Akdeniz Üniversitesi, Antalya Büyüksehir Belediyesi, Antalya Su ve Atiksu Idaresi(ASAT) Genel Müdürlügü ile Su Ürünleri Fakültesi arasinda Antalya Körfezindeki Deniz ve Kiyi Geçis Sulari Ile Iç Sularda Sucul Canlilarda Görülebilecek Sorunlarin Incelenmesi Is Birligi Protokolü imzalandi. Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Antalya Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Tuncer, ASAT Genel Müdürü Ibrahim Kurt, Su Ürünleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Jale Korun ve kurum yetkililerinin katildigi protokol töreni Akdeniz Üniversitesi Rektörlügü Yönetim Kurulu Salonu’nda gerçeklestirildi.
Denize yakin takip
Protokol, Marmara Denizi ve çevresinde görülen Deniz Salyasi (Müsilaj) olaylarin görülmesini engellemek adina Antalya Körfezi’nde deniz, kiyi geçis sulari ile iç sularda sucul canlilarda görülebilecek asiri artis ve meydana gelebilecek sucul canli ölüm sebeplerinin bilimsel çalismalar çerçevesinde incelenmesini amaçliyor. Antalya Büyüksehir Belediyesi, ASAT Genel Müdürlügü ve Akdeniz Üniversitesi arasindaki protokol sayesinde deniz, kiyi geçis sulari ile iç sular izleme programlarinin belirlenmesi, incelenmesi, bilimsel analizlerinin yapilmasi raporlanacak. Yapilacak çalismalarda geçmis verilerin degerlendirmesi, durum analizi, problem tespiti, izleme noktalarinin ve parametrelerinin belirlenmesi, degerlendirme ve çözüm önerileri raporlarinin olusturulmasi ve paylasim süreçleri belirlenecek.
Sorunlar büyümeden yol haritasi çizilecek
Protokol imza töreninde konusan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Biliyorsunuz gündem su aralar su, biz insanoglu gelecek için, gelecek tehlikeler için korumak zorundayiz havayi, suyu ve topragi. Bu anlamda Antalya’daki suyun en bol oldugu deniz kenarinda bir sehir olarak ve suya bagimli bir sehiriz, turizm olsun, balikçilik olsun bu anlamda ekstra kiymetli. Neler yapabiliriz diye görüstük hem belediyemiz ile hem ASAT ve üniversite olarak bir adim atalim istedik. Sorunlar büyümeden en basta, neler yapabiliriz seklinde bir yol haritasi çizmek için protokol olusturduk. Antalya için güzel seyler yapmak istiyoruz.” seklinde konustu.
Çevre ortak sorumluluk
Antalya Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Tuncer, “Antalya Büyüksehir Belediyesi olarak bizler içinde çevre en hassas noktamiz. Çünkü hepimizin tek bir Antalya’si var ve bunu korumak bizlerin en büyük sorumlulugu hem vatandas olarak hem de kurumlar olarak bu sorumlulugu üstlenmis durumdayiz. Üniversitemiz ile bir is birligi protokolü imzalayarak bu konudaki desteklerini aldigimiz için bizler de çok mutluyuz. Bu is birligi ile Antalya’miz temiz Antalya doga dostu Antalya olarak kalmaya devam edecek.” ifadelerini kullandi. ASAT Genel Müdürü Ibrahim Kurt ise “Insan için vazgeçilmez iki unsurumuz su ve çevremiz. Bunlar olmazsa hayat olmaz, biz olmayiz, Antalya olmaz. 644 kilometre sahili olan bir Antalya’mizi ve akarsulari olan Antalya’mizin suyunun ve denizinin korunmasi bizim insani yönden ülkemiz adina en önemli görevimiz. Bu çerçevede Akdeniz Üniversitemiz ve Antalya Büyüksehir Belediyemizle birlikte ortak paylasim içerisinde hem birlikte bilimsel çalismalar yapacagiz. Antalya’miz için hayirli olsun.” dedi.
Su Ürünleri Fakültesi Prof. Dr. Jale Korun ise Su Ürünleri Fakültesi olarak üzerlerine düsen her seyi yapacaklarini söyledi.
Neler yapilacak
Antalya Büyüksehir Belediyesi, hizmet alani içerisinde deniz kirlilik yükünü artirici faktörlerin izlenmesi, takip edilmesi ile gerekli tedbirlerin alinmasi ve aldirilmasini saglayacak, denizden ve ihtiyaç halinde denizde bulunan kirletici kaynaklardan numune alinmasi ve fotograflanmasini saglayacak. Protokol kapsaminda görevli personelin denizde izleme noktalarina ulasimini saglayacak.
ASAT protokol üyeleri ile birlikte izleme noktalarini belirleyerek saha çalismalarina eslik edecek, protokol kapsaminda belirlenen yüzeysel sular, iç sular ve kaynak sularindan belirlenen periyotlarda numunelerin alinmasi ve fotograflanmasini, Deniz ve Sulardan alinan numunelerin Laboratuvar’da Fiziksel, Kimyasal ve Mikrobiyolojik analizlerinin gerçeklestirilerek raporlarin taraflara ulastirilmasini, ihtiyaç halinde protokol kapsaminda Fakülte yetkililerinin laboratuvar imkanlarindan yararlanmasina olanak saglayacak ve kurum Laboratuvarlari disina yaptirilacak analizlerin maddi giderlerini karsilayacak.
Su Ürünleri Fakültesi ise konuya uygun bilim insani ya da bilim insanlarini görevlendirmek, protokol üyeleri ile birlikte izleme noktalarini belirleyerek saha çalismalarina eslik edecek, Marmara Denizi ve çevresinde görülen müsilaj vb. olayin meydana gelmemesi adina denizde sucul canlilarda inceleme yapacak, Antalya Büyüksehir Belediyesi sorumluluk alani içerisinde protokol üyeleri ile belirlenecek deniz, kiyi geçis sulari ve iç sularda meydana gelen asiri derece artis gösteren sucul canlilarin tür tayini ile bunlarin olusturdugu etkilerin ve artis sebepleriyle ilgili rapor hazirlayacak ve Antalya Büyüksehir Belediyesi sorumluluk alani içerisinde yer alan deniz, kiyi geçis sulari ve iç sularda meydana gelen sucul canli ölümleri ile ilgili gerekli analiz, inceleme, raporlama ve koordinasyonu saglayacak. Protokol imzalandigi tarihten itibaren üç yil süre ile geçerli olacak.
Akdeniz'de Sular Kirlenmeden Önlem Almak Için Protokol Imzalandi
Akdeniz Üniversitesi, Büyüksehir Belediyesi ve ASAT, Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorununun benzerinin Akdeniz’de yasanmamasi için güç birligi yapti. Imzalanan protokol ile sucul canlilar yakin takibe alinacak.