Erdoğan: Liste tek kişinin iradesiyle şekillenmedi

Erdoğan: Liste tek kişinin iradesiyle şekillenmedi

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 12 Haziran 2011 genel seçimi milletvekili adaylarıyla ilgili olarak, ''Listemiz asla ve asla bir tek kişinin iradesiyle şekillenmiş bir liste değildir'' dedi.

Erdoğan, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, aday listelerinin partiler, adaylar ve demokrasi için hayırlı olmasını diledi.

Aday listelerinin hazırlanmasıyla ilgili partilerin ilgili kurullarının çok hassas çalışma ortaya koyduğunu ifade eden Erdoğan, ''Burada özellikle şunu vurgulamak istiyorum; listemiz asla ve asla bir tek kişinin iradesiyle şekillenmiş bir liste değildir. Bir haftalık çalışmamız, bir üst kurul çalışmasıydı. Ancak bu işin ta tabandan itibaren temayül yoklamalarıyla, teşkilatımızın en ücra köşesine kadar hepsinin iradesini kapsayan bir çalışma yapıldı'' diye konuştu.

Çalışmanın daha sonra alt komisyonlara geldiğini anlatan Erdoğan, alt komisyonların 12 genel başkan yardımcısının riyasetinde Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyeleri, grup başkanvekilleri, milletvekillerinin bir kısmı ve hatta il başkanlarının katılımıyla bu çalışmayı yürüttüklerini söyledi.

Erdoğan, hafta içinde ''bir tek kişinin yaptığı çalışmayla mı bu çalışma yürütüldüğü'' gibi yaklaşımların olduğunu duyduklarını ve bu haberlerin hiçbirinin gerçeği yansıtmadığını vurguladı. Bu haberlerin, AK Parti listesinin hazırlanış sürecine ve bu süreçte görev alanlara yapılmış çok açık bir haksızlık olduğunu belirten Erdoğan, ülkenin dört bir yanında süreci başarıyla yürütenlere, demokratik iradesini katarak destek veren teşkilat birimlerine teşekkür etti.

Başbakan Erdoğan şunları söyledi;

Listemiz asla bir kişinin iradesi ile şekillenmemiştir. Bir haftalık çalışmamız bir üst kurul çalışmasıydı ancak bu işin tabandan itibaren temaül yoklamalarıyla teşkilatımızın en ucra köşesine kadar hepsinin iradesini kapsayan bir çalışma yapıldı.

Kurullarımız ile beraber bu çalışmayı yürüttük ve bu tür haftaiçinde acaba burada yine bir tek kişinin yaptığı çalışmaylamı bu yürütüldü gibi bazı yaklaşımların olduğunu duyduk bunlar gerçeği yansıtan haberler değildir. AK Parti listesinin hazırlanış sürecine ve bu süreçte çalışma yapan arkadaşlarımıza bu haksızlıktır. Bu süreci yürüten arkadaşlarıma ve destek veren teşkilatımın tüm birimlerine özellikle teşekkür ediyorum ve tüm eksiklerine rağmen inanıyorum ki diğer siyasi partilerle mukayese edilemeyecek bir demokratik olgunluk içinde bugüne vardık.

Bu çalışmalarla biz üst kurulda attığımız adımlar ve bu adımları atarkende sadece üst kurula gelen isimler değil, yani üst kurula 550 çarpı iki 1100 isim bunlar artı milletvekillerimiz tek tek değerlendirmeden geçti. Tatmin olmadığımız zamanlar geri çalışmalarada döndük. Karşımızda dev bir ekran bu ekranda bütün aday adaylarını tekrar gündeme getirdik tekrar onların cv lerine baktık yeri geldi il başkanlarımıza döndük veya referanslara dönerek bilgiler aldık. Gerek alt gerek ara komisyonlar aday adaylarıyla bu arada mülakatlar gerçekleştirdi. Ara komisyon, 12 genel başkan yardımcımdan sonra 6 komisyondan oluştu yine bunlarda genel başkan yardımcılarımız ve yanlarında yine genel başkan yardımcısı arkadaşlarımızdan oluşan komisyonlardı onlar bu çalışmaları yürüttüler.

Benim başkanlığım çalışmasında 4 genel başkan yardımcım vardı teşkilat başkanım, genel sekreterim ve hukuki sorumlu genel başkan yardımcım yine bunun yanında parlamento çalışmalarını en yakından bilen Grup Başkanvekilim olduğu için 3 tanede Grup Başkanvekili arkadaşlarımızı kattım. Onuda onlardan dinleme fırsatını bulduk bir diğer tarafta bayan adayları tanıyabilmek ve bayanlarda nasıl başarılı oluruz bunu anlayabilmek için kadın kolları başkanımı bu sürecin içine kattık. Genç bir ekibin oluşması bakımından gençlik kolları başkanımda bu çalışmanın içine katıldı. Grup Başkanvekili arkadaşlarımda benimle bu çalışmada beraber oldular, gençlik ve kadın kolları başkanlarım da benimle beraber oldular. Bu çalışmaları yine başından beri takip eden Mustafa Ataş bey bu çalışmada başından beri benimle oldu.

Bu tür kalburlardan geçire geçire işi bu noktaya getirdik ve en az hata payı ile neticeye varalım istedik çünkü hedefimizi büyük koyduk çıraklık, kalfalık dedik ve ustalık dönemine geldik. Biz bu listeyle sadece partimizi Mecliste temsil edecek kişileri belli etmedik memlekete hizmet edecek yeni bir kadroyuda oluşturuyoruz. 12 Haziran seçimlerinin tarihi olduğu bilinci ile davranıyoruz. Seçimler ülkemizin geleceği açısından kritik önem arz ediyor, 3 Kasım 22 Temmuz arası AK Parti için çıraklık dönemiydi bu dönemi kalfalık dönemi olarak gördük 12 Haziran itibari ile de inşallah ustalık dönemini başlatıyoruz. 8 Yılı aşkın süredir ülkemize 79 yılda bir çok alanda yapılanların bir çok fazlasını kazandırdık.

Rekorlara imza attık, 12 Hazirandan itibaren bir yandan başlattığımız reformları tamamlarken yeni reform ve yatırımlarla 2023 hedeflerine ulaşmayı sağlayacağız. Türkiye'nin dünyanın gelişmiş ilk 10 arasında yer alması için çok daha güçlü ve azimli bir şekilde yeni bir sürecin kapılarını aralıyoruz. AK Parti iktidarı olarak hedefimiz sadece birinci parti olarak çıkmak değil, daha büyük ve daha donanımlı bir meclis grubuna sahip olabilmektir. Ekonomik büyümenin sürmesi, demokratikleşmenin kök salması, başlattığımız yatırım hamlesinin ve dev projelerin hayata geçmesi güven ve istikrarın devamını gerektiriyor. Seçim sonrasında yeni Türkiye'nin inşaa edilmesi için kılı kırk yaran bir hassasiyet lazım.

Birlik siyaseti olarak adlandırdığımız bu tarzımız hiç bir kesimi dışarda bırakmayan bir anlayışa dayanmaktadır. Milletvekili adaylarımızı belirlerken bu hassasiyeti ön planda tuttuk. Afyonkarahisar'dan yola çıkarken bölücülük olmayacak hiç bir şekilde dedik, bölmeye bölücülüğe karşıyız. Bunları biz çizgimiz olarak belirledik şuan hamdolsun biz bu noktada asla taviz vermedik ve hizmetimizi bu anlamda yürüttük. 74 Milyon vatandaşımızı aynı samimiyetle kucaklayan bir siyaset anlayışını koyduysak milletvekili adaylarımızı belirlerkende buna göre belirledik.

GEÇEN DÖNEM OLMAYANLAR BU DÖNEM LİSTEDE


AK Parti'de meshep, meşrep ayrımı görmeyeceksiniz, AK Parti'de sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını kucaklayan bir anlayışı göreceksiniz. Hanım kardeşlerimizin siyasette ki katılımını arttırmaya önem verdik, parlamentoya taşımada bu konuya önem verdik. Yerel parlementolarda da bunu gerçekleştirdik ve artış sürekli devam ediyor. Şuanda yüzde 9'lara çıktı hanım kardeşlerimizin temsilliği. Kadınlarımıza pozitif ayrımcılık yaptık listemizde şuan bizim 78 kadın aday bulunuyor. Bu yüzde 14,18'e tekabül ediyor, gençlerimizin siyasete katılımı için bugüne kadar gösterdiğimiz hassasiyeti göstermeye devam ettik. 30-35 Yaşında 51, 35-45 yaş arasında da 200 adayımız var. Engelli aday sayımız 11, adaylarımızın 514'ü doktora, lisans üstü ve lisans eğitimi almış arkadaşlarımız. Bunun yanında 30 tanesi ortaöğretim mezunudur, AK Parti siyasette değişimin öncüsü olan bir harekettir bu yüzden listelerimizin oluşumuna da değişim ruhunu yansıtmaya çalıştık. AK Parti'de milletvekili listesinde bulunmamak yada yer bulamamak siyaseten silinmek tasviye edilmek anlamına asla gelmez.

AK Parti büyük bir harekettir. Biz büyük bir aileyiz, siyaset yapmanın sadece Milletvekili olmaktan geçmediğni bilmekteyiz. O arkadaşlar bu ailenin farklı kademelerinde hizmet etmeye devam edeceklerdir. Bunu büyük bir hareket olarak görüyorsak 74 milyon vatan milletine hizmet olarak, sevdalı olarak görüyorsak bunu böyle görmek zorundayız. tüzüğümüz gereği 3 dönem vekillik yapanların 1 dönem ara vermesi gerekiyor. Önümüzdeki dönem bir çok bu şekilde olan arkadaşlarımız bu tüzük engeline takılarak zaten onlar ayrıca ara vereceklerdir. Bugünkü listeyi oluştururken sadece bu seçimleri değil sonraki seçimleri de düşünerek daha uzun bir planlama içinde olduk. Listede yer almayan arkadaşlarımızın bu hassasiyetleri anlayacaklarına inanıyorum.

AK Parti'de senlik benlik kavgası yapanlar gereken yerlere gitmişlerdir zaten. 23. Yasama döneminde Meclis grubumuzun büyük bir fedakarlıklarla gröevini en iyi şekilde yerine getirdiğine inanıyorum. Önemli adımları, tarihi adımları birlikte attık. Milletvekili arkadaşlarımızla bundan sonra da birlikte yol yürüme kararlılığı içerisindeyiz. Siyasetin uzun soluklu bir yol olduğunun ve bunun bir göstergesi olarak da geçen dönem listelerde yer bulamayan arkadaşlarımızın bir kısmının şimdi bu dönem tekrar listeye girdiğini özellikle hatırlatmak isterim. Bu arkadaşlarımın çalışmalarını sürdürmeleri gelecek dönemler için çok önemlidir.

6 Bine yakın aday adaylığından başlayan bu çalışmalar partimize yönelik teveccüh bizi çok çok mutlu etmiştir. Adayları seçerken inanın çok zorlandığımızı belirtmek istiyorum. Bu saatlere kadar normalde 16-17-18 saat çalışma yaparak bunu sürdürdük.

Tüm bu arkadaşlarım gerek listelerde yer alamayan, gerek milletvekili arkadaşlarım. Hep birlikte yarından itibaren ya allah bismillah deyip 12 Haziran için çalışmalara başlamaları katılmaları işte asıl sınav budur. Yoksa bir dahaki seçimlerde hadi müracaatlarımızı yapalım bu tabi siyaseti anlamak değildir. AK Parti siyasete yeni bir anlayışı da hakim kılmıştır. İkbal makam koltuk hırsı AK Parti'nin siyaset anlayışı ile asla örtüşmez. Bizim için önemli olan hizmet üretmektir. Bunun zemini sadece parlamento değildir. Bunun zemini sadece makamlar rütbeler değildir. Millete hizmet bir sevda işidir, dava işidir bir fedakarlıktır. Son grup toplantımızda daifade ettiğim gibi hizmet hiçbir karşılık beklemeden yapılan kutsal bir görevdir. Tüm kadrolarımız 8,5 yıl boyunca bu hissiyatla çalışmıştır. AK Parti'nin teveccüh görmesinin sebebi de budur. Bu anlayışla yolumuzda yürümeye devam edeceğiz. Tüm milletvekili arkadaşlarımızın bu hissiyat içerisinde olacaklarına gönülden inanıyorum. Sizler aracılığı ile bizleri ekranları başında izleyen tüm halkıma birşeyi hatırlatmak istiyorum. Bilesiniz ki AK Parti'nin bu kadroları millete hizmet yolunda halka hizmet hakka hizmettir anlayışı ile bu yolculuğunu devam ettirecektir. Bu ülkeyi muassır medeniyetlerin üzerine çıkarmak bizim en büyük aşkımızdır. doğusu, batısı kuzeyi güneyi ile. 780 bin m2 vatan toprağı ile birliğimizin doruk noktasına ulaştırılması özlemmimiz o kardeşlik duygusudur onu yakalayabilmektir. Hep bunun gayreti içerisinde olduk. Bir kez daha hazırladığımız listenin ülkemize milletimize demokrasimize hayırlı olmasını diliyorum: Bu çalışmalarda emeği geçen tüm kardeşlerime özellikle teşekkür ediyorum. Bu arada aday adayı olmak isteyen tüm yol arkadaşlarıma ayrıca teşekkür ediyorum. Önümüzde tam iki ay var. Bu iki ay içerisinde inşallah 15 veya 16 gibi şuan çalışmalarımız sürüyor seçim beyannamesini açıklayacağız. Yine Genel Merkezi'mizde geniş bir basın toplantısı ile açıklayacağız. 18'inde Ankara Arena'da adaylarımızı tek tek tanıtacağız. Böylece Anadolu'nun Trakyanon yollarına düşeceğiz, seçim kampanyamızıda böylece başlatacağız.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile