Akçadağ ilçesine bağlı Büyükçimiş Mahallesi’nde bir vatandaşın tapulu arazisinin içerisinden geçmesi nedeniyle 5 mahallenin grup yolu ile DSİ’ye ait sulama kanalına şerit çekerek kapatacağını söylemesi bölge halkının tepkisine yol açtı. 1970 yılandan bu yana bölgede bulunan grup yolunu ve DSİ’ye ait olan sulama kanalını kullandıklarını belirten Büyükçimiş Mahalle Muhtarı Mehmet Akgün, “Büyükçişmiş grup yolu 5-6 mahalleyi birbirine bağlıyor. Bu yol bugüne kadar mevcut haliyle iş görüyordu. Burada sıkıntımız arazini sahibi olan vatandaşın inşaat yapmaya başlaması ve yolu kapatması ile başladı” diye konuştu.
Konu ile ilgili belediyeye gittiğini ancak muhatap bulamadığını ifade eden Muhtar Akgün, “Kadastroya gittim, kadastrodaki yetkililer bizlere yardımcı olarak, ‘yapacak bir şey yok tabulu arazisi isterse kapatabilir’ dedi.
Buna müteakip Malatya DSİ Bölge Müdürlüğüne gittim. Kamulaştırma müdürü ile görüştüm, müdür de aynı şeyi söyledi.
2002 yılında bölge kadastro yenilenmesi yapıldı. Bu yenilenmenin amacı herkes mevcut yerinde dursun. Ören yolu aşağısında bulunan bu güzergahın devamında bulunan 10 dönümlük alanın tapusu var. Tapu bilgilerinde, DSİ sulama kanalı işletme yolu ve Büyükçişmiş Sığır yolu diye geçiyor. Ören yolundan yukarı bu alanın tapusu niye yok buna şaşırdık. 2002 yılında yapılan kadastro çalışmaları adil bir şekilde yapılmamıştır. Şimdi biz şöyle yapalım, burada yol kesilsin Ören yolunda bir saha açalım bölgeye teleferik ve helikopter ile gelelim. Böyle bir mantık olmaz. Yarın burada arazi sahibi ile mahalle sakinleri arasında bir sıkıntı oluşursa bunun sorumlusu kimdir? Konunun takipçisi olacağız” şeklinde konuştu.
Mahalle sakinlerinden Hasan Erdoğdu ise, “Yolumuz 1970’lerde DSİ kanalı gelmeden önce 43 metre idi. Bu 43 metrelik yolu DSİ ikiye böldü. O gün bu gün yolun bir tarafı kullanılmamakta, diğer tarafı kullanılıyor. Fakat yakın günlerde, komşu arazi sahipleri ile bir itilaf doğdu. Arazi sahipleri, yolun olmadığını, yolun kendilerinin arazisi olduğunu beyan ediyorlar. O zaman burası arazi ise yol nerede? Bu yol bir yıllık iki yıllık yol değil kadim, bin yıllık bir yol. Bu yol neden birden birilerinin mülkiyetine geçmiş anlamış durumda değiliz. Yetkililerden bunun için çözüm bekliyoruz" diye konuştu.
Akçadağ'da Yol Çıkmazı
Malatya’nın Akçadağ ilçesine bağlı Büyükçimiş Mahallesi’nde bahçesi bulunan bir kişi tapulu arazisinden geçen grup yolunu 10 gün içerisinde kapatacağını söylemesi, yolu kullanan vatandaşlar tarafından tepki ile karşılandı.