Akciger Sagligi Için Önemli 10 Gida

Akciger Sagligi Için Önemli 10 Gida

Diyetisyen Hande Güngör insan vücudunun yiyecekleri yakit olarak kullandigini ifade ederek akciger sagligi için taze sebze ve meyve yemenin önemli oldugunu söyledi.

Insan vücudunun yiyecekleri yakit olarak kullandigini ifade eden Medicana Bursa Hastanesi Diyetisyeni Hande Güngör, "Gidalarin vücutta yakita dönüstürülmesi sürecine metabolizma denir. Oksijenle beraber islenen gidalarin dogru metabolize olmasi için saglikli solunum sistemine ihtiyaci vardir. Saglikli ve çesitli seçilen besinler ile olusturulan dengeli bir beslenme plani saglikli nefes almayi ve akciger sagligini korumayi destekler. Karbonhidratlar metabolize olurken daha çok, yaglar ise daha az karbondioksit üretirler. Bu sebeple solunum sikintisi yasayan kisilerin daha düsük karbonhidratli ve daha yüksek yagli diyet uygulamalari daha rahat nefes almalarini saglar. Akciger sagligini korumak için, taze meyve sebze tüketimi, antioksidanlardan zengin vitamin-mineral alimi, yeterince sivi tüketimi ile ideal kilonun korunmasi önemlidir" diye konustu.

Güngör, akciger sagligi için 10 besin grubunu söyle siraladi;

"Lif bakimindan zengin olan arpa, yulaf ve mercimek gibi gidalar, B vitamini, magnezyum, selenyum ihtiva eder. Bu gidalar akciger sagligini destekler. Taze sebzeler, yüksek lif ve flavanoid içerigi sayesinde akciger fonksiyonunu iyilestiren pancar, biber, kabak, domates, kirmizi lahana, pazi gibi besinlerin ayni zamanda KOAH ve akciger kanseri riskini azalttigi tespit edilmistir. Taze meyveler, özellikle elma, yaban mersini gibi yüksek antosiyanin ile akcigerlerin oksidatif hasardan korunmasina katki saglar. Fonksiyonel gidalar, yüksek antioksidan, antiinflamatuar içerikleri ile zerdeçal, yesil çay, kahve ve kakao gibi gidalar damar sagligina katkida bulunarak akciger fonksiyonlari üzerinde olumlu etki gösterir. Omega-3 kaynagi besinler, hamsi, sardalya, deniz somonu gibi besinlerin kaynaklari olan omega-3 ün yeterli alimi, hava yolu damar geçirgenligini arttirarak akciger sagligini korur. Kuruyemisler, özellikle selenyumun en zengin kaynaklarindan olan brezilya cevizi, yüksek antioksidan içerigiyle solunum ve vücut direnci fonksiyonlarini iyilestirici etki gösterdigi bilinmektedir. Yogurt, kalsiyum, fosfor ve selenyum açisindan zengin olmasi sebebiyle KOAH riskini azalttigi tespit edilmistir. Zeytinyagi, yüksek polifenol içerigi ile akciger fonksiyonlarinin bozulmasiyla seyreden solunum hastaliklarina karsi koruyucu oldugu ifade edilmistir. Antioksidan yönünden zengin vitaminler ve mineraller, yüksek antioksidan etki gösteren C ve E vitaminin yeterli alimi akciger fonksiyonunu destekler. Su, akciger fonksiyonlarinin sürdürülmesi için önemli bilesenlerden olan mukus yapisinin korunmasi için yeterli miktarda su gerekir. Kilo basina 30-33 miligram su tüketimi kisinin günlük sivi ihtiyacini karsilamasini saglar. Ideal kiloyu koruyarak dengeli ve yeterli bir beslenme plani uygulayan kisilerin hastalik riski azalir, enfeksiyonlara karsi direnci artar, vücut direnci sistemi güçlenir."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile