Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, 2011 ürünü fındıkta yüzde 80 oranında hasar olduğunu, bu nedenle fındık üreticilerinin destek ödeme zamanlarının öne alınması ile tarımsal kredi kullananların kredi borçlarının 2012 ürünü sonuna kadar ertelenmesi için hükümet nezdinde girişimlerde bulunacaklarını söyledi.
Özer Akbaşlı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 2011 yılı fındık ürününde ciddi kayıpların oluşacağı, bu durumunda üreticiyi mağdur edeceğini savundu.
Fındık ürününde oluşacak kaybın yüzde 70-80 olarak gerçekleşmesini beklediklerini ifade eden Akbaşlı, "2010 Ekim, Kasım ve Aralık aylarından itibaren, müteaddit defalar, yazılı ve görsel basın önünde, 2011 fındık ürününde, ürün kayıplarının olacağını, sebepleri ile beraber ifade ettik. Halkımız ve çiftçilerimizi uyarmış olsak bile, fındıkta, 2004 yılında olduğu gibi, bölge ve özellikle ilimiz genelindeki tüm üretim alanlarında oluşan ürün kaybının önüne geçemedik. Ne yazık ki; bitkinin soğuklama ihtiyacı ve tozlanmasının doğal yollardan yeterli olmaması, yapay yollardan müdahalenin de şimdilik mümkün görünmemesi nedeniyle, 2010-2011 fındık ürününde Giresun ve çevresinde yüzde 70-80 ürün kaybı beklemekteyiz.” dedi.
Giresunlu fındık üreticilerinin hak ve menfaatlerini korumak, kollamak adına girişimlerde bulunmaya başladıklarını vurgulayan Akbaşlı, şöyle konuştu: "Önümüzde çotanak sayımı sonucunda konunun, daha ayrıntılı anlaşılacaktır. Ancak teknisyen ve akademisyenlerle, alanda yaptığımız çalışmalardan hareketle, bu ürün kaybı oluşum sebebinin çiftçilerimizin, bitki besin elementleri ile bitki koruma ürünlerinin kullanım hatalarından kaynaklanmadığı gibi, kültürel ve biyolojik önlemlerin eksikliğinden de kaynaklandığı kanısına varılmıştır. Dolayısıyla bu ürün kaybının nedeni; tamamen, çiftçilerimizin iradeleri dışında ve bitkinin, üretim yılı boyunca kendi doğal yaşamına tesir eden atmosferik etkenlerin anormalliğinden kaynaklandığı görülmekte ve gözlenmektedir. Bu nedenlerle, özellikle fındığa dayalı yaşamını sürdüren çiftçilerimizin, hayatlarının bundan sonraki bölümlerinde, maddi sıkıntılarından dolayı, oldukça zor dönemler geçirecekleri bilinen bir gerçektir.”
Akbaşlı, Giresun İl Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu olarak fındık üreticilerinin yaşayabilecekleri mağduriyetlerinin önlenmesi için bazı kararlar aldıklarını, bunların hayata geçirilmesi için de hükümet nezdinde girişimlerde bulunacaklarını aktardı.
Kamu Bankaları ile TKK’den, faiz indirimli (sübvansiyonlu) veya normal faiz normları üzerinden tarımsal kredi kullananların kredi borçlarının, 2012 ürünü sonuna kadar ertelenmesini isteyen Akbaşlı, "İyi Tarım Uygulama Desteği, Fındık Üreticilerine Alan Bazlı Gelir Desteği, Mazot, Gübre ve Toprak Analizi Desteği ödemelerinin, ödeme zamanları öne alınmalı. 2011 yılı ürün sigortası yaptıranların, ürün sigorta bedellerinin bir defaya mahsus olmak üzere tamamımın hazineden karşılamalı." şeklinde konuştu.
Bölgede, 2012 ürün sigortalatma oranının, bu yıla göre önemli ölçüde düşeceği kanaatinde olduğunu aktaran Akbaşlı, şöyle devam etti: "O nedenle, sigorta kapsamına, güneş yanığı, kuraklık, soğuklama yapamama ve tozlaşmanın olmaması gibi faktörlerinde alınmalıdır. 2011 ve 2012 yıllarında, çeşitli bankalar düzeyinde tarımsal kredilere, önemli ölçüde talep olacağı kanaatindeyiz. Bu nedenlerle, 2012 destek kararnamelerinde, tarımsal kredilerin faiz oranlarının düşürülerek, birim değer miktarlarının da artırılmasını, bu kredileri ödeyecek banka adetlerinin çoğaltılarak, özel bankaların da devlet destekli kredi vermelerinin önü hükümet tarafından açılmalıdır.”
Akbaşlı: Fındıkta Hasar Oranı Yüzde 80, Kredi Borçları Ertelensin
Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, 2011 ürünü fındıkta yüzde 80 oranında hasar olduğunu, bu nedenle fındık üreticilerinin destek ödeme zamanlarının öne alınması ile tarımsal kredi kullananların kredi borçlarının 2012 ürünü sonuna kadar ertelenmesi için hükümet nezdinde girişimlerde bulunacaklarını söyledi.