Akciger Kanserinde Nodül Büyüklügüne Dikkat

Akciger Kanserinde Nodül Büyüklügüne Dikkat

Acibadem Kayseri Hastanesi Gögüs Cerrahisi Uzmani Dr. Fatih Gürler, akcigerde görülen nodüllerin hepsinin kanser olmadigini söyleyerek, “Nodülün boyutu 5 milimetreden daha büyükse hastada kansere yönelik sigara içme veya ailesinde kanser öyküsünün olmasi gibi risk faktörü varsa o zaman bu nodüllerin pesine düsmek gerekiyor” dedi.

Akciger nodülünün akciger kanseri olmadigini, içerisinde iyi huylu nodüllerinde yer aldigini söyleyen Gögüs Cerrahisi Dr. Fatih Gürler, akcigerdeki nodüllerin kanser olabilme ihtimallerinin bulundugundan dolayi önemlerinin oldukça yüksek oldugunu belirtti.



“Boyut irtibati ile nodülü irdeliyoruz”

Akcigerde yer alan nodüllerin boyutunun çok önemli oldugunu dile getiren Dr. Fatih Gürler, 3 milimetrenin altindaki nodüllerin çok fazla takibe alinmadigini ancak 5 milimetreden büyük nodüllerin takibini yaptiklarini ifade ederek, “Akciger kanseri dünyada en sik görülen kanser çesitlerinden bir tanesi ve kansere bagli ölümlerin en sik nedenidir. Yani dünyada 1 yilda 18-19 milyon kanser tanisi aliniyorsa bunun 2 milyona yakini maalesef akciger kanseridir. Akcigerdeki nodül dedigimiz seylerde direk akciger kanseri degildir. Akciger içerisinde bulunan 3 santimetrenin altinda lekelere biz nodül diyoruz. Bunlarin genel olarak iyi huylu oldugunu söyleyebiliriz. Akcigerdeki bu nodüllerin kanser olma ihtimalinden dolayi önemleri oldukça fazladir. O yüzden de bunlarin takibi ve mümkünse tedavisi sarttir. Enfeksiyon gibi durumlar, romatolojik hastaliklar gibi durumlar nodüllerin nedeni olabilir. Bazen kistlerin bazen de apselerin görünümleri bu sekilde karsimiza çikar. Kovid-19 nedeniyle hastalara daha çok akciger görüntülemesi yapildigi için bunlar bizim karsimiza daha çok çikti. Böyle olunca da bunlarin önemli olanlarini tespit, takip etmek ve gerekli müdahaleyi ihtiyaci artti” ifadelerini kullandi.

Akcigerdeki nodüllerin yapilarinin küçük olmasi nedeniyle genellikle bir sikayet ve belirti olusturmadigina dikkat çeken Dr. Fatih Gürler, “Eger akcigerdeki nodüller iyi huylu hastaliklara bagliysa enfeksiyonlara, zatürrelere, apseye ve ya kiste bagliysa onunla alakali bulgular ortaya çikabilir. Bunlar, öksürük, kirginlik gibi veya bazen ates gibi belirtilerdir. Romatolojik hastaliklara bagliysa yine romatolojik hastalikla alakali bulgularla beraber seyredebilirler. Bir kanser sebebiyse de bu küçük yapilar genellikle herhangi bir sikayete veya bulguya sebep olmazlar. Ancak akciger yolunu tikarsa ve bulundugu yerde bir damar erozyonuna sebep olursa o zaman karsimiza öksürük gibi öksürmekle agizdan kan gelmesi gibi ve kilo kaybi gibi durumlarla karsimiza gelebilirler. Dolayisiyla akcigerde bir nodül tespit edilmediyse öncelikle boyutuna bakiyoruz. Çok küçük ise yani 3-5 milimetreden daha küçük nodüllerse bunlar çokta takibe aldigimiz durumlar olmuyor. Ancak boyutu 5 milimetreden daha büyükse hastada kansere yönelik sigara içmek gibi ailede kanser öyküsünün olmasi gibi risk faktörü varsa o zaman bu nodüllerin pesine mutlaka düsmek gerekiyor” seklinde konustu.



“Akciger nodülleri genellikle tesadüfi tespit edilen nodüllerdir”

Akciger nodüllerinin genellikle tesadüf üzerine bulunan lekeler oldugunu aktaran Gürler, “Belirli sürelerle bilgisayarli tomografiler ile takibini yapmak, büyüme egilimi olanlarda daha dikkatli olmak ve belirli bir boyuta ulastiginda belki cerrahi belki girisimsel islemlerle müdahale etmek gerekebiliyor. Tabii burada nodülün, yalinizca akcigerde mi, yoksa baska bir organ kaynakli mi oldugunun belirlenmesi çok önemli. Zira akciger kaynakli bir nodül ise bunu erken vakitte cerrahi müdahale ile tedavisi hasta için çok yararli olacaktir” diye konustu.



“Erken evre yakalanmasi çok önemli”

Akciger kanserlerinde 5 yillik yasam süresinin ileri evrelerde yüzde 2-3 iken erken evrelerde yüzde 70’e kadar yükseldigine dikkat çeken Dr. Gürler, ne kadar gecikilirse, tedavi basari oraninin düstügüne dikkat çekerken bazi durumlarda belirti olmasa bile akcigerlerin kontrol edilmesi gerektigini belirterek, sunlari söyledi:

“Akciger nodülleri genellikle tesadüfi tespit edilen nodüllerdir. Kovid-19 döneminde çekilen tomografilerde ya da baska bir nedenle çekilen tomografilerde tesadüfen akcigerlerdeki lezyonlar tespit edilebiliyor. Tespit edildigi an itibariyle de takibinin yapilmasi gerekiyor. Akcigerdeki nodül bariz bir belirti vermedigi için insanlara ‘özellikle söyle bir durumda gelin’ diyebilecegimiz bir sey yok. Ancak uzun süren öksürükler, kilo kayiplari, öksürdügünde agizdan kan gelmesi gibi durumlar tabi ki ‘acaba bir sikinti mi var?’ diye düsünülmesi gereken ve eminim her insani huzursuz edecek durumlardir. Çekilecek bir akciger grafiginde ya da süphelenilen bir durumda çekilecek tomografide bunlar tespit edilebilir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile