere 1 trilyon 201 milyar TL kredi destegi saglamaktan gurur duyuyoruz. Ülkemizde özel sektöre verilen toplam nakdi kredilerin yüzde 15’ini biz sagliyoruz. Bu dönemde toplam tüketici kredileri hacmimiz yüzde 121 artisla 318 milyar TL’ye ulasti. KOBI’lere nakdi kredi destegimiz bir yilda yüzde 49 artarak 134,4 milyar TL seviyesine geldi. 2020 yilindan bu yana ödedigimiz vergi 42 milyar TL seviyesinde. Ayrica, sadece kendi bünyemizde olusturdugumuz istihdam degil, ekonomiye sagladigimiz finansal hizmetlerle de milyonlarin istihdamini destekliyoruz" ifadelerini kullandi.

“Son 2 yilda 4.6 milyon net müsteri kazanimi”

Gür, "76 yasinda köklü bir banka olan Akbank, dinamizmini dijital ve yenilikçi hizmetleriyle koruyor, bu da hizla artan müsteri sayilarina yansiyor. 2022 ve 2023 yillarinda toplamda 4.6 milyon net müsteri kazandik. Böylece sadece son 2 yilda aktif müsteri bazimiz yüzde 55 artti. 2023 yilsonu itibariyla 13.1 milyon müsteriye ulastik. 4 milyon yeni müsterimiz dijital kanallarimizi kullanarak Akbankli oldu. Bu, Akbank’i tercih eden her üç yeni müsterimizin ikisinin dijitalden geldigini gösteriyor. Dijital müsteri penetrasyonumuz ise yüzde 85’in üzerinde" dedi.



“Güçlü ve etkili paydas agimiz, olusturdugumuz güvenin göstergesi”

Sendikasyon kredilerinde her sezon süreci baslatan, fiyati belirleyen banka olduklarini hatirlatan Gür, "Uluslararasi piyasalarda edindigimiz sayginligimiz ve olusturdugumuz güven, alternatif fonlama kaynaklarina erisimimizi kolaylastiriyor: 2023 yilsonu itibariyla ulastigimiz toplam 5,3 milyar dolar tutarindaki yurt disi borçlanma bakiyesi, bunun önemli bir göstergesi" diye konustu.



“Sosyal ve sürdürülebilir fayda odakli finansal çözümlere odaklaniyoruz”

Gür, "Banka olarak sürdürülebilirlik odakli ürün ve hizmetlerimizle finansal sagliga odaklanirken, toplumsal ve çevresel gelisime de hizmet ediyoruz. Bu dogrultuda, 2023 yili yurt disi borçlandirma bakiyemizin yüzde 60’i sürdürülebilirlik temali gerçeklesti. Deprem bölgesine katki saglamak adina, EBRD’den 90 milyon dolara kadar ve IFC’den 60 milyon dolar ve 10 milyon euro tutarinda fonlama sagladik. 2023 yili içerisinde toplamda 242 milyon dolar tutarinda, 1 yil vadeli, 8 adet sosyal tahvil ihraci gerçeklestirdik. Akbank bu piyasalarda pek çok ilke de imza atti. Türkiye’deki ilk sosyal temali sendikasyon kredisi ve dünyada ilk cinsiyet esitligi sermaye benzeri tahvili bunlardan bazilari. Sürdürülebilirlik stratejimizle ayni zamanda yesil projeler ve kadin girisimciligi için KOBI’lere verdigimiz destek kapsaminda 50 milyon dolar tutarinda 7 yil vadeli kaynak sagladik. Tüm bu çalismalarimizla; 2020-2030 yillari arasinda 200 milyar TL sürdürülebilir finansman saglama hedefimizi çok önceden astik ve 2030 yili için yeni hedefimizi 800 milyar TL olarak belirledik" seklinde konustu.



“Yeni yatirimlarla hizmet ve etki alanimizin sinirlarini genisletiyoruz”

Gür, "Banka olarak geleneksel bankacilikta ülke ekonomisine yaptigimiz katkidan kripto alim-satim platformuna kadar her alanda öncü hizmetleri hayata geçiriyoruz. Yeni istiraklerimiz ve girisimlerimizle de sektörde ilklere imza atmaya devam ediyoruz. Geçtigimiz sene Stablex’i Ak Yatirim bünyesine kattik, Türkiye’de kripto alim-satim platformlarinda bu bir ilk. Dünyada ve Türkiye’de gelismekte olan bu alanda yenilikçi ve öncü durusumuzu korumaya devam edecegiz. Kurdugumuz Akbank Ventures ile de global piyasalarda yeni gelisen teknolojileri ve trendleri yakindan takip edebilecegimiz, yakaladigimiz firsatlari ülkemize de tasiyabilecegimiz bir kanal açtik. Yeni dönemde, ihracatin finansmani, nakit yönetimi, KOBI ve ticari müsterilerimize dönük yenilikçi ürün ve hizmetler, bizim kendimizi daha da gösterecegimiz bir alan olacak" dedi.



“Finansal saglamligimizla teknoloji gücümüzü birlestiriyor, öncü çözümleri hayata geçiriyoruz”

Teknolojinin güçlü yatirimcisi olduklarini söyleyen Gür, "Son 4 yilda teknolojimize 700 milyon dolar üzerinde bir yatirim gerçeklestirdik. Bu sayede, Türkiye’nin en ileri teknolojilerle olusturulmus veri merkezini insa ettik ve en yeni donanimlarla yenileyerek hayata geçirdik. Dijital kart, limit üstü cebe pos ve dijital yazar kasa gibi dijital ürünlerde öncü olduk. Blok zinciri teknolojisi web 3.0 ile ilk yurtdisi para transferi ve ilk dis ticaret çözümü gibi çok sayida ürünü, güncel teknolojiyi en iyi sekilde kullanarak gelistirdik. Üretken yapay zekâ alaninda, yakin zamanda Microsoft ile yaptigimiz is birligi sonucunda gelistirdigimiz, Akilli Yardim Asistanini duyurduk. Ileri analitik ve yapay zekâ konulari üzerinde 10 seneyi askin süredir çalisiyoruz. Bu konuda öncü olmaya ve ilklere imza atmaya devam edecegiz. Bir yandan da, Stablex yatirimimizla blok zinciri teknolojisinin avantajlarini daha etkin sekilde kullanmaya basliyoruz" ifadelerini kullandi.

“Büyük bir unicorn’un piyasa degerine esit bir yatirimla, teknolojideki iddiamizi artiriyoruz”

2024’te teknolojiye 200 milyon dolar üzerinde yatirim yapacaklarini söyleyen Gür, "Önümüzdeki yillarda da bu yatirimlarimiz artarak devam edecek. Bugün itibariyla 2025, 2026 ve 2027 için planladigimiz yatirimlarimizin toplami 600 milyon dolari geçiyor. Yapilan yatirimlar ve yapmayi planladigimiz yatirimlarin toplami 1.3 Milyar dolar degerinde. Böylece büyük bir unicorn’un piyasa degerine esit bir yatirimla Akbank’in teknoloji gücünü ileri tasiyoruz" açiklamalarinda bulundu.

“Her alanda sürdürülebilir deger sunmaya odaklaniyoruz”

Gür, sözlerini söyle tamamladi: "2050 yilina kadar net sifir banka olma hedefiyle ilerlerken, paydaslarimizin yasamlarina da sürdürülebilir bir deger sunmaya odaklaniyoruz. Toplumsal cinsiyet ve firsat esitligi için yürüttügümüz çalismalara önem veriyoruz. Bu alanda öncü bir kurum olarak da bugün Akbanklilarin yüzde 50’sini, üst yönetim ekibimizin ise yüzde 57’sini kadinlar olusturuyor. Gençler için esit firsatlar olusturan Akbank Gençlik Akademisi’yle ise 3 yildir gençleri gelecegin is hayatina hazirliyoruz. Bu yolculukta bugüne kadar 135 bini askin gencimizi toplamda 3000 saati askin egitim ve etkinliklerle bulusturduk. Afet bölgesinde de Toplum Gönüllüleri Vakfi is birliginde baslattigimiz Akbank Güzel Yarinlar Hareketi ile 5 ilde 10 bin gencimize yeni nesil yetkinlikler kazandirmak üzere sahadayiz. 2023 yilinda 30. yasini kutlayan Akbank Sanat çatisi altinda her yil 700’ü askin etkinlikle sanati toplumumuzun farkli kesimleri için erisilebilir kiliyoruz. Türkiye’deki girisimcilik ekosistemine sundugumuz katkiyi ise Akbank+ Programiyla ileri tasidik. Kendi girisimlerini kurmak isteyen Akbanklilar için toplamda 1 milyon dolar yatirim yaptik. Türkiye’nin güçlü ve sürdürülebilir etkiye sahip girisimlerinin Akbank’tan, Akbanklilardan çikmasini hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde, uluslararasi ölçekte ilk olan bir proje de dâhil olmak üzere önemli girisimlerle çalismalarimiza yeni bir boyut ekleyecegiz. Etki olusturma, fayda olusturma hedefiyle çalismaya devam edecegiz. Biz, Akbank’in en büyük gücünün paydaslarimizin bize olan güveni oldugunu söylüyoruz. Müsterilerimize, çalisanlarimiza, paydaslarimiza ve ülkemize güveniyoruz. Paydaslarimizin teveccühü ile de 76 yildir gururla ‘Güveninizin Eseriyiz’ diyoruz. Bunu korumak ve güçlendirmek üzere çalismaya devam edecegiz. Önümüzdeki dönemde “Bankaciligin gelecegini tanimlayan Akbank” olmak bizim için ana hedef olacak. Akbank’in genç, dinamik ve uzman ekipleri, finansin gücünü hayatin her alaninda sürdürülebilir bir degere dönüstürecek."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile