ANSİAD 2015 yılı onuncu kahvaltılı toplantısının konuğu AKTOB ve Antalya Sanayi ve Ticaret Odası (ATSO) Başkan Yardımcısı Yusuf Hacısüleyman oldu. AKTOB Başkanı Hacısüleyman, 2015 Antalya turizm gündemi hakkında bilgi vererek soruları yanıtladı.
TÜRKİYE’NİN 28 MİLYAR DOLARLIK TURİZM GELİRİNİN 15 MİLYAR DOLARINI ANTALYA ÜRETİYOR
Dünyada ve Türkiye’de turizm ekonomisi hakkında bilgi veren AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman, “Dünyada seyahate çıkan kesimin yüzde 50’si tatil amaçlı seyahate çıkıyor. Bu insanların harcadıkları paraya baktığımız zaman dünyadaki turizm ekonomisinin sadece seyahat endüstrisinden elde ettiği gelir 1 trilyon 245 milyar dolardır. Biz bu rakamın yüzde 50’sinin tatil amaçlı olduğunu düşünürsek 500 milyar dolar diye tanımlayabiliriz. Biz de bu paranın 28 milyar dolarını turizm geliri olarak kayıtlarımıza geçiriyoruz. Aslında çok büyük bir para. 28 milyar doların yaklaşık 15 milyar dolarını Antalya üretiyor. Bazen içinde bulunduğumuz şehrin ne kadar önemli bir kent olduğunu unutabiliyoruz. Hepimiz birer bireyiz. Hepimiz bir araya geldiğimizde öyle bir güç oluşuyor ki hem sizlerin işletmeleri hem de Antalya’nın turizm potansiyeli ülkemize çok büyük bir katkıda bulunuyor” dedi.
TÜRKİYE’DE HER 100 KİŞİDEN 13’Ü TURİZMDE ÇALIŞIYOR
Turizm sektörünün istihdamı hakkında açıklama yapan Hacısüleyman, “Dünyada turizm sektöründe istihdam açısından baktığımızda her 100 kişiden 12 kişi turizm sektöründe çalışırken; biz de her 100 kişiden 13 kişi turizmde çalışıyor. Dolayısıyla turizm genç nüfusun yoğun olarak yer alabildiği bir sektörü temsil ediyor. Özellikle diğer ülkelerde gençler iş bulamama ve iş bekleme gibi nedenle hayata atılamazken Türkiye’de genç nüfus belki ilk anda arzu ettiği kademede değil ama en azından işsiz kalma riskine karşın turizmde çalışabiliyor. Turizm sektörü oldukça cazip bir alan. Gençler için turizmin pek çok alanında iş bulma ve hayata atılma şansı oluyor” diye konuştu.
Türkiye ve dünya turizmi açısından bu yılın çok önemli ve değişken bir rolü olduğunu anımsatan AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Adeta bir dönüşüm yaşandı. Geçen yıl ağustos ayı sonunda Rusya para birimi ruble birdenbire bir devalüasyonla karşılaştı. Bununla birlikte tehlike çanları çalmaya başladı.
Çünkü geçen yıl eylül-ekim aylarında Antalya’ya gelen Rus turist sayısında yüzde 30 düşme vardı. Biz bunu fark ettiğimizde turizm sektörü olarak bas bas bağırmaya başladık. Bir sorun var, bir sorun üstümüze geliyor diye. Bu sorun sadece konaklama sektörünün turizm sektörünün sorunu değil, çünkü turizm ekonomisinde bulunan tüm sektörlerin bütün bunlardan etkileneceğini çok kısa sürede kavradık ve dillendirmeye başladık. Neticede bugün Antalya’da şu an Rus turist bakımından eksi 617 bin kişideyiz.”
DÖRT MEVSİM TURİZMİ İÇİN YAKIT DESTEĞİ YIL BOYU DEVAM ETMELİ
Mart ayında "önemli olan yolcunun gelmesi" şeklinde ifadeler kullandıklarını anlatan Hacısüleyman, sözlerine şöyle devam etti;
"Konaklama sektörü olarak biz bir şey istemiyoruz. Ama bu insanların gelebilmesi için tur operatörlerini destekleyelim şeklinde bir talebimiz oldu. O talebimizin bir kısmı gerçekleşti. Nisan ve Mayıs aylarında Antalya’ya gelen uçaklara hazine tarafından 6 bin dolar yakıt desteği verildi.
Bizim talebimiz bunun yıl boyu devam etmesiydi. 6 bin dolarlık rakamın nasıl tespit edildiği konusunda bir fikrimiz yok. Çünkü bizim önerimiz kişi başınaydı. 189 koltuğu olan bir Boeing uçağıyla 512 koltuğu olan bir Jumbo uçağının katkısı devlet tarafından belirlendi. Paketi yolcu için daha cazip hale getirmek istersem bunu kişi başına bölmem gerekiyor. Bazı şeyleri anlamakta güçlük çekmekle beraber hiç yoktan iyidir dedik.”
TEŞVİK AVRUPA ÜLKELERİ İÇİN DE GEÇERLİ OLMALIYDI
Katkının sadece 11 ülkeden gelen charter uçaklarına ve 5 havalimanına verildiğini vurgulayan AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman, “Biz bu desteğin 11 ülkeyle sınırlı kalmamasını ve Avrupa ülkelerinde de imaj nedeniyle sıkıntılar olduğunu belirterek oralarda devam etmesini istedik fakat kamu yönetimi devam etmedi. İkinci uygulama tur operatörlerinin likit durumunu daha sağlamlaştırmak için tur operatörüne 100 milyonluk bir kredi hattı açılması şeklindeydi. Ancak burada da bizim talep ettiğimiz gibi olmadı. Sadece 3 tur operatörümüz bundan yararlanabildi. Çünkü kriter daha önce minimum bu ülkelerden 400 bin kişi getirmiş olmaktı. Orada farklı bir model önermiştik, olmadı” diye konuştu.
YÜZDE 35 GELİR KAYBIMIZ VAR
Antalya için 12 milyon üzerinden hesaplandığında yüzde 6.7 oranında eksilme olduğunu dile getiren Hacısüleyman, sözlerini şöyle sürdürdü: “turizm ekonomisine, Antalya ekonomisine, Türkiye ekonomisinin kaybı çok çok daha fazla. Çünkü bu oranı yüzde 7’de tutabilmek için yapılan fedakarlık çok daha fazla oldu. Eğer konaklama sektörü, tur operatörleri ve uçak şirketleri eski çalışma sisteminde devam etseydi bu eksi yüzde 20’leri bulabilirdi. Kişi sayısı bakımından eksimiz az, gelir kaybı bakımından yaklaşık yüzde 35 civarında bir gelir kaybımız var.”
"RUS GELMİYORSA BENİ İLGİLENDİRMEZ" DEME ŞANSIMIZ YOKTUR
Gelir kaybının bütün sektörleri etkilemeye devam edeceğini ifade eden AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Rusya bölgesinden beslenen tesislerin daha erken kapanabileceğini belirterek, “Ödeme dengesi bu saatten sonra bozulacaktır. Bu bir zincirdir. Rus gelmiyorsa, turist gelmiyorsa beni ilgilendirmez deme şansımız yoktur. Ucundan kıyısından hepimizi etkileyecektir” dedi.
2016’DA DÜZELME ÖNGÖRMÜYORUZ
2016’da düzelme öngörmediklerini belirten AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman, şunları söyledi: “Bu duruma alışmak zorundayız. 1 ABD doları şu an 32 ruble, geçen sene 66 rubleydi. İran petrolündeki düşüş Rusya’daki etkileri artıracaktır. Rusya ekonomisi çok zor toparlanacak diye düşünüyoruz. Petrol fiyatlarındaki düşüş tüm sektörleri etkileyecektir.”
ALMAN TURİST SAYISINDAKİ ARTIŞ VERİMLİ DEĞİL
Sayısal oranda Alman turist sayısında artış olduğunu ifade eden Hacısüleyman, bu artışın verimli bir artış olmadığına dikkati çekerek “Rusya’daki krizden düşen fiyatların Alman pazarına fiyatsal yansımasıdır. Tabiri caizse akşam pazarından kaynaklanan bir artıştır. Gelecek yıl bu artış olmayacaktır. Bütün sistem yeni duruma adapte olmak zorundadır” ifadelerini kullandı.
HİNDİSTAN VE PAKİSTAN ULAŞIM SAĞLANIRSA İYİ BİR SEÇENEK
Türk turizmcilerin yeni pazarlara topyekun olarak gitmesi gerektiğinin altını çizen AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman, “Karşılıklı kolay ulaşım sağlandığı müddetçe Hindistan, Pakistan iyi seçenek olabilir” dedi.
FRANSIZ TURİST SAYISINDA YÜZDE 40 AZALMA VAR
AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman bir iş insanının, “Turist bir ülkeye giderken ülkenin imajıyla ne kadar ilgilenir? Ülkenin tanıtımı konusunda ne düşünüyorsunuz?" sorularına şöyle yanıt verdi: “Turistin ülkesinde gideceği ülke hakkında çıkan tüm haberler kişinin o ülkeye bakış açısını değiştirebilir. Çıkan tüm haberler kafasında o ülke hakkında olumlu ya da olumsuz imaj oluşmasına neden olur. Türkiye’nin turistik imajı, hizmet kalitesi, misafirperverliği, insana yaklaşımı çok iyi. Antalya’da 55 bin yabancı ev satın almış. Gelen Fransız turist sayısında yüzde 40 azalma var. Bu imajdan bir noktada Avrupa çok etkileniyor.”
Akdeniz Turistik Otelciler Ve İşletmeciler Birliği Başkanı Yusuf Hacısüleyman Açıklaması
Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD) kahvaltısına katılan Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, “Rusya Federasyonu’nda yaşanan ruble krizi nedeniyle turizmdeki düşüş tüm sektörleri, Antalya ve Türkiye’yi etkileyecek. Rus gelmiyorsa, turist gelmiyorsa beni ilgilendirmez deme şansımız yoktur. Ucundan kıyısından hepimize dokunacaktır” dedi.