Akseki Ömer Duruk Tesislerinde Akdeniz Belediyeler Birliği Başkanı ve Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü Başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Akseki Kaymakamı Murat Beşikci, Gündoğmuş Kaymakamı Mustafa Üner, Akseki Belediye Başkanı Mustafa İsmet Uysal, Serik Belediye Başkanı Ramazan Çalık, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Gündoğmuş Belediye Başkanı Mehmet Özeren, İGA AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Uluğkay, BAKA yetkilileri ve sivil toplum kuruluşları katıldı.
Akdeniz Belediyeler Birliği toplantısının açılış konuşmasını yapan Akseki Belediye Başkanı Uysal, Akseki, İbradı ve Gündoğmuş ilçelerinin yeşili bol dokunulmamış doğası, florasıyla şu anda cazibe merkezi olmaya aday Akdeniz'in incisi olan ilçeler olduğunu söyledi. Bölgedeki bu doğal güzellikleri alternatif turizm faliyetleri kapsamında değerlendirmeyi amaçladıklarını belirten Uysal, "Bu belki de bizlerin buraya verdiği değerden kaynaklanmaktadır. Buraya gelip giden insanlar, yeşilin tabiatın, doğanın bozulmamış bir ortamda Akseki'nin diğer yerlere göre değerini çok daha iyi anlamaktalar" dedi. Akseki, Gündoğmuş ve İbradı ilçeleriyle birlikte alternatif turizme yeni bir bakış açısı getirdiklerini vurgulayan Uysal, "Akdeniz çanağında artık deniz ve kum, güneş turizmi son zamanlarını yaşıyor. Artık şimdi dünya kirlenmemiş bir doğaya tertemiz bir havaya muhtaç ve bunun içinde buraları aramak durumundalar" diye konuştu.
Akdeniz Belediyeler Birliği ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansının da (BAKA) katkılarıyla çevre belediye başkanlarıyla birlikte el ele vererek bölgeyi yeni bir cazibe merkezi haline getirmeyi amaçladıklarını vurgulayan Uysal, şunları kaydetti:
"Burayı düşündüğümüz tarzda bozulmadan insanlığın geleceğine aktarabilirsek bu bizim için çok büyük kıvanç kaynağı olacağına inanıyorum. Burada Akseki Kaymakamımızın bu konuda verdiği destekten dolayı kendisine de teşekkür ediyorum. Akdeniz Belediyeler Birliği ve BAKA'nın bu projeyi hazırlayarak verdikleri destekten dolayı minnettarım. Akseki'nin Sarıhacılar, Bucakalan Büyükalan ve Belenalan mahalleleri bu projeler ile ayağa kalkıp cazibe merkezleri olacak. Bizim Akseki destinasyonu olarak hem floramız ve endemik bitkilerimiz çok zengin. Bu bölgede kimyasal ve kirlenmişlik yok. Burada bakire olan topraklarımızla organik tarım yapabiliriz. Bölgede Altınbeşik mağarası, Ürünlü ve Ormana'daki düğmeli evlerinin yanı sıra Akseki ve Gündoğmuş'un da yaylalarını da katarsak destinasyon olarak çok büyük bir potansiyele sahip. Ayrıca Akseki'de Gidengelmez dağlarında av turizmi yapılan yaban keçisi potansiyeli mevcut."
Akdeniz Belediyeler Birliği Başkanı Hakan Tütüncü de hayata geçirilmesi planlanan "Kardelen Eko-Tur Projesi"nin bölgeye, Akseki, İbradı ve Gündoğmuş ilçelerine hayırlı olmasını diledi.
Antalya'nın doğusunda kalan, dağların arkasında Torosların zirvesinde çok müstesna bir bölgede yer alan bölgenin coğrafi konumu itibarıylae Antalya merkezin ve Türkiye'nin çok fazla bilmediği bir destinasyon olduğunu ifade eden Tütüncü, "Bu bölge içerisinde özellikle Aksekili iş adamlarından dolayı Akseki ilçemiz biraz daha fazla bilinir" dedi.
Tütüncü, "Gezip görme imkanımız olduğu Sarıhacılar mahallesinde çok güzel doğal güzellikleri ve turizme kazandırabilecek bir potansiyele sahip. İşte bizim bu potansiyeli yerel yönetimler olarak çok iyi değerlendirmemiz ve bölgelerimizin gelişimi açısından itici bir güç olarak kabul etmemiz gerekiyor. Eğer böylesi bir kabulle bölgelerimizi ekonomik olarak daha da ileriye götürücü adımları yerel yönetimler olarak sahiplenir ve bu adımları atarsak, inanıyorum ki bölgelerimizin ekonomilerine de çok olumlu bir katkı sağlamış olacağız" diye konuştu.
Belediyelerin oluşturduğu Akdeniz Belediyeler Birliği olarak özellikle bölge ekonomilerinin iyileştirilmesi noktasında imkanlar üretmek için bir arayışın içerisine girdiklerini de anlatan Tütüncü, şöyle devam etti:
"Antalya'nın farklı bölgelerinde şehircilik ve ekonomiye katkı sağlayacak mikro düzeyindeki projelerin desteklenmesi konusunda benimsediğimiz politikamız gereği bugün burada çok önemli projenin ilk paydaş toplantısını gerçekleştirdik. Kardelen Eko-Tur Projesi bu hedefe dönük olarak Akdeniz Belediyeler Birliğinin BAKA ile yaptığı çok önemli bir projedir. İnşallah bu proje hedefine ulaşacak. Bu proje tamamlandığı zaman burası Türkiye'de bugüne göre daha bilinen bir bölge haline gelecek. Turistik değerlerini biraz daha ön plana çıkaracak. Aksekililerin anavatanı olarak ifade ettikleri Kardelen çiçeği bölgemizin bir endemik bitkisi olarak, bölgemizin önemli bir sembolü simgesi olarak daha da ün kazanacak ve daha çok bilinir hale gelecek. Bütün bunlar müştereken ortaya koyduğumuz çalışmalar neticesinde gerçekleşecek"
Akseki Kaymakamı Murat Beşikci de Akseki ilçesinin Antalya'nın alternatif turizm potansiyeline sahip olan ilçelerinden biri olduğunu vurguladı. Antalya'ya gelen turistlerin bir kısmını nasıl Akseki'ye çekebileceklerini düşündüklerini ifade eden Beşikçi, bunu bölgedeki turizm değerlerimizin gün yüzüne çıkması, alternatif turizm potansiyellerininn her gün daha fazla değerlendirilmesiyle olabileceğine dikkati çekti. Beşikçi, bölgede 350 'ye yakın tescilli mimari yapı olduğunu, tescilleri yapılmamış yapılarla birlikte bu rakam 500-600 leri bulduğunu belirtti. Beşikçi, " Akseki bugün bir Safranbolu, bir Beypazarı olabilecek bir potansiyele, bu ilçelerden çok daha fazlasına sahip" ifadelerini kullandı.
İbradı-Gündoğmuş-Akseki AŞ (İGA) Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Uluğkay da projenin yörenin kalkınması ve gelişmesi için büyük katkı sağlayacağını söyledi.
Akdeniz Belediyeler Birliği üyeleri Akseki Belediye Başkanı Mustafa İsmet Uysal tarafından tarihi Sarıhacılar mahallesindeki 800 yıllık cami ve düğmeli evler gezdirildi.
Akdeniz Belediyeler Birliği Akseki'de Toplandı
Akdeniz Belediyeler Birliği Toplantısı Akseki Belediye Başkanı Mustafa İsmet Uysal'ın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.