Teknolojinin yakın takipçisi olan Türkiye, 2012 yılında da teknojoli ile iç içe bir yıl geçirdi. Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu (BTK) üçüncü çeyrek verilerine göre 20 milyonun üstünde hızlı internet, 67 milyonun üstünde cep telefonu kullanıcısına ulaşarak 2012'yi tamamlıyor. Akıllı telefon, televizyon ve cihazlarla dolu yılda Türkiye büyümesini devam ettiren ender ülkelerden biri oldu. 2012 güvenlik tehditlerinin daha çok konuşulduğu bir yıl olurken satın aldığımız her 2 telefondan 1'i akıllı telefon oldu.
ULTRABOOK İLE TANIŞTIK
Ocak 2012'de kapılarını açan CES Fuarı (Consumer Electronic Show Tüketici Elektroniği) ilk olarak Intel işlemcili Ultrabook serisi dizüstü bilgisayarları ortaya çıkardı. Yılın sonuna doğru Windows 8'li cihazlar ve iPad Mini piyasaya çıktı. Türkiye'de kadınlar indirim kuponu ve alışveriş için sanal ortamı keşfetti. Eticaret siteleri coştu.
BULUTLARIN ÜSTÜNE ÇIKTIK
Her akıllı telefon üreticisi, her dizüstü bilgisayar üreticisi internette yedekleme yapmanızı sağlayacak bulut hizmetini vermeye başladı. Bulut hizmeti kişisel bilgi, fotoğraf, video ve müzik depolama gibi bireysel servislerle kendini gösterdi. Kurumlar çok daha farklı ve yoğun bulut hizmetini kullanmaya başladı. Türkiye 2012 yılında ilk Siber Güvenlik Kurulu'nu oluşturdu. İkincisi düzenlenecek Siber Güvenlik Tatbikatı ise 11 Ocak 2013'te tamamlanacak. Bu tatbikat devlet ve özel kurumların birlikte çalışmasını da sağlayacak unsurları da içeriyor.
2012'DE NE GÖRDÜK?
OCAK 2012
Ultrabook: Hafif ince uzun pilli dizüstü
Her yıl Las Vegas'ta düzenlenen CES Fuarı tüm yıla ışık tuttu. Intel'in standartlarını belirlediği ultrabook serisi dizüstü bilgisayarlar yılın öqen önemli haberci oldu. Windows 8 için yapılan hazırlığı da gösterdi.
ŞUBAT 2012
Çok çekirdekli akıllı cepler
Barselona'da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi (MWC) çok çekirdekli işlemcilere ev sahipliği yaptı. HTC'nin One X serisi ile Android platformundaki iddiasını artırdı. Nokia'nın kameradan ilham alan 808 Pure- View telefonu yine bu fuarda tanıtıldı.
MART 2012
Buluta çıkmaya hazırız
Tüm telekom şirketleri bulut bilişim hizmetleri konusunda ürünlerini piyasaya sunmaya başladı. Tek bir fiber kablo üzerinden hız rekoru Deutsche Telekom Berlin ile Hanover arasında 512 Gbps veri transferi ile gerçekleştirildi.
NİSAN 2012
Instagram'a 1 milyar dolar
Facebok CEO'su Mark Zuckerberg'in popüler fotoğraf paylaşım platformu Instagram'ı 1 milyar dolara satın alacağı iddiaları ortaya atıldı. Yeni tabletler piyasaya çıkmaya devam etti.
MAYIS 2012
Android'in yıldızı Galaxy SIII
Samsung, Google Android platformundaki iddiasını Galaxy SIII ile devam ettirdi. 1 ay sonra da Türkiye'de satılmaya başladı ve satış rekorları kırdı. Facebook 100 milyar dolar değerle halka açıldı.
EYLÜL 2012
Tüm akıllı Cep'ler sahnede
Sonunda akıllı cep telefonunda gerçek rekabet başladı. İlk olarak kablosuz şarjı ve Windows Phone 8 işletim sistemi ile Nokia Lumia 920 ve Lumia 820 sahneye adım attı. Son olarak karşımıza uzun süre dedikodusu yapılan Apple iPhone 5 çıktı. Son olarak da HTC Windows Phone 8X Ekim ayı sonunda da Microsoft Windows 8 sahnedeki yerini aldı.
Akıllı ve bulutlu teknolojiler yılı
2012 teknoloji sektörü için akıllı ve bulutlu bir yıl oldu. iPhone 5 ve Galaxy SIII arasındaki kavgaya Microsoft Windows Phone 8 ile Nokia katıldı. Tüm akıllı cihazlar bulut hizmeti de vermeye başladı. Sanal mağazalarda fırsat ve kupon arayan kadınlar arttı.