Akil İnsanlar Meclis Yolunda

Çözüm sürecinde aktif rol üstlenen Akil İnsanlar Heyeti'nden 8 isim, 7 Haziran'da yapılacak genel seçimlerde milletvekili adayı gösterildi.

AK Parti, Ahmet Gündoğdu'yu Ankara 1. Bölge 2. sıradan, Fazıl Hüsnü Erdem'i Diyarbakır 5. sıradan, Abdurrahman Kurt'u Diyarbakır 6. sıradan, Yılmaz Ensaroğlu'nu Ağrı 2. sıradan, Fatma Benli'yi İstanbul 2. Bölge 8. sıradan, Mehmet Emin Ekmen'i Batman 2. sıradan, Hüseyin Yayman'ı İstanbul 1. Bölge 14. sıradan, Muhsin Kızılkaya'yı İçel 3. sıradan, Vedat Bilgin'i Ankara 2. Bölge 4. sıradan, HDP ise Mithat Sancar'ı Mardin 1. sırada aday gösterdi. Listelerin Yüksek Seçim Kurulu'na sunulmasının ardından Abdurrahman Kurt ve Mehmet Emin Ekmen, adaylıktan çekildi.
AK Parti İstanbul milletvekili adayı ve Akil İnsanlar Heyeti Akdeniz Grubu Üyesi Hüseyin Yayman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, milletvekili seçilmese de bir görev adamı olarak, koltukların değil, davanın takipçisi olmak adına ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğini söyledi.

Seçimin başkanlık sistemi, yeni anayasa ve çözüm süreci olarak 3 önemli başlığı bulunduğunu anlatan Yayman, Türkiye'nin, artık çözüm sürecinde tünelin ucundaki ışığı gördüğünü, 40 yıllık çatışmalı süreçte görülmeyen büyük bir umut olduğunu ve toplumun sürecin tamamlanmasını istediğini kaydetti.

Yayman, Akil İnsanlar Heyeti çalışmalarında en çok annelerin sürece dair söylemlerinden etkilendiğini belirterek, "Anneler artık devrede. Analar artık sürecin sonlanmasını istiyor. Hakkari'deki anneyle Yozgat'taki annelerin gözyaşının dinmesi için çözüm süreci, topluma umut veren, toplumda heyecan uyandıran ve yeni Türkiye siyasetinde, beyaz sayfanın zeminini hazırlayan gelişmedir" diye konuştu.

Çözüm sürecinin ülkenin en vizyon projelerinden biri olduğuna dikkati çeken Hüseyin Yayman, çözüm sürecinin, Türkiye'yi 21. yüzyıla taşıyacak çalışmalardan biri olduğunu vurguladı. Çözüm sürecinin ilk defa bir hükümet programında yer aldığını hatırlatan Yayman, çözüm sürecinin, Türkiye için ontolojik bir mesele olduğunu aktardı.
- "Başkanlık sistemi elzemdir"
AK Parti'nin İçel milletvekili adayı ve Akil İnsanlar Heyeti Akdeniz Grubu Üyesi Muhsin Kızılkaya, ülkenin farklı renkleri, etnisiteleri ve inançları arasında köprü kurmak istediğini söyledi.

Kızılkaya, Kürt göçüne ilk ev sahipliği yapan şehrin İçel olduğuna dikkati çekerek, "Hala birbirimizi anlamada güçlük çektiğimizi düşünüyorum. Onun için Kürdün derdini, Türkün kaygısını bilen birisi olarak, yine birbirine karşı hasmane bir tutum içerisine girme ihtimali olan 2 taraf arasında bir köprü olmak isterim, bunun için çalışırım. Her iki tarafın derdini ve dilini bilen bir insan olarak çalışırım" diye konuştu.

Türkiye'nin vesayetçi, statükocu ve askeri yönetim döneminden kalan anayasadan kurtulmadığı sürece önünün açılamayacağını aktaran Kızılkaya, "Türkiye, AK Parti iktidarları döneminde ekonomik, siyasi anlamda tutturabileceği en üst seviyenin ortalarına kadar sıçramış durumda. Bundan sonra da başka bir sıçrama yapabilmesi için katı merkeziyetçi idari yapının da değiştirilmesi gerekiyor. Bunun için de başkanlık sistemi elzemdir. Bu yapılar değişmedikçe de Kürt sorunu çözülmez" değerlendirmesinde bulundu.
- Beraber çalışmanın önemi
AK Parti'nin İstanbul milletvekili adayı ve Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Grubu Üyesi Fatma Benli, çözüm sürecine dair heyet olarak ziyaret ettikleri illerde vatandaşın çözüm noktasında kararlı olduğu izlenimi edindiklerini belirtti.

Çözüm sürecine ilişkin ve devam eden diğer sorunlara ilişkin Meclis'te sağduyunun hakim olmasını dileyen Benli, Akil İnsanlar Heyeti döneminde yapılan çalışmaların, çözüm sürecine ilişkin Meclis'teki çalışmalara ışık tutacağını kaydetti.

Fatma Benli, Türkiye'nin daha iyi bir geleceği hak ettiğini ifade ederek, bunun için hep beraber çalışılması gerektiğini söyledi.

- "Çözmemiz gereken, hukukunu üretmek"
AK Parti'nin Kars milletvekili adayı ve Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Grubu Üyesi Mehmet Uçum, çalışmaları esnasında 14 il, 20 ilçede 30 bin kişiyle birebir temas kurarak, 10 bine yakın sözlü ve yazılı görüş aldıklarını hatırlattı.
Bölgeden çözüm sürecine yüzde yüz destek verildiğine vurgu yapan Uçum, "Hiç kimsenin şiddet yoluyla sorunun çözülebileceğine yönelik kanaati yok. Fakat çözüm metodu yönünde farklı görüşler, endişeler vardı. Barışın gerçekleşmesine yönelik bir irade konusunda en ufak bir farklılık yoktu" dedi.

Kars'ın barış iradesine dayalı birlikte yaşama kültürünü Meclis'e taşıyacaklarını aktaran Uçum, "Mesele, otoriter devlet pratikleriyle gruplar arasında çıkmıştı. Bu bir hukuki, siyasi sorundu ama asla toplumsal bir sorun değildi. Çözmemiz gereken ise bunun hukukunu üretmektir" diye konuştu.

Mehmet Uçum, birlik ve barışı kalıcı hale getirebilecek yeni anayasal sistemin önemine işaret ederek, "2015 meclisinin, çözüm sürecinde Türkiye'nin yeniden inşası" olduğunu söyledi.

Uçum, yeni meclisin en önemli görevinin yeni anayasayı yapmak olacağını sözlerine ekledi.
- "Siyaset ve toplum arasında köprü olduk"
HDP'nin Mardin milletvekili adayı ve Akil İnsanlar Heyeti Marmara Grubu Üyesi Mithat Sancar, heyetin hükümetin kontrolünde olduğuna dair bir algının oluştuğunu ve kendisi haricindeki adayların AK Parti'den milletvekili adayı gösterildiğini ifade etti.

Heyetin çalışmalarının siyaset ile toplum arasında bir köprü olduğunu anlatan Sancar, çok farklı görüşlerdeki insanların aynı ortamlarda bir araya gelerek birbirleriyle konuşabilmelerine tanık olduklarını söyledi.

Sancar, "Başlarda bir araya gelmek bile istemeyen çevreler, son toplantıda birbirleriyle hoşgörü ve anlayış içerisinde 5 saat konuşabildiler" dedi.

Seçilmesi durumunda Meclis'te en farklı, keskin görüşlerin bile olgunlukla ve demokratik söyleme uygun şekilde konuşulabileceğini herkese göstereceğini aktaran Sancar, "Türkiye toplumunun çok farklı renklerinin, ortak barış ve demokrasi ideali etrafında büyük ölçüde toplanabileceğini ve Türkiye'nin çok daha demokratik bir noktaya ulaşabileceğini anlatacağım" şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile