Konya İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci, 'Türkiye'de 2015'te hastalar, 2 milyar 46 milyon kutu ilaç içti. Kişi başına düşen ilaç tüketimi yaklaşık 27 kutu. İlaçlara yaklaşık 20 milyar lira ödeme yapıldı.' dedi.
Küçükkendirci, Dedeman Otel'de düzenlenen 'Akılcı İlaç Kullanımı' sempozyumunda, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımının halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorun olduğunu söyledi.
Akılcı olmayan ilaç kullanımının hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, hastalıkların tekrarlanmasına ya da uzamasına neden olabileceğini aktaran Küçükkendirci, insanların bilinçsiz bir şekilde birbirlerine ilaç tavsiye etme yarışında olduklarını ifade etti.
Sağlık Bakanlığının Türkiye'de ilaç kullanımı verilerini açıkladığını belirten Küçükkkendirci, şu bilgileri aktardı:
'Türkiye'de 2015'te hastalar, 2 milyar 46 milyon kutu ilaç içti. Kişi başına düşen ilaç tüketimi yaklaşık 27 kutu. İlaçlara yaklaşık 20 milyar lira ödeme yapıldı. 2014'te 1 milyar 969 milyon kutu ilaç içilirken geçen yıl bu rakam 2 milyar 46 milyona ulaştı. Bakanlığın hazırladığı projeksiyonda 2016'da 2 milyar 89 milyon ilaç içilmesi bekleniyor. Türkiye 2014'te ilaçlara 18 milyar 931 milyon lira ödendi. Bu rakam 2015'te 19 milyar 349 milyon lira oldu ve 2016'da ise 20 milyar 286 milyon lira ödenmesi bekleniyor.'
Akılcı ilaç kullanımında doktorların ilaç gerekmeyecek vakalarda 'kötü doktor' damgası yememek için ilaç yazdığını anlatan Küçükkendirci, doktorların bunu gelenek haline getirdiğini savundu.
Kişi başına düşen sağlık harcamalarının GSMH'nin yüzde 5'ini oluşturduğunu kaydeden Küçükkendirci, 'Türkiye sağlık harcamalarında ilaç payı yüzde 32 olmasıyla AB ülkeleri arasında birinci sıradadır. İlaç bedeli ödemelerinin payı ise Türkiye'de yüzde 85 iken ABD'de ise bu oran yüzde 13'tür. U.S Centers FOR Disease Control and Prevention'un yaptığı açıklamaya göre ABD'de her yıl 2 milyondan fazla kişi güvenli ve etkili antibiyotikleri kullanarak enfekte olmakta ve yaklaşık 23 bin kişi hayatını kaybetmektedir.' diye konuştu.
Sağlık Bakanlığı Akılcı İlaç Kullanımı Daire Başkanı Melis Aksoy ise 81 ilde Akılcı İlaç Kullanımı Koordinatörlükleri kurduklarını ve destek verdikleri aktardı.
İlaç kullanımının üretimden reçetelenmesi, eczaneden alınması, hastalarda doğru kullanılması ve ilaç atıklarının da uygun bir şekilde bertaraf edilmesini kapsayan bir süreç olduğunu dile getirdi.
Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Gökhan Darılmaz da sempozyumun akılcı ilaç kullanımında mücadelenin bir başlangıç olmasını diledi, akılcı olmayan ilaç kullanımının sorumlusunun sadece halk olmadığını sağlık çalışanlarının da bunda payının olduğunu aktardı.
Sempozyumda, 'Akılcı İlaç Kullanımı ve Çağımızın Sorunu Antibiyotik Direnci', 'AİK'da Türkiye Genel Durum ve Sağlık Bakanlığının Çalışmaları', 'Akılcı İlaç Kullanımında İpuçları Nelerdir?' gibi konularda sunumlar yapılacak.
'Akılcı İlaç Kullanımı Sempozyomu'
Konya İl Sağlık Müdürü Küçükkendirci: 'Türkiye'de 2015'te hastalar 2 milyar 46 milyon kutu ilaç içti. Kişi başına düşen ilaç tüketimi yaklaşık 27 kutu. İlaçlara yaklaşık 20 milyar lira ödeme yapıldı'