Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde Yüz Nakli Yapılan Turan Çolak 10 Günlük Riskli Süreci Tamamladı

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, Türkiye'de dördüncü yüz nakli yapılan Turan Çolak'ın bugün ayağa kalktığını ve 10 gün içinde yüzünü göreceğini söyledi.

Özkan, düzenlediği basın toplantısında 15 Mayıs'ta yüz nakli yapılan Turan Çolak'ın enfeksiyon riskinin yoğun olduğu 10 günlük süreci tamamladığı söyledi.

Hastanın ağızdan beslenmeye başladığını ve hiçbir sorunu olmadığını ifade eden Özkan, ''Bu ilk 10 günlük süreçte yüksek doz ilaç veriyoruz. En korktuğumuz şey de enfeksiyon. Bunun için de tedbirimizi almıştık zaten. Dokunun reddedilmesiyle ilgili de problem yok'' dedi.

Bundan sonra ilacın yüksek dozunun hızla azaltılacağını belirten Özkan, buna karşın 6 ay boyunca bazı risklerin süreceğini söyledi.

Turan Çolak'a yapılan yüz naklinin Uğur Acar'ınkine göre daha komplike olduğuna dikkati çeken Özkan, göz kapaklarının kendi iradesiyle 6 ay sonra hareket edeceğini dile getirdi. Özkan, ''Herşey yolunda giderse 6 ay sonra kendi kontrolüyle göz kapaklarını açmasını kapamasını umuyoruz. 10 gün içinde kendi yüzünü görecek'' dedi.

Çolak'ın yüzündeki şişliklerin belirgin derecede gerilediğini ifade eden Özkan, ''Artık yüzünün şekilleri oluştu. Kesinlikle beğeneceğini umuyoruz. Önemli olan hastanın beğenmesi, tepkisinin iyi olması. O bizi mutlu edecek'' diye konuştu.

Turan Çolak'ın donörünün Uğur Acar'ınkine göre daha genç olduğunu ve yoğun bakımda daha az kaldığını vurgulayan Özkan, ''Yüz daha az yıpranmış bir yüzdü. O yüzden biz daha ümitliyiz. Hastayı biraz daha genç gösterecek. Hakikaten güzel olacak'' dedi.

Öncelikli hedeflerinin Uğur Acar ve Turan Çolak'ın tüm riskli dönemleri atlatarak sağlıklarına kavuşması olduğunu belirten Özkan, Turan Çolak'ın çok uyumlu bir hasta olduğunu ve kendilerini bunaltmadığını kaydetti.

-Yurtdışından talepler-

Ameliyattan önce Turan Çolak'ın gözlerinin hep açık olduğuna dikkati çeken Özkan, ''Gözkapakları açık kaldığı sürece kuruma riski vardır. Kuruma riski olduğu zaman gözlerini kaybetme riski yüksektir. O yüzden biz kapatma olayı gerçekleşmeden gözlerini açık tutmak istemiyoruz'' dedi.



Bir soru üzerine yüz naklinde bekleme listesi oluşturulacağını ve puanlama sistemine gidileceğini belirten Özkan, ''Diğer organ nakillerinde olduğu gibi en çok hak eden, ihtiyacı olan, uzun zamandır bekleyen, gözlerini kapatamama, topluma hiç çıkamama gibi belli kriterleri tutturanlar hep puanlandırılacak. Bunlar bir süre sonra daha kurallara oturacak'' diye konuştu.

Özkan, yurtdışından yüz nakli için talep olup olmadığıyla ilgili soru üzerine, ''İnsanlar birşeyler yapmak için geliyor ama buradan kadavranın yabancıya gitmesi gibi bir kavram yok. Rahim naklinde canlıdan vericiden olur ama yüz naklinde, kadavradan nakilde ihtiyacı olan vatandaşlarımıza olur'' dedi.

Rahim nakli yaptığı Derya Sert ile ilgili soru üzerine de Özkan, naklin ardından 9.5 ay geçtiğini ve bir yıl tamamlandığında hamilelik için Sert'e emriyo transfer edileceğini kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile