Akdeniz Belediyesinden Üniversite Ögrencilerine Burs Destegi

Akdeniz Belediyesinden Üniversite Ögrencilerine Burs Destegi

Akdeniz Belediye Meclisi, oybirligi ile aldigi kararla bu yil üniversitelerin 4 yillik bölümünü kazanan Akdenizli ögrencilere 2 bin 300 TL, 2 yillik bölüm kazananlara da bin 300 TL burs destegi verilmesini kararlastirdi. Mecliste, Akdeniz Belediyesinin 2023-2025 bütçesi de 777 milyon 500 bin TL olarak belirlendi.

Akdeniz Belediye Meclisi Ekim Ayi Ikinci Birlesimi, Belediye Baskani Mustafa Gültak baskanliginda konferans salonunda gerçeklestirildi.

Toplantida, belediye meclis baskani ve üyelerine, 2023 yili içinde meclis ve komisyon toplantilarina katildiklari her gün için ödenecek huzur hakki miktari ve 2023 mali yili vergi, resim, harç ve ücret tarifeleriyle ilgili komisyonlardan gelen konular oybirligi kabul edildi.

Performans programi ve bütçe görüsüldü

Mecliste, 2023 mali yili performans programi ile 2023 mali yili bütçesi ile ilgili plan ve bütçe komisyonundan gelen konular da görüsüldü. 2020-2024 dönemi stratejik planin 3’üncü uygulama dilimi olan 2023 dönemi için hazirlanan performans programinda kaynak tespitleri, performans programinda yer alan faaliyetlerin toplami 172 milyon 335 bin TL olarak açiklandi. Genel yönetim giderleri bütçe içi 591 milyon 3 bin TL, genel yönetim giderleri bütçe disi kaynak 0 TL, diger idarelere transfer edilecek kaynak toplami da 14 milyon 162 bin TL olmak üzere toplam 777 milyon 500 TL oldugu açiklandi. Meclis üyelerinin oyuna sunulan 2023 mali yili performans programi, üyelerin görüs ve elestirilerini belirtmesinin ardindan oyçoklugu ile kabul edildi.

“Bugünkü bütçenin sorumlusu 15 yil burayi yöneten HDP yönetimidir"

Bütçenin hazirlanmasinda emegi geçen bürokratlar ve meclis üyelerine tesekkür eden Baskan Gültak, HDP’li meclis üyelerinin bütçeye iliskin elestirilerine de yanit verdi. Akdeniz disindaki merkez ilçe belediyelerinin bütçeyi dogru kullanip makine ikmal sahalarini is makinesi, araç, gereç ve teçhizatlarla doldurduklarinin altini çizen Gültak, “Peki Akdeniz Belediyesi geçmiste ne yapmis? Bir tane kamyon, bir tane kepçe, bir tane ekskavatör mü almis? Geçmiste ben yönetmedim belediyeyi, sizler veya arkadaslariniz yönetti. Bugün bu bütçenin en büyük giderlerinden bir tanesi, biz çöpü toplamak zorundayiz, park ve bahçelere hizmet vermek zorundayiz. Belediyenin en önemli görevlerinden biri bu ve kiralama yöntemiyle yapmak zorundayiz. Bundan 15-20 yil önce Toroslar, Yenisehir ve Mezitli’yi yöneten arkadaslar, para biriktirip 2’ser, 3’er kamyon, ekskavatör, greyder alirken, Akdeniz Belediyesi ise bunu iskalamis, üstüne de borç birakmis. Ben de hizmetlere daha çok bütçe ayirmak isterim. Ama asli görevlerimiz olan çöpü toplamak, temizlik yapmak, park-bahçelerle ilgili kritik görevleri yerine getirebilmek için bu araçlari kiralamak gerekiyor. Dolayisiyla bugün bütçenin önemli bir kisminin bu hizmetlere gitmesinin müsebbibi ben degil, 15 yil burayi yöneten HDP yönetimidir” dedi.



“Söylendigi gibi 50 milyon TL degil, 22 milyon TL borçlanma aldik”

Farkli müdürlükler tarafindan bütçeden yapilan çesitli harcamalar hakkinda da meclis üyelerini bilgilendiren Baskan Gültak, muhalif üyelerin, Akdeniz Belediyesinin 50 milyon TL borçlandigi yönündeki elestirilerine de söyle yanit verdi; “Su ana kadar 22 milyon TL borçlanma aldik. Yeni borçlanmayi da su ana kadar kullanmayi düsünmüyoruz. Bu konuda bir algi olusturuluyor. Sanki ‘50 milyon TL borcu aldik da cebe atik, bitirdik’ gibi. Öyle bir sey yok. Evet, bu borcu resmiyette aldik ama fiiliyata baktiginizda su ana kadar Iller Bankasi’na da sorabilirsiniz, 22 milyon TL borçlanma aldik. Geçen hafta itibariyle de sathi kaplamaya basladik. Ayin 14’ünde ihale bitti, itiraz süresini bekliyoruz. Bu süre de bittiginde sicak asfalt dökmeye baslayacagiz. Iste o zaman o 22 milyon TL’yi de kullanmaya baslayacagiz, sicak asfalt sorunumuzu da böylelikle çözmüs olacagiz. Yani 50 milyon TL borçlanma istedik; 22’sini kullandik, 28’i de duruyor. Burada 80 milyon TL bir finansman da var. Bunun ne olacagini henüz bilmiyoruz, önümüzdeki sene durumlara bakacagiz. Bunu ‘kullanacak miyiz, ya da ne kadarini kullanacagiz?’ O tamamen, bütçe ile Türkiye ve dünya sartlari, dünya ekonomisi ile alakali isler.”

Baskan Gültak’in konusmasinin ardindan 2023-2025 yili bütçe kararnamesi de madde madde görüsülerek, hizmet birimleri için gösterilen toplamda 777 milyon 500 bin TL bütçe ödenegi verilmesi, meclis üyelerinin görüs, öneri ve elestirilerini anlatmasindan sonra tek tek oylandi ve oyçoklugu ile kabul edildi.

Akdenizli üniversite ögrencileri ödüllendirildi

Meclis toplantisinda ayrica 2022-2023 egitim-ögretim yilinda Yüksek Ögretim Kurumlari Sinavi (YKS) sonucu devlet üniversiteleri ve yüksekokullarini kazananlar ile Türkiye ve KKTC’de yerlesik vakif üniversitesi ile yüksekokullarini tam burslu kazanan, ailesi Akdeniz ilçesinde ikamet eden ögrenciler de ödüllendirildi.

Akdeniz Belediye Baskani Mustafa Gültak, üyelerin önerisi üzerine meclise yeni bir teklif sunarak 4 yillik bölüm kazanan ögrencilere 2 bin 300 TL, 2 yillik bölüm kazananlara da bin 300 TL burs destegi verilmesini oyladi. Baskanin sundugu teklif, meclis üyelerinin oybirligi ile kabul edildi. Toplantida, kamu yararina çalisan Türk Kizilay’i tarafindan yürütülen insani yardim çalismalarina destek ve katki saglanmasi amaciyla, hazirlayacaklari projelerinde kullanilmak üzere 50 bin TL nakdi yardim yapilmasi ile konu da görüsüldü. Meclis üyelerinin oybirligi ile teklif kabul edildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile