'Akilli Tarim Makineleri Ag Olusturma Ve Sektörel Is Birligi Konferansi' Basladi

Konya Ticaret Odasi (KTO) Karatay Üniversitesi Akilli Teknolojiler Merkezi (AKITEK) ve TARMAKBIR is birligi ile düzenlenen, hassas ve akilli tarim uygulamalarini yayginlastirmak için yapilmasi gerekenlerin degerlendirilecegi AKITASK 2024 Akilli Tarim Makineleri Ag Olusturma ve Sektörel Is Birligi Konferansi basladi.

Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birligi ortak finansmaniyla T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanligi’nin yürütmekte oldugu Rekabetçi Sektörler Programi çerçevesinde Konya Ticaret Odasi (KTO) Karatay Üniversitesi tarafindan yürütülen Akilli Teknolojiler Merkezi (AKITEK) Projesi’nin sektörel konferans ve kapanis programi basladi.

Konferansin açilis programina KTO Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyeti Baskani Selçuk Öztürk, Konya Ticaret Odasi Baskan Yardimcisi Fahrettin Dogru, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Rifat Ortaç, Konya Gida ve Tarim Üniversitesi Mütevelli Heyeti Baskani Prof. Dr. Mehmet Kiliç, Konya Gida ve Tarim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Turan, Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, Konya protokolü, akademisyenler, özel sektör temsilcileri ve basin mensuplari katildi.

Saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla baslayan tören, Konya Ticaret Odasi Baskan Yardimcisi Fahrettin Dogru, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Rifat Ortaç ve AKITEK Merkez Yöneticisi Dr. Baris Samim Nesimioglu’nun konusmalariyla devam etti.

“AKITEK bünyesinde çok sayida proje faaliyeti yürütüldü”

AKITASK 2024 Akilli Tarim Makineleri Ag Olusturma ve Sektörel Is Birligi Konferansi’nin açilisinda konusan Konya Ticaret Odasi Baskan Yardimcisi Fahrettin Dogru; “Akilli Teknolojiler Merkezi (AKITEK), Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birligi ortak finansmaniyla Sanayi ve Teknoloji Bakanligi’mizin yürütmekte oldugu Rekabetçi Sektörler Programi çerçevesinde, KTO Karatay Üniversitesi tarafindan 15 Subat 2021 tarihinde basladi ve 36 aylik basarili bir uygulama sürecinin sonuna gelindi. KTO Karatay Üniversitesi bünyesindeki degerli akademisyenlerin gayretleri ile kurulan Akilli Teknolojiler Merkezi’nin temel amaci; Konya-Karaman bölgesindeki tarim makineleri üreticilerinin tarim 4.0 ile uyumlu, akilli teknolojiler ile donatilmis ekipmanlar tasarlayip üretebilme yeteneklerini artirmak, üreticilerimizi ulusal ve uluslararasi platformda rekabetçi hale getirmektir. Bu amaç çerçevesinde AKITEK’te çok sayida proje faaliyeti yürütülmüstür” dedi.



“AKITEK, sektörden gelecek Ar-Ge projelerine destek vermeye hazir”

AKITEK’in tarim makineleri sektörünün yani sira diger sektörlere de destek vermeye hazir oldugunu söyleyen Dogru; “Yaklasik 5 milyon euro tutarinda bir fon almaya hak kazanan bu projeden önemli ve somut çiktilar elde edilmistir. Proje bünyesinde bölgemizdeki tarim makineleri üreticilerimizle ortaklasa yürütülen AR-GE projeleri neticesinde ilaçlama, ekim ve tavukçuluk alanlarinda 4 tane yenilikçi prototip ortaya konmus ve bu projelerin çiktisi olarak toplamda 5 ulusal, 3 uluslararasi patent basvurusu yapilmistir. AKITEK, hassas tarim yapmaya imkân saglayacak akilli tarim makineleri gelistirilmesinin yani sira diger sektörlerden gelecek AR-GE projelerine de destek vermeye hazir hale gelmistir” ifadelerine yer verdi.

“Degisimin anahtari, tarimda dijitallesme”

KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Rifat Ortaç, tarimda dijitallesme ile ürünlerde verim ve kalitede artis yasandigini belirterek; “Tarimda dijitallesme, üretimin desteklenmesinin yani sira kirsal alanlardaki yasamlari büyük ölçüde dönüstürmede de önemli bir rol oynuyor. Dijitallesmeye ayak uyduran üreticiler etkin sulama, gübreleme ve tarimsal ilaçlama konularinda bir adim öne çikiyor. Böylece hem verim hem de kalitede artis yasaniyor. Sürdürülebilir bir tarim için daha az kaynak kullanarak, daha çok verim elde etmenin gerekliligi, 2020 yili ve getirdikleri ile tüm dünyada çözüm bulunmasi gereken en önemli sorun haline geldi. Tarim 4.0’dan Tarim 5.0’a geçiste, yapay zekâ ve makine ögrenimi büyük bir rol oynuyor. Bu noktada dijital tarim ve akilli tarim uygulamalarinin öncesi ve sonrasini isaret eden bir yapitasi görevini üstleniyor” seklinde konustu.

06-07 Subat 2024 tarihleri arasinda Selçuklu Kongre Merkezi’nde devam edecek olan konferansta, yurt içinden ve yurt disindan katilim saglayan konusmacilar tarafindan sunum yapilacak, paneller düzenlenecek ve bu kapsamda tavsiye niteliginde politika önerileri ortaya konarak konferans sonuç bildirgesi yayimlanacak. Konferansta ayrica bir proje pazari bölümü de yer alacak. Yenilikçi start up’larin ve KOBI’lerin proje pazarina katilan firmalar, ürünlerini tanitma firsati ile sektördeki önemli aktörlerle baglanti kurma ve ag gelistirme imkâni bulacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile