Akhisar Belediye Başkanı Hızlı'nın Açıklaması

Manisa Akhisar'da bu yıl 553. kez kutlanan ve Türkiye'nin en köklü etkinliklerinden olan Çağlak Festivali, yarın sona erecek.

Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, AA muhabirine, bu yıl 21-27 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen festivalin, Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nden sonra Türkiye'nin eski ve köklü etkinliği olduğunu söyledi.

Geçmiş yıllarda Çağlak mevkisinde, Şeyh İsa'nın karşılanması için 40 gün süren bekleyişi canlandırmak için sadece piknik yapılarak kutlanan festivali, göreve gelmelerinin ardından daha geniş bir etkinlik yelpazesi ile kutlamaya başladıklarını ifade eden Hızlı, festival kapsamında satrançtan, futbola, ciritten yağlı güreşe, konferanslardan konsere kadar çok sayıda etkinlik gerçekleştirildiğini kaydetti.

Hızlı, festivalin ilçe ekonomisine büyük katkı sağladığını da dile getirerek, festivalde insanların alışveriş yapabilecekleri stantların kurulduğunu, zeytin ve diğer tarımsal ürünlere ilişkin iş makinelerinin satışlarının yapıldığı alanların oluşturulduğunu söyledi.

Festivalin sosyal ve ticari hayata yönelik anlamlarının dışında, 553 yıl öncesine uzanan derin anlamlar da içerdiğini ifade eden Hızlı, ''Bu festivalle Şeyh İsa'nın öğretisini, geçmişten alıp geleceğe taşıması misyonunu yükleniyoruz. Bu festival bizim için bu anlamda çok önemli. Bu festivali ısrarla zenginleştirerek devam ettirip bizden sonraki nesillere aktarmaya çalışıyoruz'' dedi.

-Bosna'daki ''Ayvaz Dede Festivali'' ile kardeşlik-

Hızlı, Bosna Hersek'e gerçekleştirdikleri ziyarette, burada Şeyh İsa ile aynı dönemde yaşamış ve Akhisar'dan göç ederek Bosna'nın İslamiyet'i tanımasını sağlayan ''Ayvaz Dede'' adına festival düzenlendiğini öğrendiklerini belirterek, bu iki festivali ''kardeş festival'' olarak ilan ettiklerini söyledi.

Bu nedenle her iki festivalin 5 yıldır karşılıklı heyetlerin ve grupların katılımıyla kutlandığını dile getiren Hızlı, şunları kaydetti:

''Festivalimize 5 yıldır Bosna'dan misafirlerimiz geliyor, biz de Bosna'ya Ayvaz Dede Festivali'ne giderek bir köprü kuruyoruz. Kültürel mirası birbirimize taşıyoruz. Bu iki festivalin kardeşliğini burada yaşayan insanlara da hatırlatıyoruz. Festivalimizi son 5 yıldır Balkan coğrafyasındaki insanlarla da bağlarımızı güçlendiren etkinliklerle zenginleştirdik.' '
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile