Akrilik Elyafin Dönüsüm Süreci Aksa Deneyim Alani'nda (ADA) Ziyaretçilere Sunuldu

Akrilik Elyafin Dönüsüm Süreci Aksa Deneyim Alani'nda (ADA) Ziyaretçilere Sunuldu

Aksa Akrilik sürdürülebilirlik projeleri dogrultusunda akrilik elyafin dönüsüm yolculugunu Aksa Deneyim Alani (ADA) projesi ile interaktif bir platformda ziyaretçileriyle bulusturdu. Aksa deneyim alaninda tekstil sektörünün önemli hammaddesi olan akrilik elyafin üretim süreci, evrimi ve farkli sektörlerdeki kullanim alanlari gözler önüne seriliyor.

5 kitada, 50’den fazla ülkede 300’e yakin müsterisi bulunan akrilik elyaf üreticisi Aksa Akrilik sürdürülebilirlik projelerini gerçeklestirmeye devam ediyor. Akriligin dönüsümünü interaktif bir platformda ziyaretçilerin deneyimlemesine açan Aksa Akrilik, katilimcilari tasarim sanat ve endüstrilerde devrim olusturan bir malzemenin essiz yolculuguna çikariyor. Yalova’daki fabrikasinda 570 metrekareye yayilan Aksa Deneyim Alani 22 farkli istasyondan olusuyor, akrilik elyafin kullanim alanlarini ve özelliklerini birbirinden sasirtici ve etkileyici deneyimlerle sunuyor.

Tekstil sektörüne yeni bir bakis açisi ve vizyon getirme potansiyeli olan projede, akrilik elyafin moda, otomotiv, mobilya, saglik ve daha birçok endüstride nasil kullanildigini anlatan interaktif sergiler yenilikçi imgelerle iç içe geçiyor.

Tüm duyulara hitap eden deneyim alani

Sürdürülebilirlik ilkeleri dogrultusunda tasarladigi rekabetçi, yenilikçi, insan sagligi ve çevre açisindan güvenli ürünlerin, sektörde devam eden basarilarinin temelini olusturdugunu söyleyen Aksa Akrilik Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Cengiz Tas “ Interaktif bir platform olan ADA, ziyaretçilerine halidan dösemelige, süveterden çoraba, iplikten el örgüsüne, kadifeden battaniyeye kadar tekstil sektörünün en önemli hammaddesi olan akrilik elyafin üretim sürecini, evrimini ve kesfedilmemis potansiyelini kapsayan bir yolculuk vadediyor. ADA bir müze, galeri veya fabrika gibi gezeceginiz bir alanin ötesinde yenilikçilik, islevsellik ve estetigi kusursuz bir sekilde birlestiren ve tüm duyulara hitap eden bir deneyim alani olarak tasarlandi” dedi.

‘’Akrilik Elyafi anlatmanin en yalin hali, ADA’’

Aksa ADA projesinin çok temel bir ihtiyaçtan, akrilik elyafi daha iyi anlatma arayisindan dogdugunu aktaran Genel Müdür Cengiz Tas “Insan, dokundugu, gördügü seyleri daha hizli ve kolay algiliyor. Bu gerçekten hareketle, akrilik elyafi en kolay nasil anlatiriz diye düsünmeye basladigimizda sonuç bizi bu projeye götürdü. ‘Aksa Deneyim Alani’ terimi bize ilham kaynagi oldu. Hedef aslinda algilanmasi zor olan sanayi terminolojisini, daha kolay yöntemlerle etkileyici bir sekilde ifade etmekti” dedi.

ADA ile Akrilik Elyaf dünyasinin tüm yolculuguna taniklik ediliyor

ADA’nin ilk noktasi olan Tünel’de Aksa Akrilik çalisanlarinin sirket degerleri ve akrilik üzerine deneyimleri aktariliyor. Tünelde bulunan sloganlar 1500’e yakin çalisanin katilimiyla ortaya çikan ve Aksa’nin kendilerine ne ifade ettigini anlatan fikirlerden süzülerek olustu.

Sonrasinda ise, üretim asamasindan, son kullaniciya, hatta geri dönüsüme ve çevreye etkilere kadar akrilik elyafin dünya üzerindeki tüm yolculuguna taniklik ediliyor. Günlük hayatta kullanilan ürünlerin içerigindeki akrilik elyaf oranlarindan, farkli üretim teknikleri ile birbirinden farkli doku ve kalinlikta kumaslara, özgün tasarimlarla moda dünyasina seslenen koleksiyondan, spor tekstilinde sunulan üstün konfor ve performansin deneyimlenebildigi alanlara kadar birbirinden renkli ve sasirtici duraklar ziyaret ediliyor.

Karliligini artirdi

Sirket yetkililerinden alinan bilgilere göre Aksa Akrilik, 2021’de 1,7 milyar TL olan Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kâri (FAVÖK), 2022’de yüzde 130 artisla 3,9 milyar TL’ye ulasti ve karliligini artirdi.

Kapasite kullanim oranini yüzde 94 gibi sektörün bir hayli üzerinde tamamlandigi yilda, ciro da bir önceki döneme kiyasla iki katindan fazla artis göstererek 17,5 milyar TL’ye ulasti. Diger taraftan, her yil büyümekte olan piyasa degeri 2022’de 29,8 milyar TL’ye mertebesine çikarak Borsa Istanbul’un en degerli sirketleri arasindaki yerini korudu.

Geçtigimiz yil yapilan yatirimlar ve projeler hakkinda da bilgi veren sirket yetkilileri, Aksafil yatiriminin Türk ve Japon mühendislerin 3 yillik yogun çalismalarinin ardindan faaliyete geçtigini belirtti.

Proje kapsaminda ilk kez air jet iplik egirme teknolojisi ile high bulk dedigimiz hacimli akrilik iplik üretildi. Aksafil ile lideri oldugumuz düz örme sektörü ve hacimli iplige yeni bir is modeli ve heyecan getirdik. Ikinci fazi bu sene devreye alinan tesisin kurulu kapasitesi yillik 6.6 bin ton olarak belirlenmistir.

Teknik iplik tesisi yatirimi ise 45 milyon ABD Dolari bütçe ile devam ediyor. Söz konusu tesisin 2024 yilinin sonundan itibaren kademeli olarak devreye alinmasi ve yillik 7 bin ton kapasiteye ulasmasi planlandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile