Akıncı: Adana'da başkan vekilliği seçiminin yenilenmesi hukuki bir zorunluluk

Adana 2. İdare Mahkemesi'nin Büyükşehir Belediye Başkan Vekilli Mahmut Çelikcan'ın 'başkan vekilliğine' ilişkin verdiği 'yürütmeyi durdurma' kararı ba

Adana 2. İdare Mahkemesi'nin Büyükşehir Belediye Başkan Vekilli Mahmut Çelikcan'ın 'başkan vekilliğine' ilişkin verdiği 'yürütmeyi durdurma' kararı başkanlıkta yeni bir süreci başlattı.

Başkan vekilliğine dair Adana Büyükşehir Belediye Meclis kararanının yürütülmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Adana 2. İdare Mahkemesi'nde dava açan Avukat Yusuf Akıncı, karar kendisine tebliğ edildiği andan itibaren Çelikcan'ın görevi bırakması gerektiğini savundu.

Akıncı, Çelikcan'ın bu davranışı sergilememesi halinde Adana Valiliği'ne başvuracağını kaydetti.

Bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceği hususunda bürosunda basın toplantısı düzenleyen Akıncı, yürütmeyi durdurma kararlarının iptal kararları gibi kesin sonuçlar doğurduğunu kaydetti.

Akıncı, "Söz konusu yürütmeyi durdurma kararı, konusu ve doğuracağı sonuçlar nedeniyle, İdari Yargılama Usulü Yasası'nın (İYUY) 28.maddesinde öngörülen 30 günlük azami süre ve karara yapılacak itiraz sonucu beklenmeksizin derhal uygulanması gerekir. Dolayısıyla yeniden işlem tesisini zorunlu kılan bir karardır." dedi.

Yürütmeyi durdurma kararının gereği Mahmut Çelikcan'ın Büyükşehir Belediye Başkan Vekilliği'nin hukuki dayanağının kalmadığını iddia eden Akıncı, "Çelikcan, mahkeme kararının belediyeye tebliğinden sonra derhal gereğini yapmalıdır. Aksi takdirde başkan vekil sıfatıyla yaptığı tüm işlemler hukuken yok hükmünde olacağından, yeni tartışmalar ve hukuki süreçlerin önünü açacaktır." şeklinde konuştu.

Bu nedenle yürütmeyi durdurma kararı uyarınca, Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili seçiminin 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Yasası'na göre 15 içinde yeniden yapılması gerektiğini gündeme getiren Yusuf Akıncı, şunları söyledi: "Hakkında yürütmeyi durdurma kararı verilen meclis kararı, başkan vekili seçiminin tümüne ilişkindir. Karara konu seçimlerde son tura kalan diğer adayın (MHP'li Fethi Coşkuntuncel) başkan adayının başkan vekili olması da hukuken mümkün değildir. Büyükşehir belediyesi başkan vekilliği seçim sürecinin yeniden başlatılması için Mahmut Çelikcan'ın başkanlık makamını meclis başkan vekiline (Mustafa Tuncel) devretmesi gerekir."

Açıkladığı hukuksal nedenlerle başkanvekilliği seçiminin yeniden yapılmasının zorunlu olduğunu vurgulayan Akıncı, valiliğin gecikmeksizin şu an boş olan başkan vekilliği için yeni seçim sürecinin başlatması gerektiğini ileri sürdü.

Mahmut Çelikcan'ın, başkan vekili olmasının hukuki dayanağının ortadan kalktığını iddia eden Akıncı, "Yeni hukuki süreçlerin doğmaması bakımından, yürütmeyi durdurma kararının belediyeye tebliğ edilene kadar siyasi etik, karar tebliğinden sonra ise hukuk gereği olarak Çelikcan'ın başkan vekili sıfatıyla herhangi bir işlem ve tasarrufta bulunmaması doğru olacaktır." açıklamasını yaptı.

Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Akıncı, İçişleri Bakanlığı'nın "İlçe belediye başkanları başkan vekilli olabilir" şeklindeki kararının bu seçimi sakat haline getirdiğini ifade etti. Çelikcan'ın 7 günlük itiraz hakkının bulunduğuna işaret eden Akıncı, bir üst mahkemenin kararına da saygılı olacaklarını bildirdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile