Akkuyu NGS'de Çalisan Sayisi 4. Üniteyle Artacak

Akkuyu Nükleer AS Yapi ve Üretim Organizasyon Direktörü Denis Sezemin: 'Tam kapsamli insaat çalismalari 3 nükleer güç santrali ünitesinde devam ediyor ve orada da 12 bin kisi çalisiyor. Bunlarin yüzde 80'inden fazlasi Türkiye Cumhuriyeti vatandasi. Bu yil içerisinde 4. güç ünitesinin insaat lisansinin alinmasindan sonra sahada çalisan kisi sayisi daha da artacaktir'

SINAN ÖZMÜS - Akkuyu Nükleer AS Yapi ve Üretim Organizasyon Direktörü Denis Sezemin, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) insaatinda 12 bin kisinin çalistigini, bu yil içinde 4. güç ünitesinin insaat lisansinin alinmasindan sonra sahada çalisan sayisinin daha da artacagini söyledi.

Rus direktör Sezemin, Antalya'da düzenlenen 14. Dünya Enerji Kongresi ve Fuari'nda AA muhabirine açiklamalarda bulundu.

Sezemin, Akkuyu NGS'nin kurulmasiyla Türkiye'nin nükleer sektörde yeni yetkinlikler edinecegini belirterek, bu sayede ülkede yeni sektörlerin olusacagini aktardi.

Akkuyu NGS'nin daha insaat asamasindayken "İçel bölgesinin en büyük isvereni" haline geldigini belirten Sezemin, "Tam kapsamli insaat çalismalari 3 nükleer güç santrali ünitesinde devam ediyor ve orada da 12 bin kisi çalisiyor. Bunlarin yüzde 80'inden fazlasi Türkiye Cumhuriyeti vatandasi. Bu yil içerisinde 4. güç ünitesinin insaat lisansinin alinmasindan sonra, sahada çalisan kisi sayisi daha da artacaktir." diye konustu.

Sezemin, bu yil içinde ana asamalardan biri olan birinci güç ünite reaktör kisminda ana sirkülasyon boru hatlarinin kaynaklanmasi islemini yapmak için hazirliklari sürdürdüklerini belirtti.

Bu yil içinde ikinci güç ünitesinin iç koruma kabugunun ikinci katmaninin kuruldugunu ve gelecek yil da reaktör basinç kabinin kurulumunun yapilacagini aktaran Sezemin, santralin 3. güç ünitesinde de insaat çalismalarinin sürdügünü söyledi.

Sezemin, 4. güç ünitesinde Nükleer Düzenleme Kurumu tarafindan verilen sinirli çalisma izni kapsaminda insaat hazirliklarini sürdürdüklerini belirterek, söyle devam etti:

"Genel santral tesisleri ve binalari insaatinda da çalismalarimiz aktif olarak devam ediyor. Birinci güç ünitesinin devreye alinmasi için 560 binanin yapilmasi ve devreye alinmasi gerekiyor. Essiz olan deniz ve kiyi hidroteknik yapilarimizin insaati çok aktif ve hizli bir sekilde yürütülüyor. Santralin sogutmasinda kullanilacak deniz suyu, ne radyolojik ne fiziksel ne de kimyasal bir etkiye maruz kalmadan ayni sekilde denize desarj edilecek. Gerçekten essiz bir mühendislik çözümü olan bir hava baloncuk sistemi de baliklari koruyacak. Hem baliklarin su alma tesislerine girmesine engel olacak hem de deniz suyunu oksijenle zenginlestirecek."

- "Insaat çalismalari bir gün bile durdurulmadi"

Kovid-19 basladiginda Akkuyu NGS sahasinda koronavirüs ile mücadele operasyon merkezi kurduklarini belirten Sezemin, "Sahada yapilan bütün çalismalar, takvime uygun olarak yürütülüyor. Aldigimiz pandemi önlemleri sayesinde insaat çalismalarina ara vermeden devam etmeyi basardik." ifadesini kullandi.

Sezemin, aktif olarak çalisan bu merkez tarafindan, insanlarin enfeksiyona maruz kalmamalari ve virüs bulasmamasi için bütün gerekli önlemlerin alindigini vurgulayarak, "Akkuyu NGS sahasinda erisimimiz olan bütün asi türleriyle çalisanlarimizin asilama sürecini yürütüyoruz ve su an itibariyla Akkuyu NGS sahasinda çalisan uzmanlarda asi olma orani yüzde 80'den fazla." dedi.

Santral sahasindaki sirketlerin çogunun malzeme, ekipman ve hizmet tedarikçileri olan Türk sirketler oldugunu aktaran Sezemin, bazi Türk sirketlerinin ilgili sertifikalari aldiktan sonra santral için önemli olan "4. güvenlik sinifi" ekipmanlari da tedarik edebileceklerini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile