Akdeniz'in En Büyük Kütüphanesi, Bakan Ersoy'un Katilimiyla Açildi

Akdeniz'in En Büyük Kütüphanesi, Bakan Ersoy'un Katilimiyla Açildi

Antalya Kepez Belediyesi’nin 22 kütüphane projesinin amiral gemisi olan Akdeniz’in en büyük kütüphanesi Antalya Kütüphanesi, Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy’un tesrifleriyle açildi.

Akdeniz’in en büyük kütüphanesi kapilarini açti. Kepez Belediye Baskani Hakan Tütüncü’nün ev sahipligi yaptigi törene, Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy ve esi Pervin Ersoy, Antalya Valisi Hulusi Sahin, Kepez Kaymakami Nusret Sahin, AK Parti Antalya Milletvekili Ibrahim Ethem Tas, AK Parti MKYK Üyesi Menderes Türel, AK Parti Antalya Il Baskani Ali Çetin ve çok sayida vatandas katildi.

Törenin açilis konusmasini gerçeklestiren Kepez Belediye Baskani Hakan Tütüncü, “Akdeniz bölgesinin en büyük kütüphanesinin açilisini gerçeklestiriyor olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

Tütüncü, “2009 yilinda göreve geldigimizde Kepez’in 350 bin nüfusumuz vardi. Ve Kepez’de hiç kütüphane yoktu. Bugün nüfusu 700 binlere ulasan Antalya’nin en büyük nüfusuna sahip Kepez’de tam 22 kütüphane var. Bugün 22. Kütüphanemizin, Akdeniz bölgesinin en büyük kütüphanesinin açilisini gerçeklestiriyor olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. 9 bin metre kare kapali alani, 1 milyon kitap kapasitesi ve ayni anda 2 bin 500 kisinin kullanabilecegi harikulade bir ortamiyla içinde bulundugumuz 350 kisilik salonu, sanat galerisiyle ve 5 adet temali kütüphanesi ile gerçekten Cumhuriyetin 100. Yilina yakisan mümtaz bir eseri ortaya çikaran arkadaslarima çok tesekkür ediyorum“ dedi.



“Gelecege izler birakiyoruz”

Belediyeciligin modern dünyada sehre, kente kiymet katabilmek olduguna deginerek sözlerini sürdüren Baskan Tütüncü, “Temel belediyecilik hizmetleri kocaman binalar, isiltili meydanlar , tasa topraga yatirim bunlar bütün belediyeciligin bildigi isler. Sehre deger olusturabilmek gelecege çok önemli izler birakabilmek, bir neslin insasina katki verebilmek bunlar bizim medeniyet kotlarimizin en önemli unsurlarindan birisi. Bugün geldigimiz noktada modern dünyanin yaristigi sehircilik modeli tam olarak budur. Biz bir taraftan sehre maddi manada katki saglarken, bir taraftan da gelecek tasavvuru, medeniyet suuruyla bu güzel sehrimizi gelecege tasimanin bilgiyle, teknolojiyle yarinlara tasimanin azmi gayreti ve kararliligi içindeyiz“ diye konustu.



“Kültürel degerler tasiyan bir kent”

Kepez Belediye Baskani Hakan Tütüncü, modern dünyada bilgi, teknoloji ve inovasyonun kral, kültür ve sanatin da kraliçe oldugunu söyledi.

Tütüncü, “Modern dünya bilimle, teknolojiyle kültür ve sanatla, turizmle gelecege yürümenin sehirlerde bu modern dünyada bu yarisin içinde bulunmanin gayreti içerisinde Kim bu degerlere simsiki sarilirsa insani, halkini, memleketini, ülkesini gelecege çok güçlü bir biçimde tasiyor. Antalya olarak, ülke olarak çok önemli bir topragin üzerinde yasiyoruz. Atalarimiz çok zor bir cografyaya, çok verimli bir cografyaya çadir kurmuslar. Antalya’miz da kral ve kraliçe diyebilecegimiz büyük kültürel degerleri tasiyan dünyanin en güzel sehri. Bugün kütüphane açiyoruz. Iftihar ediyoruz Akdeniz Bölgesinin en büyük kütüphanesi. Üniversite karsisinda ve gençlere hizmet ediyor. Bu topraklar Antik çagdan bu yana dünyanin en büyük kütüphanelerine sahip topraklar. Antik dünyada 3 tane büyük kütüphane var. Ve bunlarin 2 tanesi Anadolu topraklarinda yer aliyor. Bugün Antalya’da 400 antik kent var. Dünya da 400 antik kente sahip bir baska yer bulunmamaktadir “ dedi.

“Atalarimizin ayak izlerine basa basa yürüyoruz” diyerek sözlerini sürdüren Baskan Tütüncü, “22 kütüphane kurmamizin temelinde yatan felsefede tam da budur” diyerek sözlerini tamamladi.

“Kütüphaneler medeniyetlerin kültür kaleleridir”

Açilis töreninde konusan Antalya Valisi Hulusi Sahin de, “Bir kütüphane açilisinda salonlara sigmayan bir kalabaligi görmek ne kadar güzel.” diyerek sözlerine basladi.

Vali Sahin, “Kütüphaneler medeniyetlerin kültür kaleleridir. Sizler kütüphaneleri dolduracak kadar eserleriniz yoksa kalici olamazsiniz. Iste! Kepez’de 22 tane kültür kalesini Kepezlilere, Antalyalilara hediye eden belediye baskanimizi kutluyorum. Örnek olsun. 22 kütüphane muhtesem. Ama Antalya çok büyük. Daha yapilacak çok isler var. Kütüphane sayisini çok çok artirmamiz lazim. Bu hususta tüm paydaslarimiza görev düsüyor“diye konustu.



“Antalya çok özel bir konumda”

Antalya Kütüphanesi açilis töreninde konusan Kültür ve Turizm Bakani Nuri Ersoy da, “Antalya hem tabiat güzellikleri, hem de kadim tarihiyle sadece ülkemizin degil dünyanin sayili sehirlerinden biridir.” diyerek sözlerine basladi.

Bakan Ersoy, “Tabiat güzellikleri ve tarihi sinerjisi Antalya’yi çok özel bir konuma tasiyor. Antalya için turizm, deniz, kumun akla gelmesi kabulü artik geçmiste kaldi. Bakanligimiz bu anlayisi degistirme noktasinda Antalya’nin tarihi ve kültürel varlilarin öne çikarilmasi görülür ve ulasilabilir kilinmasi muhtelif, kesintisiz restorasyon ve kazilarla bu birikimin daha da zenginlestirilebilmesi çalismalarini Antalya genelinde sürdürmektedir. Bu yaklasimlarin sonucu olarak ta turizm ve kültür birbirini besleyen iki ana eksen haline gelmekte turizm kültüre, kültürde turizme sürekli enerjisini aktarmaktadir“ dedi.



“Mimari tasarimiyla dikkat çekmekte”

Kültürel gelismislikte kütüphanelerin rolünün tartisilmaz bir gerçek olduguna deginen Bakan Ersoy, AK Parti iktidarinin da tarihte oldugu gibi kütüphanelere çok daha büyük önem verdigine vurgu yapti. Ersoy, “Bilgi üretimine katki saglayici, çesitlendirme temelci, yenilikçi süreçlerle ilerleyen kütüphanecilik anlayisimizi her geçen gün daha da gelistirmekteyiz. Içerik ve sayisal birikimi güçlü, fiziki yapilari gelismis kütüphaneler bir uçtan bir uca ülkemizin sehirlerini süslüyor. Bulunduklari bölgeye, bölge insanina deger katmaya devam ediyorlar. Antalya Kütüphanesi de bu güzel zincirin parlak bir örnegi olarak karsimizda Bir cazibe merkezi olan Kepez’de, belediyemizin hiçbir fedakarliktan kaçinmadan insa ettigi 9 bin metre kare alanda, giris dahil 5 katli alanda, engelli vatandaslarimizda dahil, ayni anda 2 bin 500 kisinin kullanim saglayacagi sekilde tasarlandi. Dini eserler, güzel sanatlar, nadir eserler, çocuk, gençlik ve arastirma kütüphaneleri olarak 5 ayri kütüphaneyi de barindirmaktadir. 1 milyon kitap kapasiteli kütüphane, 10 kilometrelik raf uzunlugu ve kayitli 400 bin kitap ile Antalya Kütüphanesi Türkiye’nin sayili kütüphanelerinin arasinda bulunmaktadir. 365 gün 24 saat hizmet veren kütüphane örnek bir kütüphanedir. Kapilarini açtigi 29 Ekim 2023 tarihinden, 29 Kasim 2023 tarihine kadar 180 bin ziyaretçi agirlamasi, kentin kültürel eko sistemine yapacagi katki hakkinda daha simdiden bize fikir vermektedir. Mimari tasarimiyla estetik ve teknikte bir iddia ortaya koyan Antalya Kütüphanesi, dogal isigiyla dikkat çekmektedir. Modern kütüphanecilik yaklasimi ve teknik donanimiyla çagin ihtiyaçlarini gözetirken cam kubbeli tavanina naksedilen ‘Kalem’ süresinin, kaleme ve onun satir satir yazdiklarina yemin olsun ayeti ve Türk bayragi kompozisyonlu isiklandirmasiyla da kadim degerlere vurgu yapilmaktadir“ diye konustu.



“Kepez’e gerek yok baskan yapiyor”

Cumhuriyetin 100. Yilinda 100 kütüphane projesini hayata geçirdiklerine deginerek sözlerini sürdüren Bakan Ersoy, “Bu proje ile Türk kütüphaneciligine büyük bir kaki saglandi. Kepez Belediyesi kendi özgün projesiyle bir baska açidan yerel yönetimler cenahindan kütüphanecilik birikimimize çok güçlü bir katki verdi. baskana örnek bir eser gerçeklestirdigi için çok tesekkür etmek istiyorum. Siyaset sinirli kaynakla sinirsiz talebi karsilama sanatidir. Kaynak yok diyerek bahanelere siginmak yerine sayin baskan Kepez’de Antalya’nin en büyük kütüphanesini yapti. Siz 9 bin metre kare yaptiniz, biz Kültür ve Turizm Bakanligi olarak daha büyügünü yapmamiz gerekiyor. Tabi Kepez’e kütüphane yapmaya gerek yok. Kepez’de baskan yapiyor zaten. Ben Antalya Kütüphanesi’nin yapiminda emegi geçen basta Baskan Hakan Tütüncü olmak üzere tüm ekibimize sükranlarimi sunuyorum. Ülkemize hayirli olmasini diliyorum. Kültür ve Turizm Bakanligi olarak bu kültür hazinesiyle ilgili ihtiyaç duydugunuz her anda yaninizda oldugumuzu bildirmek isterim“ dedi.

Konusmalarin ardindan kurdele kesimiyle Akdeniz’in en büyük kütüphanesi Antalya Kütüphanesi hizmete açildi. Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy ve beraberindeki heyet, Kepez Belediye Baskani Hakan Tütüncü’nün ev sahipliginde kütüphaneyi gezdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile