Akdeniz Belediyesi, iki ayri projeyi hayata geçirerek, gençlere yeni is kapilari açti. Toplam bütçeleri 4 milyon 400 bin lira olan ve Çukurova Kalkinma Ajansi (ÇKA) SOGEP kapsaminda desteklenen iki proje ile engelliler de dahil issiz gençlere basta lojistik olmak üzere Türkiye’de en çok ihtiyaç duyulan mesleklerde egitim veriliyor. Uzun yillardir atil olan eski Tip Fakültesi Hastanesi binasini ‘Proje Uygulama ve Egitim Merkezi’ne dönüstüren Akdeniz Belediyesi, Lojistik Mesleki Egitim Merkezi Projesi ve kurulan 4 atölyenin yer aldigi Akdeniz Mesleki Egitim Atölyeleri Projesi ile hem issiz gençleri meslek sahibi yapiyor hem istihdama katki sagliyor.
Akdeniz Belediye Baskani Muhammet Mustafa Gültak, hayata geçirdikleri iki projenin uygulandigi atölyeleri gezerek, egitim alan gençlerle bir araya geldi. Egitmenlerden ve ögrencilerden bilgi alan Baskan Gültak, simülatör koltuguna da oturarak, sanal evrende vinçle gemiden konteyner indirdi.
“Türkiye’de bir ilk gerçeklesiyor”
Baskan Gültak, simülatör odasinda projelerin ayrintilarini IHA muhabirine anlatti. Gültak, ÇKA destekli Lojistik Mesleki Egitim Merkezi Projesinin, Akdeniz Belediyesinin yürütücülügünde; İçel Valiligi, İçel Üniversitesi, İçel Ticaret Sanayi Odasi ile İçel Uluslararasi Liman Isletmeciligi A.S. (MIP) isbirligiyle yürütüldügünü söyledi.
İçel’in, Türkiye’nin en önemli lojistik kentlerinden biri oldugunu vurgulayan Baskan Gültak, “Ihtiyaçlari bildigimiz için bu projeyi hazirladik. Su an Türkiye’de bir ilk gerçeklesiyor. Akdeniz Belediyesi, simülatörle sanal ortamda Metaverse mantigini su anda yakalamis durumda. Daha millet bunu tartisirken biz bu projeyle Metaverse’ye baslamis olduk. Simülatörle dünyadaki tüm büyük limanlardaki devasa vinçleri kullanabilecek gençleri yetistiriyoruz. Bu egitim, 40 saat teorik, 100 saat pratik olmak üzere verilecek. Sonucunda egitimini tamamlayan arkadaslarimiza sertifika verilecek. 4 ayri egitim grubunda 80 gencimizi burada yetistirecegiz. Türkiye’de bu isin sertifikasini veren bir kurum su ana kadar yok, özellikle simülatörle yok. Burada alinan sertifika yurt disinda da geçerli olacagi için hem Türkiye içinde hem de yurt disinda bu alanda gençlerimizin is bulmalari konusunda bizim bir sikintimiz yok” diye konustu.
“Tamamen Metaverse’nin uygulandigi bir sistem”
Su anda Türkiye’de, bu sekilde simülatörle egitimin ardindan sertifika veren baska bir kurum olmadigini belirten Gültak, “Bu da Akdeniz Belediyesinin bir farki olacak. Ayrica, makine çok orijinal bir cihaz. Sertifikasyon noktasinda sinavlari yapan, çocuklarin ne kadar yetenekli olduklarini belirten ve aldiklari egitimi ne kadar anladiklarini ve pratige uyguladiklarinda ne kadar basarili olduklarini gösteren bir cihaz. Yani aldiginiz derslere çalismazsaniz, yeteneginiz yoksa ve pratikleri yapamiyorsaniz cihaz sizin bu sertifikayi almaniza izin vermeyecek. Dolayisiyla yapilan is tamamen profesyonel ve tamamen sanal dünyada Metaverse’nin uyguladigi bir sistem” ifadelerini kullandi.
Hem İçel Limani hem Türkiye’deki bütün limanlarin yüksek kapasiteli vinçleri kullanabilecek insanlara ihtiyaçlari olduguna dikkat çeken Gültak, “Bu egitimi bitiren gençlerimiz, iyi bir Ingilizce de bilirlerse dünyanin her tarafinda bu sertifikalariyla limanlarda çalisabilecekler. 18-29 yas arasindaki gençleri istihdam etmeye çalisacagiz. Buradan mezun olanlarin en az yüzde 30 veya 40’ina İçel ve Türkiye’de is garantisi de hazir. Gençler, sertifikalarini aldiktan sonra ‘nerede is bulabilirim’ demeyecekler. Bu sertifikanin böyle bir garantisi var” dedi.
“4 atölyemizde en çok ihtiyaç olan mesleklerde egitim veriyoruz”
Akdeniz Mesleki Egitim Atölyeleri Projesi kapsaminda ise 4 atölye açtiklari bilgisini veren Gültak, bu atölyelerde de Autocad ve 3Ds Max, Grafik Tasarim ve Fotografçilik, Ön Muhasebe ile Halkla Iliskiler egitimleri verildigini söyledi.
Proje ortaklarinin İçel Il Milli Egitim Müdürlügü, Çalisma ve Is Kurumu Il Müdürlügü ile İçel Üniversitesi oldugunu dile getiren Gültak, “18-30 yas arasi gençlere ve özellikle engelli kardeslerimize sertifika verecegiz. Ön muhasebe atölyemizde egitimlerini tamamlayan gençlerimiz, Milli Egitim Müdürlügünün yapacagi bir sinav ile bu alanda usta ögretici olarak da çalisma imkanina sahip olacaklar” seklinde konustu.
Gültak, bu projede de Is Gücü Anketinde ilk 10’da yer alan, Türkiye’de en çok ihtiyaç duyulan meslekleri seçtiklerini ve 4 atölyede egitimlerini basari ile tamamlayan gençlerden 5’i engelli toplam 15 gencin istihdamini saglayacaklarini söyledi.
Iki projenin bütçelerine iliskin de bilgi veren Gültak, “Lojistik projesi, ÇKA’nin destekleriyle birlikte 2 milyon 900 bin liralik bir proje. Ikinci projenin ise 1 milyon 500 bin liralik bütçesi var. Bu projelerin hepsi hayata geçti ve dolayisiyla atil olan bu bina hayata geçti, yikilmaktan kurtuldu ve içinde de birçok alan var. Belediyemizin bazi müdürlüklerini de buraya getirerek hem bu binayi kurtardik hem de buraya gelen gençler, tipki hastane misyonunda oldugu gibi burada yeniden hayat bulup, dünyaya dagilip is imkani bulacaklar” ifadelerini kullandi.
Akdeniz Belediyesinden Metaverse Hamlesi Açiklamasi Simülatörlü Liman Vinç Operatörlügü Egitimi
İçel’in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi, Türkiye’de ilk olma özelligi tasiyan simülatörlü liman vinç operatörlügü egitimi ile Metaverse evrenine giris yapti. Egitimde basarili olan gençler, dünyanin bütün limanlarinda geçerli olacak sertifika alacak. Akdeniz Belediye Baskani Mustafa Gültak, “Türkiye’de bir ilki gerçeklestiriyoruz. Metaverse mantigini, Lojistik Mesleki Egitim Merkezi Projesi ile yakaladik” dedi.