Aksaray'da Gelinlere Altın Yerine Yemek Kitabı Verilecek

Aksaray'da Gelinlere Altın Yerine Yemek Kitabı Verilecek

Aksaray’ın unutulmaya yüz tutmuş yöresel yemekleri 5 yıllık bir alan taraması sonucu, ‘Aksaray Mutfak Kültürü ve Yöresel Yemekleri’ adı altında kitaplaştırıldı. Aksaray İl Kültür Müdürü Mustafa Doğan, gelinlere altın takmak yerine, Aksaray Yöresel Yemek Kitabı’ndan vereceklerini söyledi.

Aksaray Valiliği ve Aksaray Belediyesi tarafından ortaklaşa organize edilen ve Turizm Haftası kapsamından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Aksaray Yöresel Ev Yemekleri ve Tatlıları” yarışmasının ödülleri sahiplerini buldu. Etkinlik sırasında ‘Aksaray Mutfak Kültürü ve Yöresel Yemekleri’ kitabı da tanıtıldı. Aksaray’da yöresel yemek kültürünü oluşturmak ve kaybolmaya yüz tutmuş lezzetleri ortaya çıkarmak amacıyla düzenlenen yarışmaya Aksaray’ın 7 ayrı ilçesinden toplam 45 yarışmacı katıldı.

Kültür evinde gerçekleşen etkinlikte Aksaray Valisi Aykut Pekmez, Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, İl Kültür Müdürü Mustafa Doğan ve diğer yetkililer yer aldı.

Tavuk dolması birinci oldu

Yöresel yemek kategorisinde, Hatice Dilek ‘Tavuk Dolması’ ile birinci, Ulviye Taneri ‘Çömlek Kebabı’ ile ikinci, Neziha Kara ‘Noğay Göbetesi’ ile üçüncü oldu. Yöresel tatlı kategorisinde, Neslihan Talay ‘Sarığı Burma’ tatlısı ile birinci, Fatma Bora ‘Pekmezli Bal Kabaklı Kurabiye’ ile ikinci, Melek Meltem Turga ‘Kalbura Bastı’ ile üçüncü oldu. Dereceye giren yarışmacılara ödülleri, Vali Aykut Pekmez ve Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı verdi.

300 yemek var

Yarışma sırasında ayrıca, Aksaray’ın 300’e yakın yemeğinin yer aldığı ‘Aksaray Mutfak Kültürü ve Yöresel Yemekleri’ kitabı ilk kez tanıtıldı. Mustafa Doğan, yiyecek içecek sektörü profesyonelleri yönelik olarak hazırlanan yemek kitabının 5 yıllık bir alan taramasının sonucu ortaya çıktığını söyledi.

Kitabın, bilinen yemek kitaplarının aksine, yemekleri yapan kadınların bu yemeklerle olan hikayelerini de içerdiğini anlatan Doğan, "Henüz Aksaray’ın yemeklerinin yüzde 50’sine ulaşabildik. Alan taraması yaptıkça yeni baskılara ilave edeceğiz. Bu kitabı, yöresel tatları alıp menülerinde kullanan sektör temsilcilerine ve 81 ilin kütüphanelerine göndereceğiz" dedi.

Doğan, Aksaray’ın yemek kültüründe ağırlıklı olarak çömlek yemekleri ve hamur işleri yer aldığını, çömleği ilk kullanan medeniyetlerin Aksaray civarında yaşadıklarını söyledi.



Doğan, yöreye özgü Gelveri tavası, tulum ve testi kebabının çömlekte yapıldığını ve tüm et yemeklerinde sadece hayvanın kuyruk yağının kullanıldığını kaydetti.

Doğan, Aksaray’ın çok fazla bilinmeyen yemeklerinden birinin de, üzerine şerbet dökülerek yenilen peynirli pidesi olduğunu söyledi.



Doğan, yeni neslin yemek yapmayı bilmediğini, evlilik çağına gelen bir kızın en fazla 10 çeşit yemek yapabildiğini ileri sürerek şunları söyledi:

"Genç nesil yemek yapmayı unutmaya başladı.

‘Bir kadının kocasının kalbine giden yol midesinden geçer’ diye bir sözümüz var. İstiyoruz ki, Aksaray’ın yemeklerine dair her kızın evinde bir kayıt olsun. Aksarayımızın yemeklerini genç kızlarımızın öğrenmesini istiyoruz. Bu yüzden evlenecek her kızımıza altın takmak yerine daha kıymetli olan yemek kitabımızı hediye edeceğiz."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile