Akhisar'da 30 Milyon Dolarlık Bioenerji Tesisi Kuracak

Akhisar'da 30 Milyon Dolarlık Bioenerji Tesisi Kuracak

Merkezi Ankara’da bulunan bir firma yetkilileri, 100 ton tarımsal atık ile her gün 5 bin evin elektrik ihtiyacını karşılayacak kapasitede elektrik üretimi yapmak amacıyla Akhisar ilçesinde 30 milyon dolarlık bioenerji tesisi kuracaklarını bildirdi.

Güngör Enerji Üretim Tic. A.Ş’nin yöneticileri, kuracakları tesis öncesi tarımsal atık alımına dair sözleşme imzalamak için geldikleri Manisa’nın Saruhanlı İlçesinde, köy ve mahalle muhtarları ile bir görüşme yaptı. Firmanın hissedarı ve Halkla İlişkiler Müdürü Hüseyin Erdoğan, burada yaptığı açıklamada Manisa ve ilçelerinde tarımsal ürünlerin atıklarını kullanarak elektrik üretimi yapmak için çalışma başlattıklarını ifade etti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 10 yıl süreyle ürettikleri elektriği kendilerinden satın alma sözü verdiğini buna karşın Bakanlığın kendilerinden ham madde garantisi talep ettiğine değinen Hüseyin Erdoğan şöyle devam etti: “Akhisar ilçesinde 200 bin metrekare alanda 'bioenerji' adı verilen elektrik üretim tesisini kuracağız. Bu tesiste bin kişinin üzerinde iş istihdam edilecek. Günde 100 ton tarımsal atık kullanarak her gün 5 bin evin elektrik ihtiyacını karşılayacak ölçüde üretim yapacağız. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 10 yıl boyunca bizden elektrik alacak. Ancak bizden ham madde garantisi istiyorlar. Bu tesiste kullanacağımız ham maddeyi nereden alacağımızı soruyor ve bunun garantisini istiyor. Biz de bunun için Manisa’ya geldik, Buradaki üreticilerle görüşüp, tarımsal atıkları almak için tedarik sözleşmeleri imzalıyoruz.” Çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) kayıtlı olan üreticilerden alacakları tarımsal atıkların tonuna 20 lira ücret ödeyeceklerini, atıkları kendi imkanlarıyla araziden alıp tesise nakledeceklerini anlatan Erdoğan, “Tesisimiz su ve kömürle değil tamamen tarımsal atıklarla çalışan bir tesis olacak. Böylece bu yöredeki atıklar, sahada yakılmadan ve ziyan edilmeden ekonomiye kazandırılacak. Birçok Avrupa ülkesinde bu tür atıklar çevreye dost teknolojiyle enerjiye dönüştürülüyor. Bu sayede ülkemizin enerji üretimine katkı sağlayacağız. Atıklar da üreticisine ekonomik getiri sağlayacak” diye konuştu.

Gelecek aylarda inşaatına başlamayı planladıkları tesisin 18 ayda tamamlanacağını ve yılın 365 günü üretim yapacaklarını belirten Hüseyin Erdoğan, bunun Türkiye’de ikinci tesis olacağını ifade etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile