Akhisar Yerel Medya Semineri Sona Erdi

Akhisar Yerel Medya Semineri Sona Erdi

Akhisar Belediyesi öncülüğünde bu yıl ilk kez düzenlenen Yerel Medya Semineri sona erdi.

Yerel Medya Seminerinin ikinci günü Belediye Meclis salonunda devam ederken, program sonunda katılımcılara belgelerini Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı takdim etti.
Seminerin ikinci gününde ilk olarak İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel, Haber Teknikleri konusunda bilgiler aktardı. Sertel, haber yazarken kesinlikle bir muhabirin yorum katmaması gerektiğini vurguladı. Sertel, haberin açık,anlaşılır bir üslup ve dille yazılması, sade olması, yalın bir teknik ile yazılması, doğru olması, doğru bilgilere dayandırılarak yazılması gerektiğini dile getirerek, haberde kesin ifadelerin içermesi, kuşku, olasılık ve terettüde yer verilmemesi gerektiğini belirtti.

Sertel haberi, gazetecinin eğmeden bükmeden kamuya aktarmasıdır şenlinde ifade etti.

Haberin yazım şeklini kısaca özetleyen Sertel; yalın, anlaşılır, kısa ve Türkçe cümleler kullanılarak yazılmalıdır.

Spor Haberi yazmak tekniklerinde Ege TV Spor Müdürü, TSYD İzmir Şubesi Başkan Yardımcısı Suavi Yardımoğlu söz alarak spor gazeteciliğinin geçmişi ve geleceği hakkında bilgiler aktardı. Yardımoğlu, Spor gazeteciliğinde kendimize yakın hissettiğimiz veya sevdiğimiz takımı öne çıkaran ve şiddeti tırmandırıcı haberlerden kaçınılması gerektiğini belirtti.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı ve Ege Üniversitesi Radyo ve TV Program Direktörü Misket Dikmen, Beden Dili konusunda teknik bilgiler aktardı. Dikmen şunları kaydetti: "Muhabir yazıyı tekrar gözden geçirebiliyor fakat spiker ise, sözü söyledikten sonra geri dönüp düzeltme yapamaz. Bizim işimiz ise dille, sesledir. Dilimiz düşünce ile birleştikten sonra değer kazanmaktadır. Bazen bir metni seslendirir, bazen doğaçlama yapılması gerektiğini belirtti.

Dikmen, İyi bir spikerlik için, donanımınızı arttırmak, gündem ile alakalı bilgi sahibi olmak ve sözcük hazinemizi oldukça geliştirmeniz gerekir. Doğru ve güzel konuşabilmek için ise öncelikle karşımızdakini dinlememiz ve konu hakkında öncelikle bilgi edinilmesi gerektiğini belirtti.

Dikmen, Sunucu yayın esnasında, Kamera arkasındaki ekiple çok iyi bir iletişim içinde olması gerekir. Ne düşündüğünü, ne hissettiğini ve ne yapması gerektiğini bakışarak konuşması gerekir. Sesini ve soluğunu iyi ayarlayıp, tonlamayı ve vurgulamayı yerinde yapması gerekmektedir."
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu üyesi ve TRT spikeri Gaye Karace Karadağ vücut dili hakkında teknik bilgiler aktardı.

Program sonunda katılımcılara belgeleri takdim edildikten sonra akşam yemeğinin ardından seminer son buldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile