Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya, Ordu Valisi Seddar Yavuz’u ziyaretinde yaptığı açıklamada, coğrafi işaretini aldıkları ‘Akkuş şeker fasulyesi’nin üretimini arttırmak için çalışmalara başladıklarını belirterek, hedeflerinin üretimi 2 bin tona çıkarmak olduğunu belirtti.
Bugün itibariyle 300 ton civarında Akkuş fasulyesi üretildiğini belirten Kaya, “Ürettiğimiz fasulye ile taleplere yetişemiyoruz. Dolayısıyla bugün 300 ton üretilen Akkuş Fasulyesini, en az 2 bin tona ulaştırmayı hedefliyoruz. Ekilebilir arazimiz oldukça geniş. Az alandan, kaliteli ürün elde etmeye çalışacağız. Gurbetçilerimizi, gençlerimizi elde tutmak için böyle bir çalışmaya giriştik. DOKAP Başkanlığından aldığımız destekle beraber 2017 yılında 500 işletme ile organik fasulye sözleşmemizi yaptık, 500 çiftçiye sertifikasını vereceğiz. 2018 yılında da 500 işletmemize daha fasulye ile ilgili sözleşmemizi yapacağız. Bu çalışmalarımızda yine Akkuş Belediyesi ile işbirliği içerisinde olacağız” dedi.
Kaya, 12 Aralık 2017 tarihinde Organik Fasulye Yetiştiriciliğine yönelik ‘Akkuş Organik Fasulye Yetiştiriciliği Eğitim Semineri’ düzenleneceğini, seminerde üreticilere fasulye yetiştiriciliği, bitki beslemede kullanılan gübreler, zararlılar ve hastalıklarla mücadele konularında Ordu Üniversitesi öğretim görevlileri tarafından eğitim verileceğini anlattı.
Sırada patates üretimi var
Akkuş Fasulyesinin üretiminin yanı sıra ‘beyaz patates üreticiliği’ için de coğrafi işaret müracaatının yapılacağını belirten Kaya şu bilgileri verdi: “Bunun ismini de ’Akkuş Kartopu Beyaz Patatesi’ olarak belirledik. Diğer geriye kalan kısımlarında da hayvancılık faaliyetlerini yapmayı düşünüyoruz. Akkuş’u bölge bölge belirleyerek tarım işini halletmiş olacağız. 2018 yılı itibariyle biz tarım ürünlerinde organik üretime geçişi sağladığımız gibi, küçükbaştan büyükbaşa kaç tane hayvanımız varsa, yine DOKAP’tan alacağımız destekler ile hayvancılıkta da çalışmalarımızı devam edeceğiz.”
Günlük 22 bin yumurta
Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya, organik yumurta üreticiliği hakkında da bilgi verdi. 2016 yılında yumurta üreticileri birliği kurulduğunu belirten Kaya, günlük 22 bin adet yumurta üretildiğini söyledi.
Kaya açıklamasını şöyle tamamladı: “Biz Akkuş ve Ordu’nun diğer ilçelerini kapsayacak şekilde yumurta üreticileri birliğini kurduk. Merkezimiz Ordu’da. Şu anda 36 tane aktif yumurta üreten işletmelerimiz var. Bu işletmelerimizden 26 bin tane organik tavuğumuz var. Günlük 22 bin yumurta üretiliyor. Üretilen yumurtaları İstanbul’a gönderiyoruz. 2018 yılında yine DOKAP Başkanlığının sponsorluğunda, Altınordu Belediyesinin destekleri ile Ordu’da yem fabrikası ve tam teşekküllü paketleme tesisi oluşturulacak. Akkuş Belediyesinin sağlamış olduğu 40 dönüm arazinin üzerinde de bir organik tavuk yetiştirme tesisimiz kuruluyor. Yem fabrikası ile paketleme tesisimiz tahminen Mart ayında teslimi yapılacak. Mart ayına kadar organik tavuk yetiştirme tesisimizi biz yapmış olacağız. Dolayısıyla tavuğumuzu kendimiz yetiştireceğiz, yemimizi kendimiz üreteceğiz, paketlememizi de kendimiz yaparak, az maliyetle üreticiye çok kazanma fırsatı sunacağız. Yumurtamızın markasını da ’Yeşil Karadeniz Organik Yumurta’ adı altında olarak belirledik.”
Akkuş Fasulyesinin Üretimi Artacak
Ordu’nun Akkuş ilçesinde yetişen ve Türk Patent Enstitüsü tarafından ’coğrafi işaret’ olarak tescillenen Akkuş şeker fasulyesinde taleplere yetişilemiyor.