Akçakoca'da OSB Kurma Çalışmaları

Akçakoca'da OSB Kurma Çalışmaları

Akçakoca Demir-çelik ihtisas OSB’sinin kurulması için Sanayi Bakanlığı’na önerilen alan, Bakanlık yetkilileri ve mahalli yetkililer tarafından incelendi.

Akçakoca’da OSB kurulması için alanda incelemelerde bulunuldu. Bakanlığa bağlı yaklaşık 15 yetkiliyi Akçakoca’da ağırlayan Akçakoca Kaymakamı Aykut Pekmez ve Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici’ye ATSO Başkanı Mehmet Pazvant ve yönetim kurulu üyeleri eşlik etti. Pirinçlik bölgesinde inceleme yapan Bakanlık yetkilileri, yaklaşık 2013 Haziran’ında başlayan OSB sürecinin yüzde 60’lık bölümünün aşıldığını söylerken, bundan sonra yürütülecek çalışmaların hızına bağlı olarak OSB’nin kuruluşunun hızlanabileceğini söylediler.

5 yıla kadar yapılıp yapılmayacağı sorulan OSB kurulum çalışmalarıyla ilgili olarak, alanın zemin etüdü, ÇED çalışması sonucunda kuruluş protokolü ve yer tespit raporunun hazırlanacağını belirten yetkili, 5 yıldan daha önce yapılacağını ifade ederken, müteşebbis heyetin hızı ve sermayesine bağlı olarak bu sürecin hız kazanacağını sözlerine ekledi. İstimlak edilmeyle ilgili olarak da, OSB’nin şu anda yatırım programında yer almadığını belirten Bakanlık yetkilisi, söz konusu istimlakların mevzuat ve yönetmeliklere uygun olarak Müteşebbis Heyeti tarafından yapılacağını söyledi.



İsimlerinin yazılmasını istemeyen Bakanlık yetkilileri, muhtemel OSB alanında yaptıkları açıklamada ‘’İncelenen alan Uzundere, Çayırlık, Hacıtaş ve iskele mevkilerindedir. Bu alanın büyüklüğü 208 hektar olup, söz konusu alan içerisinde bulunan orman mülkiyetindeki alan çıkartılmış ve alan büyüklüğü yaklaşık 156 hektar olarak belirlenmiştir’’ dediler.

Sanayi Bakanlığı yetkilisi, ‘’Öneri alan Düzce - Akçakoca karayolunun doğusunda ve Akçakoca - Kdz. Ereğli yolunun güneyindedir. Kuzeyinde ve kuzey doğusunda tarım alanları, sahil yolu, Ayazlı mahallesi; Doğusunda Çayağzı köyü ve BOTAŞ’a ait doğalgaz istasyonu batısında Döngelli köyü, güneyinde ise Dadalı köyleri bulunmaktadır. Akçakoca Orman İşletme Müdürlüğü’nün ve Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı Alt Yapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nün görüşleri doğrultusunda 88,5 hektarlık alan komisyona sunulmak üzere uygun bulunmuştur’’ ifadesini kullandı.

Bakanlık yetkilisi OSB alanı ile ilgili olarak sözlerine şöyle devam etti: "1/100 bin ölçekli Düzce ili Çevre Düzenleme Planı 5302 sayılı İl Özel İdare Kanunu 6. Maddesi gereği İl Genel Meclisi’nin 29.04.2008 tarihli ve 75 sayılı kararı ve Belediye Meclisi’nin 06.06.2008 tarih ve 167 sayılı kararı ile onaylanmıştır. 25 bin ölçekli Düzce ili Düzce merkez ilçe ve yakın çevresi Çevre Düzeni Planı Akçakoca ÇDP ve Yığılca ÇDP 5302 sayılı Özel İdare Kanunu 6. Maddesi gereği İGM’nin 29.04.2008 tarih ve 78 sayılı kararı ve Belediye Meclisi’nin 06.06.2008 tarih ve 167 sayılı kararı ile onaylanmıştır. Alanın tamamına yakını şahıs mülkiyetindedir. Mera ve tescil harici bir alan yoktur. Kadastrosu yapılmıştır. Arazi fındık bahçeleri ve mısır tarlalarından oluşmaktadır. Eğimi yüzde 1-15 arasındadır. 1. Derece deprem bölgesindedir. Sit alanı değildir. Çevresinde Milli Parklar ve Doğal Anıtlar bulunmamaktadır. OSB için gereken enerji ihtiyacı Akçakoca Ağır Hadde kabin çıkışından, birinci köyler grubu çıkışı, ikincisi fabrikalar çıkışı 34,5 kW’lık hattan sağlanabilir. Alanın doğusunda Akçakoca trafo merkezi bulunmaktadır. Su ihtiyacı, ilçenin su şebekesinden sağlanacaktır. Katı atık depolama tesisi alanın 7 km. batısında kalmaktadır. Bölgenin atık suları, bölge içinde yapılacak 1 adet biyolojik arıtma tesisinde arıtıldıktan ve Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği’nde öngörülen değerlere ulaştırıldıktan sonra mevcut kanalizasyon şebekesine veya yerel idarece belirlenecek dereye deşarj edilmek suretiyle bertaraf edilecektir. Devam eden ve planlanan demiryolu projeleri ilçenin gelişimine katkı sağlayacaktır. Taşkına maruz kalma durumu yoktur. Drenaj problemi bulunmamaktadır’’ ifadelerinde bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile