Akpm‘den ‘Seçme Yaşı 16‘ Ya Düşürülsün‘ Çağrısı

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi‘nin Yaz Dönemi Genel Kurulu bugün gerçekleştirilen görüşmelerin ardından sona erdi. AKPM Genel Kurulu’nda siyasi denetim ve denetim sonrası (post-monitoring) süreçte bulunan ülkeler hakkında rapor görüşüldü.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi‘nin Yaz Dönemi Genel Kurulu bugün gerçekleştirilen görüşmelerin ardından sona erdi. AKPM Genel Kurulu’nda siyasi denetim ve denetim sonrası (post-monitoring) süreçte bulunan ülkeler hakkında rapor görüşüldü.



İsviçreli Parlementer Dick Marty tarafından hazırlanan ve Genel Kurul’da gerçekleştirilen görüşmenin ardından kabul edilen raporda, siyasi denetim ve denetim sonrası süreçte (post-monitoring) bulunan ülkelerin AKPM’ye karşı yerine getirmesi gereken yükümlülükler hakkında değerlendirmelere yer veriliyor.



AKPM üyesi 47 ülkeden Arnavutluk, Ermenistan, Bosna Hersek, Moldova, Karadağ, Rusya, Sırbistan ve Ukrayna halen siyasi denetim sürecine dahil olan ülkeler grubunda yer alırken, Bulgaristan, Monako ve Makedonya ve Türkiye denetim sonrası süreçte (post-monitoring) bulunuyor.



OY KULLANMA YAŞI 16‘YA DÜŞÜRÜLSÜN

Son gün oturumlarında oy kullanma yaşının 16’ya düşürülmesi ile ilgili rapor görüşüldü. AKPM üyesi 47 ülkenin büyük çoğunluğunda oy kullanma yaşının 18 olduğu belirtilen raporda, 2007 yılında yapılan değişiklik ile Avusturya’da oy kullanma yaşının 16’ya düşürülmüş olduğu belirtildi.



AKPM Sırp delegasyonu üyesi Miloš Aligrudic tarafından hazırlanan raporda; oy kullanma yaşının 16’ya düşürülmesi ile birlikte genç insanların politik süreçlere daha fazla dahil olacağı ifade edilirken, siyasi temsil ve demokrasinin gelişmesine oy kullanma yaşının düşürülmesinin olumlu katkıları olacağının altı çizildi.



KADIN KOTASI

AKPM Genel Kurulu’nun dün gerçekleşen oturumlarında kamu ve özel sektörde kadın kotası uygulanmasını hakkında rapor görüşüldü. Fransız Parlamenter Gisèle Gautier tarafından hazırlanan ve AKPM Genel Kurulu’nda kabul edilen rapora ilişkin kararda, AKPM üyesi ülkelerin kamu kurumları ve büyük ölçekli özel şirketlerde kadınların karar alıcı mevkilerde temsilinin sağlanması için %40 kadın kotası uygulanması tavsiye edildi. AKPM üyesi ülkelerin özel hayat ve çalışma hayatında dengenin sağlanması için ilerici önlemler alması tavsiye edilen kararda, özellikle ebeveynlerin izni ile ilgili olarak kadın ve erkeklerin aile hayatına dengeli bir şekilde katılımının göz önünde bulundurulması gerektiği vurgulandı.



AKPM tarafından alınan kararda ayrıca kadın ve erkeklere cinsiyet farklıklarından kaynaklanan rollerin değişmesi için üye ülkelerin köklü değişiklikler yapmasının teşvik edilmesi gerektiğinin de altı çizildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile