Özdemir, 2013 yılındaki Akdeniz Oyunları‘nın Mersin‘de yapılacağının belli olmasından sonra kentin ana aktörleri olarak hazırlık sürecini planlamak için gayret gösterdiklerini ifade ederek, hazırlık sürecinin başarıya ulaşmasında iki ana faktörün belirleyici olacağını kaydetti. Bu faktörleri, ‘oyunlar için gerekli yasal dayanağın bir an önce oluşturulması ve merkezi bütçeden tahsis edilecek ödeneğin ivedilikle belirlenmesi ve kullanıma hazır hale getirilmesi‘ olarak açıklayan Özdemir, "12 Haziran 2011 tarihinde yapılacak seçimlerle ilgili takviminin işlemeye başlaması ve gündemde seçimlerin öne çıkması, Akdeniz Oyunları hazırlık sürecini olumsuz olarak etkileyebilir. Bu nedenle, tüm Mersin milletvekillerinin birlikte hareket ederek oyunlar için gerekli yasal dayanağın oluşturulması için çaba göstermesi gerekmektedir.
Önümüzdeki haftalar içinde bu konuda bir sonuca ulaşılmazsa, gerekli yasa ve yönetmeliklerin çıkması seçim sonrasına kalabilir ki, böyle bir durumda en az 5 ay kaybederiz" diye konuştu.
Yasal altyapı olmadan harcama yapılamayacağı için hazırlık çalışmalarının sekteye uğrayabileceği uyarısında bulunan Özdemir, netice olarak bu iki hassas konunun daha fazla beklemeye tahammülü olmadığını söyledi. Akdeniz Oyunları‘nın gerekli altyapısı için yasal mevzuat ve bütçeden kaynak ayrılması beklenirken, bir yandan da organizasyon çalışmalarının devam ettiğine dikkat çeken Özdemir, "Uluslararası Akdeniz Oyunları Komitesi periyodik olarak Mersin‘e gelmekte, hazırlık çalışmalarını yakından takip etmektedir. Önümüzdeki günlerde bu kapsamdaki uluslararası ziyaret ve toplantıların sayısı artacaktır. İki ayda bir gözlem komitesi, 6 ayda bir de genişletilmiş yönetim kurulu Mersin‘de toplanacaktır. Uluslararası Akdeniz Oyunları İcra Kurulu başkan ve üyelerinin seçimi de kentimizde gerçekleştirilecektir. Ayrıca, 2017 Akdeniz Oyunları‘nın hangi şehirde yapılacağının belirleneceği toplantılar da 2013 yılında Mersin‘de yapılacaktır.
Bu süreçte, dünya spor camiasının gözü Mersin‘in üzerinde olacaktır. Bu durum tanıtım için büyük bir fırsat sunmaktadır" diye konuştu.
Bu organizasyon çalışmalarının önemli miktarda parasal kaynak gerektirdiğine işaret eden Özdemir, bugüne kadar gerek başvuru, gerekse hazırlık süreci ile ilgili masrafların merkezi bütçeden bir kaynak gelmediği için Büyükşehir Belediyesi, İl Özel İdaresi, MTSO, MDTO ve Ticaret Borsası‘nın üstlendiğini hatırlatarak şöyle devam etti; "Hali hazırda her ay yaklaşık 100 bin liralık bir kaynak kullanılmaktadır. Mersin‘deki herkes Akdeniz Oyunları‘na sahip çıkma konusunda bir yarış içine girmektedir. Ancak, parasal katkıya gelince bütün yük bu 5 kuruluş tarafından paylaşılmaktadır."
Son günlerde Adana lobisinin de bugüne kadar en ufak bir katkı sağlamadığı bu organizasyondan pay almaya çalıştığına dikkat çeken Abdullah Özdemir, "Zahmet ve külfet zamanında ortada gözükmeyenlerin, nimetten pay almaya çalışmalarına fırsat verilmemelidir. Mersin olarak, bu konuda kararlı bir tavır koymalıyız. Adanalı dostlarımız Mersin ile işbirliği yapmak istiyorlarsa, ortak çalışacak bir çok konu bulabiliriz. Mesela Uluslararası Çukurova Havaalanı Projesi güzel bir işbirliği konusu olabilir. Ancak, Akdeniz Oyunları sadece Mersin‘in olmalıdır. Sonuç olarak Mersin, Akdeniz Oyunları için ev sahipliği yapacak olmasından dolayı tarihi bir fırsat yakalamıştır. Valimizin öncülüğünde, kentimizdeki ana aktörler olarak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Ancak, merkezi hükümetin vereceği desteğin aciliyetle belirlenmesi ve kullanıma hazır hale getirilmesi gerekmektedir. Bu konunun daha fazla geciktirilmeye tahammülü olmadığından, ilgili herkes bütün gücünü bu sorunun çözümüne odaklamalıdır" dedi.
Akdeniz Oyunları‘nın Mersin‘e Verilmesi
Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, 2013 Akdeniz Oyunları‘nın Mersin‘e verilmesinin ardından son günlerde Adana lobisinin de bugüne kadar en ufak bir katkı sağlamadığı bu organizasyondan pay almaya çalıştığını belirterek, "Adanalı dostlarımız Mersin ile işbirliği yapmak istiyorlarsa ortak çalışacak bir çok konu bulabiliriz.