Akin Açiklamasi 'Asil Amacimiz Malatya Ve Türkiye'de Küçükbas Hayvan Sayisinin Artmasi'

Akin Açiklamasi 'Asil Amacimiz Malatya Ve Türkiye'de Küçükbas Hayvan Sayisinin Artmasi'

Son dönemlerde hayvancilikta yasanan çoban sorununa iliskin çözüm adina girisimlerin sürdügünü belirten Malatya Ili Damizlik Koyun Keçi Yetistiricileri Birligi Baskani Ihsan Akin, farkli ülkelerden gelen göçmenlerin üretime yönlendirilmesi adina bir çalisma yapildigini söyledi.

Birlik binasinda Malatya’da tarim ve hayvancilik alaninda degerlendirmelerde bulunan Malatya Ili Damizlik Koyun Keçi Yetistiricileri Birligi Baskani Ihsan Akin, yetistiriciler olarak sosyal güvencelerinin olmamasi nedeniyle 25 ila 35 bin ücretle çalistirmak üzere çoban bulunamadigini söyledi.



Çobanligin zor bir is oldugunu ifade eden Akin, “Yemesi, içmesi ve barinmasi üretici tarafindan karsilanmasina ragmen çoban bulunamamasinin yegâne sebebi, sosyal güvencelerinin olmamasi ve sosyal ihtiyaçlarinin tam anlamiyla karsilanamamasidir” dedi.

Tarim ve Orman Bakanligi Bitkisel Üretim Genel Müdürlügü ile ortaklasa Dünya Bankasi destekli ‘Mera Islah Projesi’nin 30 milyon TL bütçeyle hayata geçirilecegini de ifade eden Akin, “Tarim ve hayvanciligin önemini her gittigimiz yerde vurguluyoruz. Bürokratlarimiza masa basinda degil de sahada alinacak kararlarin istisare edilmesi gerektigini anlatiyoruz. Bunun yaninda sorun ve taleplerimizi ilettik. Asil amacimiz, Malatya ve Türkiye’de küçükbas hayvan sayisinin artmasi. Malatya’da yüzde 10, Türkiye genelinde ise yüzde 7,5 küçükbas hayvanciligin düsmesiyle ilgili problemlerin bir an önce çözülmesini talep ettik. Küçükbas hayvanciligin meziyetli bir is olmasindan dolayi basta çobanlik olmak üzere sorunlarin çözülmesi için çalisma bekliyoruz. Malatya’mizda da yerel yöneticilerin özellikle küçükbas hayvanciliga, tarima ve diger konulara destek olmalarini bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Çoban sorununun çözülmesi noktasinda mültecilerin üretime yönlendirilmesiyle ilgili bir çalismanin olduguna da dikkat çeken Akin, “Farkli ülkelerden gelip, burada yasayan insanlarin üretime yönlendirilmesi adina bir çalisma yapildigi bizlere söylendi. Isletmelerle en az üç yil sözlesme yapilmasi planlaniyor. Resmi anlamda yapilacak sözlesmeyle her sey kayit altinda olacak. Bununla ilgili mevzuat çalismalari yapiliyor. Üreticilerimizin en büyük sorunlarindan birisi çoban konusu bu noktada da gerekli çalisma yapiliyor. Çobanlarin sosyal güvencesinin olmasiyla ilgili de talepte bulunduk. Aile isletmelerindeki kadin çobanlarimiza yönelik sosyal ihtiyaçlarin karsilanmasini istedik” diye konustu.

Sadece mülteciler degil çobanlik yapmak isteyen herkesin bu ise entegre olabilecegini ifade eden Akin, “Türkiye Cumhuriyeti’nde yasayan ve uyrugu farkli olan vatandaslar için yasal bir çalisma yapiliyor” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile