Akıllı Durak

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Ulusal Fotovoltaik Teknoloji Platformu (UFTP) tarafından periyodik olarak gerçekleştirilen ‘Solartr-2: Solar Electricity Conference Exhibition’ başlıklı uluslararası etkinliğin ikincisi başladı.

Solartr-2 toplantısına, ABD, Almanya, İngiltere, Almanya, Fransa, İsrail, İtalya, Japonya, Mısır, İran, Belçika, İsviçre ve Filistin’den 40 ve Türkiye’den de 60 konuşmacı katıldı.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın toplantının açılışında yaptığı konuşmada, güneş enerjisinden elektrik elde edilmesinin kendisi için çok önemli olduğunu belirterek “Türkiye’de, Antalya’nın güneş enerjisi, fotovoltaik kullanımında öncü bir şehir olması gerektiğini vizyon olarak ortaya koydum. Antalya’da güneş enerjisini vurgulama ve bir farkındalık oluşturmak istedik. 3.5 yıl içinde Güneş Enerjisi Platformu’yla birlikte ortak çalışmalar yaptık. Bunlardan ilki Güneşev projesidir. Bu proje ekolojik bir projedir” dedi.

Akaydın, güneşevin sadece güneş enerjisi değil, jeotermal enerjiyi kullanan, topraksız domates yapılan, bir serası olan ve solar enerjiyle birlikte çok özel bir proje olduğunu kaydetti.

Bu projenin birçok ödül kazandığını anlatan Akaydın, şunları söyledi: "Bir kültür oluşturmak için 20 bin Antalyalıya burada eğitim verildi.

Bir diğer çalışma ise Antalya’nın en büyük parkında güneş enerjisiyle LED aydınlatma yaptık. Güneş enerjisiyle çalışan bir akıllı durak yaptık. Yazın durak sensörlerle açılıp kapanıyor, yazın klimizasyonu güneş enerjisiyle, kışın ısınması da güneş enerjisiyle gerçekleşiyor." Burasının aynı zamanda bilgisayarlar için bir enerji istasyonu olarak çalıştığını anlatan Akaydın, şöyle konuştu: "Akıllı duraklara Dubai’den teklif geldi, ‘Bizim için üretir misiniz?’ diye. İki ay önce elektrikle çalışan makam aracı satın aldım. Gelecek hafta bunun enerjisi tamamen güneş panellerinden sağlanacak. Yakın bir zamanda Antalya’da güneş enerjisinden şarj olan elektrikli motosikletler için bir proje gelişecek ve bir caddenin de solar olarak aydınlatmasını yapmayı düşünüyoruz. Dünya Bankası ile pazarlıklarımız sürüyor, bir güneş tarlası oluşturmayı düşünüyoruz. Antalya olarak öncü olmak istiyoruz. Enerjisinin yüzde 74’ü dışa bağımlı olan bir ülke için bu salonda bulunan insanların gayretlerini önemsiyorum.” Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak ise Antalya gibi turizm potansiyeli çok yüksek olan bir şehir için güneş enerjisinin çok önemli olduğunu söyleyerek, “Turizm destinasyonunda, turistler gideceği ülkede yenilenebilir enerji olup olmadığına dikkat ediyor. Bazı ülkelere göre, Türkiye’de yatırım ve teşviklere çok yetersiz kalıyor. Yenilenebilir enerji ve güneş enerjisi sektörünün önünün açılması için daha fazla teşvik verilmesi gerekiyor” dedi.

Ortodoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi(GÜNAM) Müdürü ve Solar TR-2 Kongre Başkanı Prof.Dr. Raşit Turan ise, Türkiye hükumetini güneş enerjisini kullanmak için teknoloji imkanlar sağlamaya davet etti. Ayrıca bu konuda ihale yapılması gerektiğini söyleyen Turan, "Biz daha yolun başındayız, gidecek çok uzun bir yolumuz var.Yapılan araştırmalar sonucunda Türkiye'de tanıtılması gereken çok şeylerin olduğunu gördük" dedi

Fosil yakıtlarla alternatif olarak güneş enerjisini de büyük bir potansiyel olarak gördüklerini kaydeden Prof. Dr. Turan, Türkiye’deki güneş enerjisi potansiyelinin dünyadaki birçok ülkeden daha iyi durumda olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Turan, güneşten sağlanacak elektrik enerjisinin fiyatının şu anda evlerde ödenen rakamlardan daha ucuz olduğunu kaydetti.

Gerçekleşen oturumlarda ‘Yerel Yönetimler Oturumu: Sürdürülebilirlik ve Yenilenebilirler’ konferansı düzenlendi.

8 Kasım’da ise ‘Güneş Enerjisi Sistemlerinde Şebeke Bağlantısı’ semineri gerçekleştirileceği belirtildi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile