Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafindan 11 Mayis Bitki Islahçilari Günü dolayisiyla etkinlik düzenlendi.
Ziraat Fakültesi’nde gerçeklestirilen etkinlige Antalya Valisi Ersin Yazici ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan’in yani sira Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Cengiz Toker, Ziraat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Mustafa Erkan, Türkiye Tohumcular Birligi Baskani Savas Akcan, Bitki Islahçilari Alt Birligi (BISAB) Baskani Selami Yazar, Antalya Il Tarim ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, BATEM Müdürü Dr. Abdullah Ünlü ile çok sayida akademisyen ve ögrenci katildi.
“Tarimda kendimize yeter bir ülke olmamiz gerekiyor”
Açilis konusmasinda iki yili askin süren pandemi sebebiyle tarimin ve gidanin öneminin daha iyi anlasildigini söyleyen Antalya Valisi Ersin Yazici, “Yasadigimiz cografya, bulundugumuz stratejik pozisyon geregi öncelikle tarimda kendimize yeter bir ülke olmamiz gerekiyor. Bizim kendine yeten, kendi tohumunu üreten, hiç kimseye mahkum olmayan hatta dünyada önderlik yapan bir ülke olmamiz gerekiyor. Bu sehre geldigimde tohum firmalarini ziyaret ettigimde mutlu oldum. Tohumcular Birligini ve bu sürece dahil olan herkesi tebrik ediyorum. Türkiye’ye son 15-20 yilda çag atlattilar. Artik ürettigimiz bir çok tohumunu sizler sayesinde biz üretiyoruz” dedi.
“Ögrencilere seslendi”
Konusmasinda ögrencilere seslenen Vali Yazici, dogru bir yerdesiniz, dogru bir fakültesiniz, dogru bir egitim aliyorsunuz ve Türkiye’nin parmakla gösterilen bir üniversitesinde egitim aliyorsunuz bunun kiymetini bilin dedi.
Vali Yazici “Bugün yasanan Rusya Ukrayna savasinin dünyada gidanin nasil bir dengesizlik olusturdugunu tüm gençlerimiz herhalde farkinda. Dogru bir alan seçmissiniz. Tabii ki burada islah çalismalari ar-ge çalismalari, tohumda fidede, tarimda kullanilan diger materyaller size teslim edilecek. Siz gelistireceksiniz, siz büyüteceksiniz. Türk tarimini, Türk tohumunu dünyaya duyuracaksiniz. Akdeniz Üniversitesi’nin Ziraat Fakültesi’nin ögrencileri gelecekte bunu yapabilecek inanca, kudrete, heyecana sahip oldugunu degerlendiriyorum. Hocalariniz sayesinde bu siringa size yapildi” diye konustu.
“Tek kurtulusumuz modern usullerle tarim yapmak”
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, önce pandemi, ardindan savas ortami nedeniyle dünya genelinde gida tedarik zincirinde sorunlarin yasandigini ve bu süreçlerin stratejik sektörler arasinda yer alan tarimsal üretimin ve bu alandaki arastirma gelistirmenin önemini bir kez daha ortaya koydugunu ifade etti.
Nüfus artisi, küresel isinma ve kuraklik gibi çevresel sonular nedeniyle babadan kalma usullerle çiftçilik yapmanin artik yeterli olmadigini dile getiren Rektör Özkan, tek kurtulus reçetesinin ise modern usullerle, teknolojiyi kullanarak, yüksek standartlarda üretim yapmak oldugunu kaydetti.
“Tarimda modernlesmeye katki sunuyoruz”
Türkiye’nin tarimsal üretiminin gelismesi, verimli ve katma degeri yüksek ürünlerin üretilmesi, tarim ve gida sektörlerinde disa bagimliligin azalmasi için Ziraat Fakültesi ile çalismalar yaptiklarini belirten Rektör Özkan, “Hem tarimsal üretimi yönlendirecek donanimli ziraat mühendisler yetistiriyoruz, hem de bilimsel arastirmalarla tarimda modernlesmeye katki sunuyoruz. Bugün ülkemizde modern tarimin bir göstergesi olan örtüalti üretim alaninin yaklasik yüzde 40’i sehrimizdeyse, yine sebze tohumu ya da fidesi üretimi yapan tesislerin yarisindan fazlasi Antalya’da ise bu basarida Ziraat Fakültemizin de katkisi yadsinamaz” dedi.
“Tarim sektörü için is birligi hayati önem tasiyor”
Göreve geldigi günden itibaren üniversite ve kent bütünlesmesinin önemine dikkat çektigini hatirlatan Rektör Özkan, bu is birliginin özellikle tarim sektörü için hayati önem tasidigini söyledi.
tarimsal alandaki bilimsel gelismeler kagit üzerinde kalmamasi, tarlaya inmesi gerektiginin altini çizen Rektör Özkan, “Bu bilinçle Antalya Ticaret Borsasi basta olmak üzere bölgemizde bulunan birçok özel sektör firma, Bati Akdeniz Tarimsal Arastirma Enstitüsü, Tarim Il Müdürlügü ile ortak projeler yürütüyoruz. Kadin çiftçilerimizi kampüsümüzde agirlayarak modern tarim uygulamalarini anlatiyoruz. Modern sulama sistemi ile dron teknolojisinin ilaçlama ve gübreleme islemlerinde kullanimi gibi modern uygulamalarin pilot çalismalarina ev sahipligi yapiyoruz. Tüm bu çalismalari modern tarim uygulamalarinin ülkemizde gelismesine katki sunmak için yapiyoruz. Hayata geçirdigimiz örnek projelerin, tüm üreticilerimiz için tesvik unsuru olmasini istiyoruz” seklinde konustu.
“Türkiye Avrupa’nin en büyük tarim ülkesidir”
Dünyada bir milyar insanin açlik sinirinda yasadigini ve bu sorunun çözümüne katki saglayacak bilim insanlarinin basinda bitki islahçilarinin geldigini söyleyen Ziraat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Mustafa Erkan, “Günümüzde yaklasik 8 milyara ulasan dünya nüfusunun 2050 yilinda 9 buçuk milyara ulasmasi beklenmektedir. Bu nüfusu besleyebilmek için tarimsal üretimin en az yüzde 50 oraninda artirilmasi gerekir. Tarimsal üretimin tehdit edecek olumsuz sartlarda artan dünya nüfusunu besleyebilmek için modern islah yöntemlerin kullanilmasi da zorunlu hale gelecektir. Son 20 yil içinde modern islah teknikleri sayesinde her bitkisel üretimde yaklasik olarak yüzde 50’nin üzerinde verim artisi yasanmistir. 2020 yili rakamlarina göre dünya tarim sektörü yaklasik 3 buçuk trilyonluk degeri ile tüm ülkelerin ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Türkiye ise yaklasik 21 milyar dolarlik tarimsal ürün ihracati ve 75 milyar dolarlik üretim kapasitesi ile Avrupa’nin en büyük dünyanin ise yedinci büyük tarim ülkesidir. Ülkemizin dünya tariminda öncü olmasini saglayan tüm islahçilara ve bilim insanlarina tesekkür ediyorum. Islahçilar gelecekte de dünya tarimina yön vermeye devam edecektir” ifadelerini kullandi.
“Tohum konusunda milliyetçi olmaliyiz”
Türkiye’nin pandemiye ragmen 2021 yilinda tohum yeterliliginde yüzde 80’ni yakaladigini söyleyen Türkiye Tohumcular Birligi Baskani Savas Akcan, sosyal medyada tohumculukla ilgili yapilan kara propagandalarin hemen hepsinin yalan oldugunu hatirlatarak; bu ülkenin tohumlarinin kimseyi kanser etmeyeceginin çünkü bu ülkenin tohumculari ve çiftçilerinin de ayni tohumlardan beslendigini ve emperyal güçlerin bu tip kara propagandalarina karsi durmak gerektiginin altini çizdi. Kamuoyunda bitki islahçilari üzerinde olusturulan olumsuz yargilari ortadan kaldirmak ve toplum içerisinde farkindalik olusturmak için 11 Mayis’in Bitki Islahçilari Günü olarak kutlandigini söyleyen BISAB Baskani Selami Yazar da “Pandemi bize tohum konusunda milliyetçi olmamizi gösterdi. Bu topraklarda yetisen tohumlari kendi islahçimizin yetistirmesi gerekiyor. Sinirlar kapandigi zaman üretim yapamazsaniz, ülkenizin gida güvenligini saglayamamis olursunuz. Dünyada görülüyor ki ilerideki savaslar besin kitligindan çikacaktir” ifadelerini kullandi. Açilis konusmalarinin ardindan Bitki Islahinin ulusal gida güvenligi ve sürdürülebilirligindeki önemi konulu panele geçildi. Oturum baskanliginin Prof. Dr. Mustafa Erkan’in yaptigi panelde Dr. Sinan Zengin ve Prof. Dr. M. Emin Çaliskan konusmalarini gerçeklestirdi. Etkinlik Dr. Vehbi Eser makale yarismasinin sonuçlarinin açiklanmasi ve ödül plaketlerinin verilmesi ile son buldu.
Akdeniz Üniversitesi'nde Bitki Islahçilari Günü Kutlandi
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafindan Antalya Valisi Ersin Yazici’nin katilimiyla “Bitki Islahçilari Günü” etkinligi düzenlendi.