Kale Grubu ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) iş birliğiyle Çanakkale’nin 'akıllı şehir' vizyonuna katkı vermek amacıyla 'Aklım Fikrim Çanakkale' sloganıyla hazırlanan projenin tanıtımı yapıldı.
İlk yatırımlarının temelini Çanakkale’nin Çan ilçesinde atan ve bu yıl 60. yılını kutlayan Kale Grubu ve TBV işbirliğiyle hazırlanan projenin saha ve raporlama çalışmalarını Novusens İnovasyon ve Girişimcilik Enstitüsü gerçekleştirdi.
İstanbul-İzmir aksında kalan ve adına 'Altın çember' denilen bölgenin kalbindeki Çanakkale’nin 'akıllı şehir' olma yolunda atması gereken adımları tüm yerel paydaşlarla belirlemeyi ve ortaya bir yol haritası çıkarmayı amaçlayan projenin raporu ve sonrası için oluşturulacak yol haritası kentteki bir otelde düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.
Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Zeynep Bodur Okyay, yaptığı konuşmada, bu yıl 60. kuruluş yıl dönümünü kutlayan grubun, bu projeye, kente karşı bitmeyen bir sorumluluk duygusuyla öncülük ettiğini söyledi.
Okyay, öncelikli hedeflerinin farklı disiplinlerden gelen kişilerin ve kurumların aynı masa etrafında toplanmasını ve bir sinerji içinde ortaklaşa çalışmasını sağlamak olduğunu ifade etti. Orta vadede farklı etkinlikleri ve odak alanlarına sahip akıllı şehir vizyonuna sahip şirketleri de buraya çekmenin hedefleri arasında bulunduğunu aktaran Okyay, şöyle konuştu:
'Yapılan Osmangazi Köprüsü ve Çanakkale Köprüsü ile İstanbul ve İzmir aksında açılan yeni büyüme koridoru Çanakkale'yi belki de daha ulaşılabilir hale getirecek. Bu dönüşüm şehrin gelişmesini sağlarken bunun yaşam kalitesini yükseltecek bir ortak akılla ve iyi yönetişim ilkeleri çerçevesinde gerçekleşmesini son derece kritik, önemli ve değerli buluyoruz. İstanbul’da yaşam son derece zor. Böyle sancılı şehirlere dönüşmek yerine akıllı politikalarla, teknolojiyi ve ulaşılabilirliği iyi kullanıp, gelişen bir Çanakkale yaratma hepimizin arzusu. Bunu başarabilirsek, Çanakkale bir cazibe merkezine dönüşür. Hayal ettiğimiz gibi tüm dünyanın odağındaki bir barış şehri haline de gelebilir. Bu nedenle Çanakkale'nin akıllı şehir vizyonuna katkı vermeyi önemsiyoruz.'
- 'Çanakkale'yi akıllı şehre dönüştürme projesini başlatmak için buradayız'
TBV Başkanı Faruk Eczacıbaşı ise Çanakkale Boğazı'nın uluslararası deniz ulaşımına açık bir barış yolu olduğunu belirtti.
Rumeli'yi Anadolu'ya bağlayacak büyük bir köprünün yapılmasıyla, Avrupa ile Asya'nın karayolunda bir kez daha bağlanacağını anlatan Eczacıbaşı, 'Bu köprünün getireceği açılımlar, turizmden tarıma büyük yatırımlara da fırsat verecek. Ancak Çanakkale'nin halen bakir ve mükemmel doğasının ve tarımının korunmasının sürdürülmesi esas olmalıdır. Biz bugün bu kadar tarihi stratejik önemi olan bu müstesna şehrin ülkemize örnek olacak akıllı bir şehre dönüştürme projesini başlatmak üzere buradayız. Neden Çanakkale'nin akıllı bir şehre dönüşmesi gerekiyor? Tabii ki ekonomik ve sosyal nedenlerden.' diye konuştu.
Çanakkale Valisi Orhan Tavlı da 'Kentin gelecek 10 yıl içinde nüfus, sanayileşme, gelişme ve büyümü trendlerini akıllı teknolojiler ile yön vermenin ve yönetmenin mümkün olduğuna inanıyorum.' değerlendirmesinde bulundu.
Novusens İnovasyon ve Girişimcilik Enstitüsü kurucusu Berrin Benli de projenin, Çanakkale'nin akıllı şehre dönüşüm yolculuğunun ilk aşaması olduğunu bildirdi. Proje ekibi olarak bu uzun dönüşüm yolculuğunda ilk kıvılcımı çakmanın heyecanını yaşadıklarını dile getiren Benli, şunları kaydetti:
'Akıllı şehre dönüşüm sürecini izlemesi bakımından, kendi ölçeğindeki pek çok kentimize örnek olmasını arzu ediyoruz. Akıllı şehir uygulamalarında başarının en büyük anahtarı iş birliği yapabilmekte gizli. Çanakkale'mizde gerek kurumlar gerekse vatandaşlar arasında bu iş birliğini ve uyumu yaşamanın mutluluğu içindeyiz. El ele vererek bu dönüşüm yolculuğunda pek çok ilke imza atarak Çanakkale'nin sadece ülkemizde değil, küresel ölçekte de rol model olmasını arzu ediyoruz.'
'Aklım Fikrim Çanakkale' Projesi
Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi Okyay: 'İstanbul’da yaşam son derece zor. Böyle sancılı şehirlere dönüşmek yerine akıllı politikalarla, teknolojiyi ve ulaşılabilirliği iyi kullanıp, gelişen bir Çanakkale yaratma hepimizin arzusu. Bunu başarabilirsek, Çanakkale bir cazibe merkezine dönüşür'