Akın Birdal: Gün Sorumluluk Ve Fedakarlık Günüdür (Özel)

Yüksek Seçim Kurulu (YSK)’nun, Hatip Dicle kararının ardından bağımsız milletvekillerinin aldığı Meclis’e girmeme kararı tartışılırken Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) eski Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal’dan sağduyu çağrısı geldi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK)’nun, Hatip Dicle kararının ardından bağımsız milletvekillerinin aldığı Meclis’e girmeme kararı tartışılırken Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) eski Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal’dan sağduyu çağrısı geldi. Kürt sorununda çözüme bu denli yaklaşıldığı bir dönemde elde edilen fırsatın heba edilmemesi gerektiğini vurgulayan Birdal, BDP de dâhil bugünün herkese büyük fedakârlıklar düştüğü gün olduğunu kaydetti. Birdal, sorunun çözüleceğine dair bir işaretin verilmesi halinde BDP’nin halkın iradesi doğrultusunda Meclis’e geleceğini de kaydetti.

    Cihan Haber Ajansı(Cihan)’na konuşan Akın Birdal, önemli açıklamalarda bulundu. Birdal, sorunun çözüleceğine dair umutlarının olduğunu ifade etti.

    Kürtlerin çözüm yeri olarak Meclis’i gördüklerine dikkat çeken Birdal, “Bu 36 arkadaşımız Meclis’e girmiş olsa demokratik bir anayasa çerçevesinde sorunun çözüm kapısını açacaktı. Ve gerçekten bu bize tünelin ucunu gösterecekti. Ama ne yazık iş bu noktaya getirildi. Ama ben umuyorum bu karar düzeltilecektir. Buna dair en azından bir güvence verilecektir diye düşünüyorum. Ve milletvekilleri halkımızın iradesi doğrultusunda Meclis’e girecektir. Sorunun çözüm zemini olan Meclis’te halledecektir.” şeklinde konuştu.

    Birdal, “BDP’nin Meclis’e girmemek için bahane aradığı” yönündeki iddialar konusunda ise “BDP Meclis’e girmek istiyor. Yoksa niye seçime girelim? 2007’de 22 arkadaş olarak girdik, çalışmalarımızla her türlü çözüm kanallarını açmaya çalıştık. En azından bu konuda adımların atılması gerektiği kanaati oluştu.” diye konuştu.

"ÇÖZÜM YERİ MECLİS’TİR AMA…"

Akın Birdal, çözüm yerinin TBMM zemini olduğunu ancak bu konuda bir işaret beklediklerini söyledi. Birdal, şunları söyledi: “Evet bu yapıldı ama bu haksızlık da giderilsin. Yoksa hukuksuzluğa meşruiyet kazandırmış oluruz. YSK siyasi bir karar verdi. Bu haksızlığın Burada buna yol açmamak gerekiyor. Yargı kurumlarının en azından düzeltileceğine dair bir açıklama olursa… Bu dönemde buna ihtiyaç var. Ama her şeye rağmen çözüm yerinin Meclis olduğunu şüphesiz düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

"GÜN FEDAKÂRLIK GÜNÜDÜR"

Birdal, bu süreçte BDP de dâhil herkese büyük sorumluluklar ve fedakarlıklar düştüğünü ifade etti. “Artık bu fırsatı da yok etmemeliyiz.” diyen Birdal, “Biraz hükümete de cesur ve kararlı bir pozisyon almayı gerekli kılıyor. Kararlı ve yol gösterici bir şekilde o zaman bir engel kalmaz Türkiye’nin parlak geleceğinin önünde. Bu şans başbakan tarafından kullanılmalıdır. Geriye dönüşü zor bir mecraya taşınmamalıdır. Burada hepimize büyük fedakârlıklar düştüğü gündür kuşkusuz. Ama bence en büyük hükümet bir adım atarsa emin olun Kürtler hazırlar buna. Ama bu tür sorunların bir daha yaşanmaması için bu durumun anayasal bir çerçeveye oturtulması gerekir.” görüşünü dile getirdi.

    Birdal, “Kürt sorununda çözüme yaklaşıldığı bir dönemde her şeyi bir kişiye endekslenmek doğru mu?” sorusuna, “Bu bir milletvekilinin meclis girip girmemesinden çok bir halkın iradesinin artık kabul edilip edilmemesidir. Yine Meclis’te demokratik bir çözümün olup olmamasıyla ilişkili konulardır. Gelsin, 35 kişi çözsün bu sorunları, doğru ama bunun arkasındaki dayatmaları, acı gerçekleri, ısrar ve inat bunun siyasi bir dayatma olduğu, böyle anlaşılması gerekiyor.” cevabını verdi.



Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile