Akçaabat genelinde Aronya meyve fidani için basvuru yapan çiftçilerin arazileri, Akçaabat Belediyesi, Ilçe Tarim Müdürlügü ve Akçaabat Ziraat Odasi ekipleri tarafindan olusturulan teknik heyetle tek tek gezilip incelendi. Incelemeler sonucunda sartlara uygunluk saglayan ve Aronya meyve fidani için basvuru yapan 63 çiftçiye Aronya meyve fidelerinin dagitimi yapildi.
Akçaabat Belediyesi, Akçaabat ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü ve Akçaabat Ziraat Odasi isbirliginde Süper Meyve Aronya yetistiriciligi projesi kapsaminda, Aronya Meyvesi fidesi verilecek çiftçilere seminer verildi.
Seminerde; Aronya Meyvesinin dikim kosullari, arazi ve sulama sartlari, Aronya Meyvesi fidesinin bakimi, ilaçlamasi, gübrelenmesi, budanmasi ve hasat edilmesi konularinda çiftçilere bilgi verildi.
Ilk olarak 2020 yilinda Akçaabat Belediyesi, Akçaabat Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü ve Akçaabat Ziraat Odasi Isbirliginde baslanan ‘Süper Meyve’ Aronya yetistiriciligi destekleme projesi kapsaminda 40 çiftçiye 10 bin fidan verilmis ve Aronya Meyvesi dikili alan miktari 40 dönüm olmustu. 2022 yilinda devam eden proje kapsaminda yine 40 çiftçiye 10 bin fidan verilmis ve Aronya Meyvesi dikili alan miktari 80 dönüme yükselmisti. 2023 yilinda da devam eden proje kapsaminda 63 çiftçiye 15 bin 750 fidan verildi ve Aronya meyvesi dikili alan miktari toplamda 143 dönüme ulasti.
Aronya meyvesi dikili alan miktarini bin dönüme çikarmayi hedeflediklerini ve Akçaabat’i Aronya meyvesinin merkezi haline getirmeyi amaçladiklarini dile getiren Akçaabat Belediye Baskani Osman Nuri Ekim, “Birçok alanda genis kullanimi olan ve tarimsal getirisi yüksek olan bir meyvenin Akçaabat’ta yetistirilmesi bizim için çok degerlidir. Aronya meyvesinin çiftçilerimiz tarafindan yetistirilmesi ve üretiminin hizla artmasini istiyoruz. Bu sebeple, paydas kuruluslarca olusturulan teknik heyetin arazilerini inceleyip uygun kosullara sahip oldugunu bildirdikleri ve daha önce basvuru yapip kurayla belirlenen çiftçilerimize belediyemiz seralarinda ürettigimiz aronya meyvesi fidelerini dagittik. Sehrimizin mikroklima iklim özelligi nedeniyle aronya meyvesi Akçaabat’ta kolaylikla yetistiriliyor. Fidanin dikiminin ikinci yilindan itibaren ürün alinabiliyor. Gerek yas meyvesi gerekse kuru meyvesinin pazar fiyati oldukça yüksek. 2020 yili itibariyle destekledigimiz proje kapsaminda toplamda 143 çiftçiye 35 bin 750 fidan vermis olduk. Dikili alan miktari ise 143 dönüme ulasti. Aronya meyvesi yetistiren çiftçilerimiz ürünlerini özel sektördeki alicilara piyasa kosullarina göre satabilirler” dedi.
Akçaabat'ta Aronya Fideleri Çiftçilere Dagitildi
Trabzon’da Akçaabat Belediyesi bünyesindeki seralarda yetistirilen 15 bin 750 adet aronya meyve fidani çiftçilere dagitildi.