Bosna, Makedonya, Arnavutluk, Gürcistan, Azerbaycan, Kirgizistan, Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan, Zimbabve, Cibuti, Çad, Misir, Kenya ve Fas’tan gelen ögrenci gurubuna Ilk olarak Akçaabat Folklor Dernegi’nde kiz ve erkek folklor ekibi ayri ayri horon gösterisi sundu. Ardindan horonun birlestirici gücü, davul, zurna ve kemençe üçlüsünün muhtesem ezgileriyle turistlerle birlikte horon halkasi kuruldu.
Horon gösterisinin ardindan Hamam Çimeni Çarsisinda bulunan Akçaabat Belediyesi’ne ait galeride bulunan M.Ö 2000-M.S 2021 Akçaabat sergisini keyifle gezen kafileye Akçaabat’in tarihi anlatildi. Galeride savas yillari eserlerinden 1900’lü yillarda kadinlarin giydigi kiyafetlere, isledikleri el islerine kadar eski belediye baskanlarindan yine onlarin kullandiklari daktilo, sefertasi gibi esyalarina kadar birçok eser bulunuyor.
Konu ile ilgili düsüncelerini dile getiren Akçaabat Belediye Baskani Osman Nuri Ekim, “Akçaabat horonun merkezi olarak anilan özünde horonun her çesidini barindiran ve yüzyillarin geleneksel halkoyunlarina öncülük eden bir ilçedir. Akçaabat adini, “Halk Danslarinin Kaynasma Merkezi Horunun Baskenti” olarak dünyaya duyurmustur. Dügünlerde, kutlamalarda, asker ugurlamada ve törenlerde davul zurna veya kemençe esliginde horon oynanir. Somut Olmayan Kültürel Miraslar Listesinde yerini alan Akçaabat Horonumuzu ve Akçaabat’imizi dünyaya tanitmak adina bir program tertipledik. Programimiz kapsaminda ilçemize turlarla veya grup halinde gelen yerli veya yabanci turistlerimize Akçaabat Folklor Derneginde Akçaabat Horonu esliginde karsiliyoruz ve onlara horon gösterisi sunuyoruz. Olusturulan horon halkasina gelen misafirler de katilarak renkli görüntülere sahit oluyoruz. Folklor derneginde horon gösterisinin ardindan Belediyemiz tarafindan açilan M.Ö 2000 - M.S 2021 Akçaabat Adli Müzeyi misafirlerimizin begenisine sunuyoruz. Müzemizde Akçaabat’i geçmisten günümüze kadar adeta film seridi gibi turistlerimize anlattiktan sonra onlara çay kahve ikrami yaparak memnun bir sekilde ugurluyoruz. Buradaki programimiz her hafta uygulaniyor. Gelen turistler memleketlerine döndügünde Akçaabat’i, horonu ve burada yasadiklari atmosferi anlatiyorlar. Bu etkinligimiz duyuldukça yogun talep gelmeye basladi.
Her hafta Ülkemizin degisik yerlerinden hatta yabanci ülkelerden de turistleri burada agirliyoruz. Bugün de Karadeniz Uluslararasi Ögrenci Dernegi organizesinde, Bir Lisan Bin Insan projesi kapsaminda, Balkan Ülkelerinden, Kafkas Ülkelerinden, Dogu Türk Ülkelerinden ve Afrika Ülkelerinden gelen ögrencileri burada agirliyoruz. Bosna, Makedonya, Arnavutluk, Gürcistan, Azerbaycan, Kirgizistan, Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan, Zimbabve, Cibuti, Çad, Misir, Kenya ve Fas’tan gelen ögrencilerden olusan ögrenci gurubumuz burada. Onlara da horon kültürümüzü, Akçaabat’imizi anlatarak ikramlarimiz sonrasinda Akçaabat’imizdan mutlu bir sekilde ugurlayacagiz” dedi.
Akçaabat 15 Ülke Ile El Ele
Karadeniz Uluslararasi Ögrenci Dernegi organizesinde, ‘Bir Lisan Bin Insan’ projesi kapsaminda Balkan Ülkelerinden, Kafkas Ülkelerinden, Dogu Türk Ülkelerinden ve Afrika Ülkelerinden gelen ögrenciler Akçaabat Belediyesince Akçaabat Folklor Dernegi’nde agirlandi.