Bir dönem kuruma tehlikesine karşı koruma altına alın Akgöl sazlıkları, kuşları görüntülemek isteyen fotoğraf tutkunları ve doğaseverleri, karşılamaya hazırlanıyor.
Ereğli Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisi Asım Niyazoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, baharla birlikte adeta "kuş cenneti"ne dönüşen Akgöl'ün bugünlerde birçok türde kuşu barındırdığını kaydetti.
Kuş Araştırma Derneği tarafından 2014 yılında yapılan sayımda, Ereğli sazlıklarında 77 çeşit kuş türünün tespit edildiğini anlatan Niyazoğlu, "Akgöl sazlıklarında başta flamingo olmak üzere, Anadolu turnası, ak ve tepeli pelikan, çeltikçi, küçük karabatak, alaca balıkçıl, erguvani balıkçıl, kaşıkçı, balaban, boz ördek, yaz ördeği, Macar ördeği, dikkuyruk, bataklık kırlangıcı, mahmuzlu kızkuşu ve küçük sumru gibi kuşları görmek mümkün" diye konuştu.
Çok sayıda göçmen kuşun, nisan ayından itibaren yavruları ile Akgöl'de konaklamaya başladıklarını, haziran sonunda ise bu kuşların bölgeyi terk edeceğini belirten Niyazoğlu, "Akgöl'deki bu ekolojik zenginliği görmek için üniversitelerden, liselerden öğrenci grupları, Türkiye'nin birçok yerinden amatör fotoğrafçılar, çevreciler, kuş gözlemcileri, araştırmacılar ve doğaseverler buraya akın ediyor" dedi.
Ereğli Akgöl Sazlıkları Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği (ESKOD) Başkanı Nazım Kuştul ise Akgöl'ün ekolojik dengeyi sağlayan önemli alanlardan biri olduğunu vurgulayarak, suyun daha uzun süre sazlıklarda kalabilmesi için kapalı sulama sistemine geçileceğini bildirdi.
Akgöl'de Yağışlar Su Seviyesini Artırdı
Türkiye'nin önemli sulak alanlarından Konya'nın Ereğli ilçesindeki Akgöl sazlıkları uzun süren yağışların ardından, 77 kuş türüne ev sahipliği yaparak yeniden canlılığını kazandı.