AKMIB, Akdeniz'in Ihracat Lideri

AKMIB, Akdeniz'in Ihracat Lideri

Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi (AKMIB) Yönetim Kurulu Baskani Saadettin Çagan, 2022 yilinda bir önceki yila kiyasla yüzde 40 oraninda artis saglayarak 6,78 milyar dolarlik ihracat gerçeklestirdiklerini açikladi.

AKMIB’in 2022 yilinda da Akdeniz’in ihracat lideri oldugunu vurgulayan Baskan Saadettin Çagan, en yüksek ihracat degerlerine Hollanda, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Ispanya pazarlarinda ulasirken Togo, Norveç, Gana, Jamaika ve Arjantin pazarlarinda 75 kati asan oranlarda ihracat rekorlari kirdiklarini belirtti.



"Finansmana erisim ve enerjide fiyat indirimlerinin devamini bekliyoruz"

Petrokimya ürünleri basta olmak üzere plastik, boya, kauçuk, temizlik ürünleri, kozmetik, ilaç, gübre, organik ve anorganik kimyasallar, medikal ürünler ile genis bir alt sektör yelpazesine sahip olan kimya sektörünün, sanayi ve tarimsal üretimin lokomotifi oldugunu kaydeden AKMIB Baskani Saadettin Çagan, “Kimya sektörü 16 alt sektörüyle birlikte, 27 farkli alt sektörü besleyen ana sektör konumunda. Gelismis ülkelerin tümünde kimya sektörünün en önemli sektörler arasinda oldugunu görüyoruz. Sektörümüz, 2022 yilinda bir önceki yila göre yüzde 31,9 oraninda artisla 33,5 milyar dolarlik ihracata imza atti. Basarilarimizi devam ettirmemiz için özellikle enerji maliyetlerindeki artisin önüne geçilmesi gerekiyor. IGE A.S.’nin devreye girmesi ile finansmana ulasim noktasinda kismi bir rahatlama saglandi. Ancak 2023 yilinda finansman ihtiyacinin daha da artacagini öngörüyoruz. Kolay ulasilabilir, uygun maliyetli finansman ve nakit akisinin saglanmasi ve öngörülebilir bir ortamin olusturulmasi rekabet gücümüzü artiracaktir.” dedi.

Döviz kurlarindaki dalgalanmalar, enerji maliyetlerindeki artislar, emtia fiyatlarindaki keskin hareketler ve Rusya ile Ukrayna arasindaki savasin etkilerinin devam ettigi süreçte küresel ekonomideki degisimlerin kimya sektörünü dogrudan etkiledigini ifade eden Baskan Çagan, yeni yila girerken sanayide kullanilan elektrige yüzde 16 oraninda, yine sanayide kullanilan dogalgaza yüzde 13,10 ila yüzde 25,11 arasindaki indirim kararinin ihracatçi firmalarin moral ve motivasyonunu artirdigini dile getirdi. Baskan Çagan, Türk kimya sektörünün uluslararasi arenada rekabet gücünü koruyabilmesi ve pazar çesitliligini artirabilmesi için enerji fiyatlarindaki indirimlerin devamini beklediklerini belirtti.



"Uzak pazarlarin kilidini açiyoruz"

AKMIB’in 2022 yili ihracatini ürün gruplarina göre degerlendiren Baskan Çagan, bölge ihracatinin yüzde 82’sinin üç ürün grubunda kümelendigini bildirdi. Baskan Çagan, “2022 yilinda 9 milyon 918 bin ton ürünü uluslararasi pazarlarda degerlendiren Birligimizin ihracatini mineral yakitlar ve mineral yaglar, plastikler ve mamulleri ile anorganik kimyasallar sirtladi. Mineral yakitlar ve mineral yaglarda yüzde 49 artisla 4,22 milyar dolar, plastikler ve mamullerinde yüzde 51 artisla 904,7 milyon dolar, anorganik kimyasallarda yüzde 46 artisla 407,2 milyon dolarlik ihracat degerine ulastik” diye konustu.

AKMIB’in 2022 yilinda Amerika kitasinda Arjantin, Venezuela ve Jamaika’da, Uzak Dogu’da Singapur’da ihracat hacminde önemli artislar sagladigini duyuran Baskan Çagan, sunlari söyledi:

“2022 yilinda en fazla ihracat yaptigimiz ülkeleri degerlendirdigimizde lider pazarlarimiz Hollanda, Güney Afrika ve Ispanya oldu. Birinci siradaki Hollanda’ya yüzde 50 artisla 1,12 milyar dolarlik ihracat gerçeklestirdik. Bu ülkeyi yüzde 420 artis ve 1,02 milyar dolar deger ile Güney Afrika Cumhuriyeti ikinci sirada, yüzde 94 artis ve 411,4 milyon dolar deger ile Ispanya üçüncü sirada takip etti. Ihracat hacminde en yüksek oranlari elde ettigimiz ülkeleri inceledigimizde Togo, Norveç, Gana, Jamaika ve Arjantin öne çikti. Togo’ya yüzde 7 bin 581 artisla 59,8 milyon dolarlik, Norveç’e yüzde bin 441 artisla 16,8 milyon dolarlik, Gana’ya yüzde bin 56 artisla 25,1 milyon dolarlik, Jamaika’ya yüzde 850 artisla 15,6 milyon dolarlik, Arjantin’e yüzde 588,7 artisla 67,4 milyon dolarlik ihracat yaptik. Singapur’da yüzde 230 artisla 210,1 milyon dolarlik Venezuela’da yüzde 401 artisla 9,1 milyon dolarlik ihracat degerlerine ulastik. Önemli ihracat artisi sagladigimiz diger ülkeler Fransa, Fas, Isveç, Gana ve Norveç oldu.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile