Akköprü’de İkinci Türbin De Enerji Üretimine Başladı

Akköprü’de İkinci Türbin De Enerji Üretimine Başladı

Ege Bölgesi’nin en büyük, ülkemizin altıncı büyük barajı olma özelliğini taşıyan Dalaman Akköprü Barajı Hidroelektrik Santrali ünitesinde ikinci türbinden de elektrik üretimine başlandı.

Birinci türbin 14 Şubat 2012 itibarıyla elektrik üretimine başlamıştı. Enerji Üretim A.Ş. (EÜAŞ)ye devri yapılan birinci türbinin test süresince 1,6 milyon kilowatt.saat, toplamda ise 53 milyon kilowatt.saat elektrik üretti. İkinci ünitenin test çalışmaları ise 29 Mart itibariyle tamamlanarak üretime başlamıştır. EÜAŞ'a devri yapılarak işletmeye alınan ikinci ünite, test süresince 1,3 milyon kilowatt.saatelektrik üretti. 118,6 MW kurulu gücündeki Dalaman Akköprü Barajı ve HES ile yılda 343 milyon kilowatt.saat enerji üretilmesi hedefleniyor.

Dalaman Akköprü Barajı’nda 31 Mart 2011 tarihinde su tutulmuş ve barajın açılışı 27 Mayıs 2011 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından gerçekleştirilmişti. Muğla iline bağlı Köyceğiz ilçesinde bulunan barajda depolanacak 384 milyon m3 su ile 141 bin 920 dekar arazi sulanacak. Ayrıca baraj rezervuarında tutulacak 34,71 milyon m3 taşkın hacmi ile Dalaman Ovası, Köyceğiz ve Ortaca ilçe merkezleri ve köyleri ile turistik tesisler taşkın zararından korunacak. 1,4 milyar TL’ye mal olan Dalaman Akköprü Barajı'nda 29 Mart 2012 itibarıyla su seviyesi 192 metreye, su hacmi ise 318 milyon m3’e ulaşmıştı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, konuyla alakalı olarak yaptığı açıklamada, “Ülkemizin gururu Dalaman Akköprü Barajı’nı Ege Bölgesine ve ülkemize kazandırmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Barajın ikinci ünitesi de devreye girmiş ve elektrik üretmeye başlamıştır. Ege’nin GAP’ı bölgemize ve ülkemize hayırlı olsun” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile