Akciger Kanseri Bazen Tesadüfen Tespit Edilebiliyor

Akciger Kanseri Bazen Tesadüfen Tespit Edilebiliyor

Acibadem Adana Hastanesi Gögüs Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Tümer Ulus, günümüzde en çok korkulan hastaliklar arasinda ilk siralarda yer alan akciger kanserinde bazen hastalarin sikâyetleri olmasa da tesadüfen çektikleri filmlerle, patolojik lezyonlarin erken saptanabildigini söyledi.

Tesadüfe birakmadan erken teshis için risk grubu hastalarin yaptiracagi tetkikler oldugunu belirten Dr. Ulus, akciger kanseri hakkinda detayli bilgi verdi.

Akciger kanserinin belirgin belirtilerinin “öksürük, agri, kan tükürme, eklem agrilari” olabilecegini belirten Prof. Dr. Tümer Ulus, “Bu belirtiler görülebilir. Ama bazen de hiçbir belirti olmadan da tesadüfen çekilen akciger grafisi ile tani konulabilir” dedi.

Risk grubunda yer alan sigara tiryakileri, asbestli bölgede yasayanlar, 40 yas üstü yas grubu, ailede kanser vakasi olan kisilerin en az yilda bir kez akciger grafisi çektirmesi gerektigine vurgu yapan Prof. Dr. Ulus, düz akciger grafisinin yetersiz kaldigi durumlarda ise tomografi çektirilmesi gerektigini ifade etti.

Rastlantisal olarak saptanan hastaligi kesin olarak belirlemek ve teshis edebilmek için ileri tetkiklerinin kullanilmasinin gerektigine dikkat çeken Prof. Dr. Ulus, “Son yillarda onkolojik görüntülemede lezyonun metabolik aktivite düzeyini saptayarak tani, evreleme ve tedavi sonrasi degerlendirmeye büyük katkisi olan PET-BT (pozitron emisyon tomografisi-bilgisayarli tomografi) kullanima girdi. PET-BT soliter pulmoner nodüllerin ve kitlesel lezyonlarin degerlendirilmesinde etkin ve noninvaziv bir yöntemdir. Bir akciger kitlesinin kötü huylu oldugu tespit edildiginde hastaligin yayginliginin dogru bir sekilde belirlenmesinde PET-BT’nin mevcut tani yöntemlerine göre nitelikli sonuçlar elde edilebiliyor” diye konustu.

Genelde bu tetkikler sonucunda hastaya tani konulabildigini ancak kanser tanisini dogrulayabilmek için o görülen dokudan biyopsi yapilmasi, sonucuna göre kesin kanser olup olmadiginin belirlenmesi gerektigini de kaydetti.

“Patolojiden önce kesin tani konulmamali”

Akciger ve diger kanser türlerindeki güvenilir tetkik yöntemlerinden bahseden Prof. Dr. Ulus, “Ancak sunu belirtmek gerekir ki zaman zaman bu tetkikler sonucunda sonuç pozitif yani tümör ihtimali yüksek olarak degerlendirilse de belirlenen kitlenin çikarilarak yapilan biyopsi sonucunda tümör olmamasi da mümkün. Bu durumda biz hekimlere düsen görev bu tür süpheli görüntülerle basvuran hastalara kesin taniyi patolojik tetkik yapilmadan koymamaktir” dedi.

Prof. Dr. Ulus, akciger kanserinin günümüzde erken teshis edilmesi halinde tedavi basarisi artiginin altini çizdi ve sunlari söyledi:

“Erken teshis konan olgularda tümör operasyonla alinabilirse beraberinde tamamlayici tedavi kemoterapi, immunoterapi, radyoterapi gibi tedaviler yapilabilir ve eger bu dediklerimiz gerçeklesirse akciger kanseri hastasinin yasam kalitesi artar, daha iyi ve uzun yasama sansi daha fazla olabilir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile